Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αξίζει να ανακαλύψεις την κρυμμένη σου προσωπικότητα.
-Πώς σε βοηθάει η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων.


Οι επαγγελματικές σχέσεις μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκες και να απαιτούν έναν λεπτό χειρισμό. Μήπως το αφεντικό σου είναι κουρασμένο ή απογοητευμένο; Μήπως ο συνάδελφός σου είναι πολύ αγχωμένος; Και αν ναι, πιστεύεις ότι θέλει να μην τον ενοχλήσεις ή μήπως περιμένει μία χείρα βοηθείας; Αν δώσεις λίγη προσοχή, ίσως μπορέσεις να αποκωδικοποιήσεις τι τους συμβαίνει.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal του Cognitive Enhancement, όσο καλύτερα μπορείς να καταλάβεις τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα μπορείς να καταλάβεις και τους γύρω σου. Αν λοιπόν τον φροντίσεις, θα δεις τις σχέσεις σου να ανθίζουν.

Σε άρθρο του Science of Us, ψυχολόγοι από το Wurzburg University της Γερμανίας εφάρμοσαν σε 161 συμμετέχοντες ένα τρίμηνο πρόγραμμα, με σκοπό να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την κρυμμένη τους προσωπικότητα, δηλαδή τους εσωτερικούς τους προβληματισμούς και φυσικά ό,τι τους έκανε χαρούμενους ή ευάλωτους. Οι συμμετέχοντες που κατάφεραν να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, κατάφεραν να ερμηνεύσουν ακόμα καλύτερα την ψυχική κατάσταση των υπολοίπων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε σε οτιδήποτε αρνητικό.

Όσοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις αρνητικές πτυχές της προσωπικότητάς τους, εντόπισαν πολύ πιο εύκολα και εκείνες των άλλων συμμετεχόντων. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σύμφωνα με έρευνες η ικανότητα να αποδεχτείς τα αρνητικά συναισθήματα, αντί να τα καταστέλλεις ή να τα αγνοείς, βοηθάει την προσωπική σου ανάπτυξη και ευεξία.

Η Anne Böckler, επικεφαλής της έρευνας, ισχυρίζεται “το να διευρύνουμε την γνώση μας γύρω από τον εσωτερικό μας κόσμο, όπως για παράδειγμα τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις ή τα συναισθήματά μας, μας βοηθάει να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις εσωτερικές διεργασίες των γύρω μας.”

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως το να αποκωδικοποιείς την πνευματική κατάσταση των γύρω σου, εξαρτάται από το πόσο καλά μπορείς να κατανοήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Όποιο κι αν είναι το επάγγελμά σου, σίγουρα απαιτεί συνεργασία και επικοινωνία με τους συναδέλφους σου. Και παρόλο που μπορεί να μην έχεις στενές διαπροσωπικές σχέσεις στο επαγγελματικό σου περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσεις την επικοινωνία με τους γύρω σου.

Για να το κάνεις όμως αυτό θα πρέπει πρωτίστως να κατανοήσεις πλήρως τον εαυτό σου. Γι’ αυτό άρχισε σήμερα κιόλας την ενδοσκόπησή σου.

Διάβασε ακόμα:

12 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στον Εαυτό σου

Η Διαύγεια Και Η Αυτογνωσία Είναι Τα Μυστικά Που Έψαχνες Για Να Διατηρήσεις Τον Έλεγχό Σου

Author(s)

  • Η Sarah Morse είναι ειδικός σε θέματα ευεξίας.