Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναπληρώνει η συναισθηματική νοημοσύνη.
-Γιατί πρέπει να σταματήσεις να διορθώνεις τους γύρω σου.


Ίσως νόμιζες ότι η ζωή σου θα ήταν πιο εύκολη, πιο ευτυχισμένη και απείρως πιο ικανοποιητική, απλά και μόνο αν είχες μερικούς παραπάνω βαθμούς στο IQ σου. Αλλά μήπως δεν ισχύει αυτό τελικά;

Ακολουθούν μερικά απρόσμενα μειονεκτήματα που συνοδεύουν έναν υψηλό δείκτη ευφυΐας.

Συχνά σκέφτεσαι αντί να αισθάνεσαι

Η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται πλέον ένα μεγάλο προσόν, το κρίνεται απαραίτητο για τη δημιουργία και τη συντήρηση υγιών επαγγελματικών κι όχι μόνο σχέσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με μία έρευνα η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη αναπληρώνει το χαμηλότερο IQ, τουλάχιστον στο χώρο εργασίας. Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι ίσως δεν χρειάζεται να στηριχθούν στις συναισθηματικές δεξιότητες για να λύσουν τα προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, συχνά δεν διαθέτουν ανεπτυγμένες συναισθηματικές δεξιότητες.

Οι άλλοι περιμένουν από σένα να είσαι ο καλύτερος

Αναμένουν από σένα να είσαι ο καλύτερος, χωρίς καμία δικαιολογία. Κανένας δεν αναφέρεται στις αδυναμίες και στις ανασφάλειές σου. Ακόμα χειρότερα, πανικοβάλλεσαι στην σκέψη ότι δεν απέδωσες τα μέγιστα. Αυτό μπορεί να σε κάνει δύσπιστο και υπερβολικά προσεκτικό, κάτι που ίσως δεν σου επιτρέπει να πάρεις ρίσκα με το φόβο ότι μπορεί να χάσεις.

Ίσως δεν μάθεις την αξία της σκληρής δουλειάς

Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να τα καταφέρουν με λιγότερη προσπάθεια από τους άλλους. Αλλά ένα υψηλό IQ δεν οδηγεί αναγκαία στην επιτυχία και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι ίσως δεν αναπτύξουν ποτέ την ανθεκτικότητα που είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Η ευφυΐα γίνεται ένα πρόβλημα για αυτούς που ανακαλύπτουν πολύ νωρίς ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά, με αποτέλεσμα να μην αναπτύξουν ισχυρή υγιή εργασιακή ηθική.

Μία έρευνα μάλιστα αποκάλυψε ότι η συνέπεια και η επιμέλεια συσχετίζονται αρνητικά με μερικές μορφές εξυπνάδας και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ευφυείς άνθρωποι ίσως νιώθουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά για να επιτύχουν ό,τι επιθυμούν.

Οι άνθρωποι ίσως εκνευρίζονται επειδή τους διορθώνεις

Όταν ξέρεις ότι κάποιος μόλις είπε κάτι τελείως ανακριβές, είναι δύσκολο να καταπολεμήσεις το ένστικτό σου να το διευκρινίσεις. Αλλά πρέπει να είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητος, γιατί οι συνομιλητές σου μπορεί να ντρέπονται και να προσβάλλονται από τις πράξεις σου.

Έχεις την τάση να υπεραναλύεις

Σύμφωνα με μία έρευνα, η λεκτική ευφυΐα συνδέεται με την ανησυχία και τον στοχασμό. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να πάρουν μία απόφαση. Η κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων μιας απόφασης, ειδικά η τάση τους να τις υπεραναλύουν, κάνει πολύ δύσκολη τη λήψη της απόφασης.

Συνειδητοποιείς πόσα δεν ξέρεις

Το να είσαι υπερβολικά έξυπνος συχνά σημαίνει ότι κατανοείς τα όρια των ικανοτήτων σου. Η εξυπνάδα είναι κατάρα όταν όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσα περισσότερα συνειδητοποιείς ότι αγνοείς. Μάλιστα, μία έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο λιγότερο έξυπνος είσαι, τόσο περισσότερο υπερεκτιμάς τις διανοητικές σου ικανότητες. Άρα το να είσαι πολύ έξυπνος δεν και τόσο εύκολο τελικά!

Διάβασε ακόμα:

Τα Πλεονεκτήματα Των Εσωστρεφών. Μήπως Τα Έχεις Και Εσύ;

7 Αρχές Μίας Ευτυχισμένης Ζωής