Ήξερες από πάντα ότι θέλεις να ασχοληθείς με το επιχειρείν;

Νομίζω πως ναι. Είμαι πολύ ευγνώμων για τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν σε νευραλγικές θέσεις και στις εταιρείες που μου έδωσαν την δυνατότητα να μάθω δουλεύοντας μαζί τους. Αλλά πάντα ήξερα ότι θέλω να δημιουργήσω από το μηδέν την δική μου εταιρεία. Να μαθαίνω, να πέφτω, να σηκώνομαι, να είμαι ευγνώμων.

Πότε ξεκίνησες την πρώτη σου εταιρεία;

Στα 19 μου. Ήθελα να φτιάξω μια πλατφόρμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Η εταιρεία απέτυχε, καθώς δεν είχαμε πολύ ξεκάθαρο business plan. Όμως βραβευτήκαμε από το One Young World για τον αγώνα μας για μια πιο δίκαιη Ελλάδα και μιλήσαμε για τη χώρα μας και την ιστορία της μπροστά σε ανθρώπους όπως ο Κόφι Ανάν, ο Richard Branson, η Μίνι Μαντέλα. Όπως λέω πάντα η αποτυχία δεν είναι αποτυχία, είναι απλώς αλλαγή πορείας!

Σήμερα με τι ασχολείσαι;

Σήμερα είμαι στην τρίτη εταιρεία μου. Πιστεύω πως η οικονομική ανεξαρτησία είναι το Α και το Ω για να γίνει μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη και πιο δημιουργική. Αυτό το προσφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι άλλωστε και η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας. Η Pirate Scale λοιπόν είναι ένα digital agency που φτιάχνει διαδικτυακά εργαλεία και αυτοματισμούς και βοηθάει με τις online πωλήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τεράστια διαφημιστικά budget αλλά χρειάζονται βοήθεια.

Η αποτυχία δεν είναι αποτυχία, είναι απλώς αλλαγή πορείας!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Χαμογελάω. Κάθε πρωί, όσο δύσκολη και εάν είναι η ημέρα δίνω το πιο πλατύ μου χαμόγελο στον σύντροφο μου. Το να χαμογελάς είναι μεταδοτικό και οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες μνήμες. Όταν λοιπόν χαμογελάμε – ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – δίνουμε το σήμα ότι κάτι πάει καλά. Ή ότι είμαστε καλά.

Κάθε βράδυ χαμογελάω γιατί πέρασε μια μέρα που έμαθα κάτι, που έκανα κάτι, που πήρα κάποιο μάθημα – είτε καλό είτε δύσκολο με πήγε ένα βήμα παρακάτω.

Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Όχι. Γιατί κάνω multitasking, προσπαθώ να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τελικά μου παίρνει περισσότερο χρόνο από το να τα έκανα ένα – ένα. Αλλά προσπαθώ να γίνω καλύτερη σε αυτό και να επιβληθώ σε αυτή την τάση που έχω να προσπαθώ να δώσω άμεσα λύση στο επόμενο θέμα που προκύπτει ενώ ακόμη ασχολούμαι με το προηγούμενο!

Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;

Αν ρωτήσετε τους κοντινούς μου θα σας πουν ότι έχω απαράδεκτη σχέση με το κινητό μου. Είναι μονίμως σε λειτουργία πτήσης και δεν μπορεί κάποιος να με βρει εύκολα. Ωστόσο η δική μου αίσθηση είναι ότι έχω άριστη σχέση και με το κινητό και με τα social και μπορεί σίγουρα και άμεσα να με βρει κάποιος στο email ή στο Instagram!

Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Να μπορείς να κάτσεις και να απολαύσεις ένα τσάι ή μια ωραία ταινία χωρίς να νιώθεις ότι θα έπρεπε να κάνεις κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή. Είναι ευεξία και ευημερία να είσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου. Όσο για τον Thrive στόχο μου, θέλω να δουλεύω λιγότερο αλλά πιο αποδοτικά. Το time management νομίζω θα βοηθήσει σε αυτό, όπως και το να διαβάζω το thriveglobal.gr και τις συμβουλές του!

Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι μηχανικός και ασχολείται με το επιχειρείν από το 2008. Ξεκίνησε την πρώτη της εταιρεία στα 19 της ενώ σήμερα βρίσκεται στην τρίτη της εταιρεία. Η Pirate Scale είναι μια εταιρεία μηχανικών η οποία δημιουργεί διαδικτυακά εργαλεία εξειδικευμένα για τη δημουργία στρατηγικής πωλήσεων και στρατηγικής ανάπτυξης των εταιρειών online. Η ίδια πιστεύει πολύ στην ιδέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διότι θεωρεί πως αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και είναι αυτές που δίνουν σε κάθε χώρα δύναμη, οικονομική ανάπτυξη και κυρίως ελεύθερους ανθρώπους που κάνουν αυτό που αγαπούν. Θεωρεί πως η αυτοαπασχόληση είναι η μεγαλύτερη μορφή δύναμης και ανεξαρτησίας του ανθρώπου. Για τη δράση της έχει βραβευθεί από πολλούς παγκόσμιους οργανισμούς όπως το Clinton Global Initiative University, το One Young World και υπήρξε Curator των Global Shapers του World Economic Forum στην Ελλάδα!

Διάβασε ακόμα:

Χαρά Τζιουβάρα: “Κάποια Στιγμή Στην Πορεία Της Ζωής Μας Πρέπει Να Αναζητήσουμε Την Ενσυναίσθηση”

Εκάβη Βαλλερά: “Συνειδητοποιώ Όλο Και Πιο Βαθιά Τη Σημασία Του Να Είσαι Παρών Στις Στιγμές”

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.