Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Ιόλη Τζούκα: Το πρώτο πράγμα που κάνω αφού κλείσω το ξυπνητήρι στο κινητό μου, είναι να δω αν έχω μηνύματα και ειδοποιήσεις από την Ελλάδα, αφού είμαι 7 ώρες πίσω. Προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ το κινητό μου πριν κοιμηθώ και συνήθως με παίρνει ο ύπνος βλέποντας ταινία.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΙΤ: Έμαθα να εργάζομαι επαγγελματικά στη μόδα στην Αμερική από τα 18 μου σε ένα περιβάλλον όπου τα all-nighters – δηλαδή να δουλεύεις όλο το βράδυ για να παραδώσεις κάτι την επόμενη – ήταν το φυσιολογικό. Η ιδέα και μόνο μου προκαλούσε τρομερό άγχος, οπότε έκανα συμφωνία με τον εαυτό μου αρκετά νωρίς να είμαι παραγωγική μέσα στη μέρα, αλλά το βράδυ να τα κλείνω όλα και να αποσυνδέομαι για τουλάχιστον 6 ώρες. Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα μας και ιδιαίτερα σημαντικός αν θες να κατεβάζεις καλές ιδέες στη δουλειά τη μέρα.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

ΙΤ: Τα πρώτα χρόνια είχα βάλει τη γυμναστική και τη διατροφή σε δεύτερη μοίρα, έπαιρνα πολλή ενέργεια από μία μεγάλη δόση καφέ και από τη δουλειά που έκανα και τη δημιουργικότητα που είχα. Στη STATE, η ίδια η δουλειά μου δίνει ενέργεια και κάθε πρωί ανυπομονώ να πάω στο γραφείο, αλλά πλέον κατάλαβα πως η γυμναστική με κάνει πολύ πιο δραστήρια από ότι ο καφές.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΙΤ: Λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση, οπότε προτιμώ να αντιμετωπίζω τα προβλήματα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, με λίγη πίεση και απαραίτητα με λεπτομερή οργάνωση. Όταν σχεδιάζω στη δουλειά, μπορώ να περάσω ώρες πάνω σε ένα σχέδιο μέχρι να γίνει τέλειο, για αυτό βάζω χρονικά όρια και χρησιμοποιώ διάφορες εφαρμογές για να θυμάμαι τι πρέπει να κάνω κάθε μέρα.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

ΙΤ: Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία περίοδο που κάθε μέρα έφτανα στα όρια μου. Πιστεύω πως υπάρχουν περίοδοι που πέφτουν όλα μαζί και τα όρια μας δοκιμάζονται και άλλες φορές οι μέρες περνάνε πιο ήρεμα. Υποτίθεται πως ο Banksy είπε ‘Αν κουραστείς μάθε να ξεκουράζεσαι, όχι να τα παράτας.’

TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;

ΙΤ: Γενικά στη δουλειά μου λειτουργούμε ως ομάδα, οπότε οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μοιράζονται. Αρκετές φορές όμως, νιώθω προσωπικά υπεύθυνη για λάθη, γιατί είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και αυτό μου δημιουργεί πολύ στρες. Μου επιτρέπω το πολύ μια μέρα άγχους, αναλογίζομαι τι συνέβη και τι έκανα λάθος ώστε να μάθω από αυτό και ύστερα το αφήνω πίσω μου. Πρόσφατα διάβασα τη φράση «αν δεν έχει σημασία σε 5 χρόνια, μην το σκέφτεσαι παραπάνω από 5 λεπτά», και προσπαθώ να το εφαρμόζω στα δικά μου πλαίσια .

TG: Κάνεις διαλογισμό ή κάτι ανάλογο που σε ηρεμεί;

ΙΤ: Έχω μια εφαρμογή στο κινητό μου για διαλογισμό και μια για γιόγκα, προσπαθώ να κάνω ένα από τα δυο κάθε μέρα, αν και είναι δύσκολο. Αυτό που με ηρεμεί πραγματικά είναι η συζήτηση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, δεν μου αρέσει να κρατάω πράγματα μέσα μου.

