Αγαπά να τεντώνεται σαν τη γάτα το πρωί που ξυπνά και να πίνει καπουτσίνο. Αγαπά την κίνηση, τη γιόγκα και το περπάτημα. Αγαπάει τον Bruno Mars, την Adele αλλά και την όπερα. Αγαπά τους στενούς της φίλους αλλά και κάθε συναρπαστικό άγνωστο με τον οποίο θα νιώσει ότι αναπτύσσει μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία. Αγαπά να δίνει διαλέξεις και να γράφει βιβλία, αλλά και να παρακολουθεί μαθήματα σαν αιώνια μαθήτρια. «Νόμιζα ότι η αγάπη έχει να κάνει μόνο με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας…» σχολίασα κάποια στιγμή καθώς συνειδητοποίησα ότι η λίστα με τα όσα αγαπά η Αγάπη Στασινοπούλου ήταν ατελείωτη. «Δεν σοβαραλογείς; μου είπε. «Αν δεν μπορείς παρά ν’ αγαπάς παρά μόνο δυο τρία σημαντικά πρόσωπα τότε μάλλον έχεις κλειστή καρδιά». Και κάπως έτσι ξεκίνησα την πρώτη ερώτηση της συνέντευξης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Καλημέρα Χαρά» από τις εκδόσεις Διόπτρα και την επίσκεψή της από τη Νέα Υόρκη όπου ζει μόνιμα, στη χώρα μας μαζί με την αδερφή της Αριάννα Χάφινγκτον για να μεταδώσουν το μήνυμα του THRIVE στην Ελλάδα, παρακινώντας τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο ισορροπημένο και ολιστικό τρόπο ζωής.

Τι ακριβώς θα πει κλειστή καρδιά Αγάπη; Πώς περιγράφεται ένας άνθρωπος με κλειστή καρδιά;

Είναι ο άνθρωπος που νιώθει διαχωρισμένος από τους άλλους αλλά συχνά και από τον ίδιο τον πραγματικό εαυτό του και από τη χαρά της ζωής. Ένας τέτοιος άνθρωπος συνήθως νιώθει μόνος γιατί μια “κλειστή” καρδιά φέρνει τις περισσότερες φορές μοναξιά.

Μοναξιά… θεωρείται ένα ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο στην εποχή μας; Πιστεύεις ότι η μοναξιά είναι ένα πρόβλημα;

Τεράστιο πρόβλημα. Δεν θεωρώ όμως πρόβλημα το να είσαι μόνος π.χ. να ζεις μόνος. Θεωρώ πρόβλημα το να νιώθεις μοναξιά. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Δεν πιστεύεις δηλαδή ότι χρειαζόμαστε τους «σημαντικούς άλλους» στη ζωή μας για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι χρειάζονται τους σημαντικούς άλλους (σύντροφο, παιδί, αδερφό, στενό φίλο ή όπως αλλιώς θες πες το) για να νιώθουν γεμάτοι ή ευτυχισμένοι. Κι άλλοι που ενώ τους έχουν όλους αυτούς νιώθουν παρόλα αυτά μοναξιά και μιζέρια. Και από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι και νιώθουν ευτυχισμένοι την ίδια ώρα που άλλοι είναι μόνοι και νιώθουν δυστυχισμένοι. Οπότε δεν ισχύουν για όλους τα ίδια…

Επομένως λες ότι κάποιος μπορεί να είναι ευτυχισμένος ακόμα κι αν είναι μόνος;

Ναι, αρκεί να έχει γνωρίσει καλά τον εαυτό σου και να έχει μια ανοιχτή καρδιά.

Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει μια κλειστή καρδιά;

Να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Να σταματήσουμε να τον κριτικάρουμε με ένα συνεχώς «εγώ φταίω» που φωνάζει μέσα μας και να τον συγχωρήσουμε. Να καταλάβουμε ότι δεν είναι δικό μας λάθος που δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε για παράδειγμα από μια σχέση ή από τη δουλειά μας ή από οτιδήποτε άλλο. Κι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε τους άλλους όπως τους θέλουμε. Όταν συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, τότε μαθαίνουμε να τον αποδεχόμαστε και μετά να τον αγαπάμε και να νοιαζόμαστε για αυτόν αντί να περιμένουμε να το κάνουν οι άλλοι για εμάς. Όταν φτάσεις να αποδεχτείς και ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι το σημείο που ανοίγει η καρδιά σου. Στο πρώτο μου βιβλιό «Ελευθερώστε την καρδιά» εξηγώ αναλυτικά όλες αυτές τις διαδικασίες και μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Και τι συμβαίνει όταν ανοίγει η καρδιά μας; Συμβαίνει κάτι μαγικό; Θα βρούμε το άλλο μας μισό; Θα γίνουμε καλύτεροι; Θα πάρουμε περισσότερη αγάπη;

Δεν είναι ότι βρίσκουμε τη μαγεία. Είναι ότι συνδεόμαστε με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τις πραγματικές μας ανάγκες αλλά και με την καλοσύνη που υπάρχει μέσα μας. Αυτό είναι ένα ωραίο συναίσθημα και μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο ωραία γιατί μας κάνει να νιώθουμε πιο ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε. Να νιώθουμε ένα αίσθημα αφθονίας αντί για έλλειψης γιατί εστιάζουμε σε αυτά που έχουμε κι όχι σ’ αυτά που δεν έχουμε. Γιατί όταν μαθαίνουμε να είμαστε καλοί με τον εαυτό μας είμαστε καλοί και με τους άλλους κι έτσι κάνουμε καλύτερες σχέσεις με αυτούς που ήδη γνωρίζουμε αλλά ταυτόχρονα είμαστε και πιο ανοιχτοί με στις καινούργιες γνωριμίες.

