Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η σχέση μεταξύ ελευθερίας και ευτυχίας.
-Γιατί μερικές φορές τα όρια είναι χρήσιμα.


Η ελευθερία σαν έννοια έχει πολλά νοήματα για τον καθένα μοναδικά. Το ίδιο και η ευτυχία. Σε όλους έχει μεγάλη αξία η ελευθερία και ο καθένας μπορεί να την επιδιώκει και να φοβάται την στέρηση αυτής.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε (Applied Research in Quality of life), διαπιστώθηκε πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ ελευθερίας και ευτυχίας. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από τη ζωή, μόνο όταν νιώθει ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει πραγματικά.

Κάνε απλά αυτό που αγαπάς

Κάθε φορά που κάποιος θεραπευόμενος μου ανακοινώνει πως ο θεραπευτικός του στόχος είναι να βρει την ευτυχία, σκέφτομαι τι να εννοεί πίσω από αυτό. Ευτυχία σημαίνει να κάνεις αυτό που θέλεις, να αγαπάς, να αγαπιέσαι, να περνάς όμορφα, να διασκεδάζεις, να έχεις λεφτά να πας ταξίδια, να τα ζεις όλα αυτά σε πολύ, να νιώθεις ελεύθερος. Αρκεί τελικά αυτό; Αρκεί η αίσθηση ελευθερίας και η ικανοποίηση της επιθυμίας μας να μας κάνει να σκεφτόμαστε θετικά; Αρκεί η πλήρης ελευθερία για να πούμε πως τώρα σταματάμε να αναζητάμε την ευτυχία και το νόημα της ζωής, γιατί απλά έχουμε βρει αυτά που θέλαμε;

Ίσως τελικά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος όντας κάποιες φορές πολύ ελεύθερος δεν ξέρει τι να επιλέξει, μπερδεύεται, παθαίνει σύγχυση, δεν ξέρει πού να βάλει στοπ. Εκείνη τη στιγμή της πλήρους ελευθερίας είναι που αποζητά τα όρια για να τον φέρουν και πάλι στον δρόμο της προσπάθειας. Γιατί, τελικά αυτό που έχει νόημα δεν είναι η ελευθερία ούτε η ευτυχία, αλλά το κυνήγι αυτών των δύο. Αυτό είναι που κινητοποιεί, αυτό είναι που δίνει κίνητρο για ζωή, για όνειρα, για ελπίδα.

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει ευτυχισμένος και ικανοποιημένος από τη ζωή, μόνο όταν νιώθει ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει πραγματικά.

Ίσως τελικά, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να μην ομαδοποιούμε την ευτυχία, αλλά ούτε να τη βάζουμε σε κουτάκια. Για τον καθένα είναι διαφορετική και ως θεραπευτές θα πρέπει πάντα να αναλογιζόμαστε “Άραγε πώς φαντάζεται την ευτυχία του και την ελευθερία του το άτομο που έχουμε απέναντί μας;’’, ‘’Πόσο συχνά έχει νιώσει ελεύθερο και ευτυχισμένο;’’ Φυσικά τις ίδιες ερωτήσεις μπορείς να τις κάνεις και εσύ στον εαυτό σου κάθε φορά που προσπαθείς να προσδιορίσεις τα όρια της ελευθερίας σου και τις προϋποθέσεις για την κατάκτηση της ευτυχίας.

Τι να θυμάσαι;

Το να κάνεις αυτό που σου αρέσει είναι ελευθερία. Το να σου αρέσει αυτό που κάνεις είναι ευτυχία. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική σύνδεση μεταξύ ελευθερίας και ευτυχίας.

Μάθε περισσότερα στο site Γεωργίας Κανελλοπούλου www.thepsytrap.gr.

 

Διάβασε ακόμα:

Αναζήτησε Το Νόημα Και Όχι Την Ευτυχία

Το Μυστικό Που Έψαχνες Για Να Είσαι Πιο Ευτυχισμένος