Πρόσφατα διάβασα τη φράση «αν δεν έχει σημασία σε 5 χρόνια, μην το σκέφτεσαι παραπάνω από 5 λεπτά», και προσπαθώ να το εφαρμόζω στα δικά μου πλαίσια.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;

ΙΤ: Κοιμάμαι με το κινητό μου, αν και το έχω ρυθμίσει ώστε να μην χτυπάει για 8 ώρες το βράδυ. Το χρησιμοποιώ όλη μέρα, είτε για να ακούω μουσική ή να διαβάζω στο μετρό, να τσεκάρω τους λογαριασμούς μου και να μιλάω με φίλους. Το laptop το χρησιμοποιώ στη δουλειά και στο σπίτι για ταινίες. Σίγουρα είμαι εθισμένη και εξαρτημένη από την ευκολία που μου προσφέρουν. (Πώς μετακινούταν οι άνθρωποι πριν το google maps?) Χρησιμοποιώ το instagram για τη δουλειά μου, ενώ σκοπεύω να κλείσω το facebook σύντομα. Το όλο σύστημα διαφημίσεων του facebook και instagram με ενοχλεί και είναι πηγή άγχους και θέμα κοινωνικών συζητήσεων πολύ συχνά στη Νέα Υόρκη.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

ΙΤ: Διάβασα στο Thrive ότι υπάρχει κάτι που λέγεται email apnea, το να κρατάς την αναπνοή σου ή να ξεχνάς να αναπνέεις όταν διαβάζεις ένα email και συνειδητοποίησα πως το παθαίνω αρκετά συχνά. Προτιμώ να απαντάω στα email μου με το που πάω στο γραφείο και πριν φύγω στο τέλος και να τα αγνοώ εκτός γραφείου, αν δεν είναι επείγον.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

ΙΤ: Είναι δύσκολο, γιατί η προσωπική μου ζωή μοιράζεται μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης. Θέλω να ξέρω τι κάνουν οι φίλοι μου που ζουν σε διάφορες μεριές του κόσμου, να πηγαίνω στην Ελλάδα αρκετά συχνά ώστε να μη χάνω βασικές οικογενειακές στιγμές και να έχω κοινωνική ζωή στη Νέα Υόρκη. Η δουλειά μου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας και το περιβάλλον στο γραφείο είναι αρκετά οικογενειακό, θεωρώ ότι είμαστε από τις νέες start ups που δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική ζωή. Οι ιδρυτές και η CEO σίγουρα έχουν διαβάσει το Thrive!

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΙΤ: Αν είμαι στο Μανχάταν πηγαίνω σε κάποιο από τα αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία για εξερεύνηση και έμπνευση, ή μιλάω με την αδερφή μου στο τηλέφωνο.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΙΤ: Το μόνο που μετράει στο τέλος της κάθε μέρας είναι ο καθένας μας να είναι καλά με τον εαυτό του και υγιής. Μου δίνει γαλήνη να ξέρω ότι αν αποτύχω, αν κάτι πάει στραβά ή απλά κουραστώ, έχω την οικογένεια μου να γυρίσω. Ποτέ δεν είμαστε τελείως μόνοι και ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τη ζωή μας, είναι η μόνη που έχουμε.

 

Η Ιόλη Τζούκα είναι accessories designer για την STATE bags στην Νέα Υόρκη και προσπαθεί να ζει στο ‘τώρα’ δύο ηπείρων. Στήνει και καθοδηγεί το τμήμα sustainability της εταιρίας, έχοντας στόχο να δημιουργήσει την δική της πορεία προς την οικολογική βιωσιμότητα, μέσα σε πέντε χρόνια.

Διάβασε ακόμα:

Μαρία Φραγκουδάκη: “Με Τα Social Media Συχνά Χάνουμε Τη Στιγμή Αντί Να Τη Ζούμε”

Ζωή Και Νίκη Μοσχοφόγλου: “Βάζουμε Όρια Και Προσπαθούμε Να Βρούμε Ισορροπία Δουλειάς Και Ζωής”

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.