“Όταν φτάσεις να αποδεχτείς και ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου είναι το σημείο που ανοίγει η καρδιά σου.”

Δε χρειάζεται, όμως να είμαστε καλοί με όλους; Έτσι δεν είναι;

Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα που δεν μας αρέσει ή δεν μας ταιριάζει. Μπορεί να είμαστε καλοί μπορεί να είμαστε και κακοί. Η υπευθυνότητά μας είναι να είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Αυτό είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει.

Τι νέο μπορούμε θα βρούμε στο καινούργιο σου βιβλίο «Καλημέρα, Χαρά!»;

Το βιβλίο μιλάει ακριβώς για όλα όσα στρεσάρουν τον σύγχρονο άνθρωπο και για όσα μας κάνουν να παραπονιόμαστε στην καθημερινότητά μας κάνοντας τη ζωή μας πιο μίζερη. Τα 52 κεφάλαια του βιβλίου αγγίζουν θέματα από τον διαλογισμό, την αναβλητικότητα μέχρι και τις σχέσεις, ενώ δίνουν πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των χρημάτων, της απογοήτευσης, του γάμου και της οικογένειας. Διαβάζονται ιδανικά σε 52 εβδομάδες, ένα για κάθε εβδομάδα του έτους, και ο καθένας μπορεί να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για μια καλύτερα διαχειρίσιμη και ευτυχισμένη ζωή αλλά και κίνητρα για να βρει ή να επαναπροσδιορίσει τον βασικό σκοπό στη ζωή του.

Είναι σημαντικό να έχει κανείς ένα σκοπό στη ζωή του;

Όλοι έχουν σκοπό. Απλοί μερικοί δεν τον γνωρίζουν γι’ αυτό δυσκολεύονται και νιώθουν ότι δεν έχουν σκοπό. Είναι απλός ο σκοπός μας. Είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, για να μάθουμε, να εξελιχθούμε, να πάρουμε και να δώσουμε αγάπη. Αυτό μπορεί να γίνει εστιάζοντας και αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας με απλούς τρόπους. Να κοιμόμαστε καλύτερα, να τρώμε καλύτερα, να περιορίσουμε το στρες, να γυμναζόμαστε με τρόπους που μας ευχαριστούν, να απολαμβάνουμε τη ζωή μέσα από ουσιαστικά διαλείμματα, να αναπνέουμε.

Αυτή είναι η φιλοσοφία του THRIVE, της νέας πλατφόρμας ευεξίας που υποδέχτηκε από τη Νέα Υόρκη και η Ελλάδα εμπνεύστρια της οποίου είναι η αδερφή σου Arianna Huffington.

Με την Αριάννα συνεργαζόμαστε μαζί σε αυτό. Στόχος μας είναι η φιλοσοφία του Thrive να ξεπεράσει τα σύνορα της Αμερικής όπου είχε τεράστια απήχηση στο κοινό και να το υποδεχτούν όλες οι χώρες του κόσμου. Thrive σημαίνει αναπτύσσομαι, εξελίσσομαι, ευημερώ και αυτό μπορεί να γίνει σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, από το πρωί που θα ξυπνήσουμε μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθούμε.

Εσύ τι κάνεις το πρωί όταν ξυπνάς;

Πίνω έναν καπουτσίνο κι ένα ποτήρι νερό και μετά κάνω stretching. Στη συνέχεια προσεύχομαι για 15 λεπτά για να έρθω σε επικοινωνία με τον εαυτό μου και με το Θεό πριν ξεκινήσω τη μέρα μου.

Προσευχή… αυτό συνήθως το κάνουμε το βράδυ;

Εγώ προσεύχομαι όποτε θέλω. Κάθε φορά που νιώθω ότι χρειάζεται να πάρω υποστήριξη και ενέργεια από την ανώτερη δύναμη που ορίζει το σύμπαν μας. Η εκκλησία για μένα είναι παντού, ακόμα κι εδώ που τώρα καθόμαστε και μιλάμε.

Και η αγάπη τι είναι για εσένα;

Η αγάπη είναι συστατικό των απλών πραγμάτων και η βασική παράμετρος για να γίνουν τα απλά πράγματα σημαντικά. Η αγάπη δεν είναι μόνο για τον ερωτικό σου σύντροφο, το παιδί σου ή τη μητέρα σου αλλά για τα πάντα. Ό,τι κάνεις στην καθημερινότητά σου μπορεί να γίνει με αγάπη και να σε πλημμυρίσει με αγάπη. Είναι παντού γύρω σου αλλά για να τη δεις και να τη νιώσεις πρέπει, όπως είπαμε, η καρδιά σου να είναι ανοιχτή.

Διάβασε ακόμα:

Μελίντα Γκέιτς: “Επιτυχία Είναι Να Ξέρεις Ότι Βοήθησες Έστω Ένα Άτομο Στη Ζωή Σου” 

Μιράντα Κερρ: “Το Να Κρατάς Τη Ζωή Σου Σε Ισορροπία Απαιτεί Συνεχή Προσπάθεια”

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.