Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να επιλέξεις στα γιορτινά τραπέζια.
-Πώς να αποφύγεις να “παρεκτραπείς” διατροφικά.


Ιδιαίτερα τώρα που περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι οι διατροφικοί πειρασμοί  είναι πολλοί και μας βγάζουν συνήθως εκτός διατροφικού προγράμματος. Πώς θα αποφύγεις όμως αυτή την κύρια αιτία κατανάλωσης διατροφικών πειρασμών και περιττών θερμίδων που προσθέτεις καθημερινά;

Παραθέτω 7 συμβουλές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις λάθη, τα οποία θα σε κάνουν να μην προσθέσεις άσκοπα κιλά μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Μάσα αργά κάθε μπουκιά

Το καλό μάσημα της τροφής βοηθάει στην καλύτερη αξιοποίησή της από τον οργανισμό, καθώς επιτρέπει στα ένζυμα του σάλιου να την διασπάσουν αφομοιώνοντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, όταν τρως αργά προλαβαίνει να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύεις να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση πραγματικά χρειάζεσαι.

Προτίμησε τα μικρά και συχνά γεύματα

Τρώγοντας μικρά γεύματα αυξημένης πρωτεϊνικής αξίας ανά 3- 4 ώρες, διατηρείται σταθερό το σάκχαρο του αίματος πράγμα που σου επιτρέπει να θέτεις υπό έλεγχο την πείνα. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής μπορείς να σερβίρεις το φαγητό σε μικρότερα πιάτα.

Πες ναι στο νερό κι όχι σε αναψυκτικά και ποτά

Με τόσα αναψυκτικά και ποτά γύρω σου, δεν πρέπει να σου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έχεις την τάση να ξεχνάς το νερό την περίοδο των Χριστουγέννων. Έχε κοντά σου ένα μπουκάλι νερό. Θα αποτελεί κίνητρο για να πίνεις μερικές γουλιές ανά διαστήματα και θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτος. Βάλε στόχο κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταναλώνεις περίπου 2-3 λίτρα νερού, αυξάνοντας έτσι την αποβολή τοξινών μέσω της ενούρησης. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, εντείνεται το αίσθημα κορεσμού.

Απόφυγε να τρως αργά το βράδυ

Ξέχνα τη νοοτροπία “όλα ή τίποτα”. Φρόντισε να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα, αφήνοντας να περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες πριν κοιμηθείς. Αυτό θα σε βοηθήσει στην καλύτερη χώνεψη, καθώς και στην καλύτερη αφομοίωση της τροφής από τον οργανισμό σου.

Βάλε light επιλογές στο τραπέζι σου

Μπορείς να το κάνεις αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με stevia στα γλυκά σου, περιορίζοντας το αλάτι και αντί για το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα λευκά μακαρόνια, να επιλέξεις ολικής αλέσεως ή αλεύρι Ζέας ή ακόμη και μακαρόνια με περισσότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Βάλε μέτρο στο αλκοόλ

Οι γιορτές και το αλκοόλ είναι συνώνυμα. Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, όμως, περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα θερμίδων, οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω εκτός από ζάχαρη. Προτίμησε 1 ποτήρι κρασί ή μια μπίρα χωρίς αλκοόλ, τα οποία έχουν και τις λιγότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα να θυμάσαι ότι το 1 ποτήρι κρασί έχει γύρω στις 80 με 85 θερμίδες, ένα ποτήρι μπίρα χωρίς αλκοόλ έχει 50 θερμίδες ενώ μια μπίρα με 4% αλκοόλ έχει 110 θερμίδες.

Μην ξεχνάς τη γυμναστική

Φυσικά το βασικό που δεν πρέπει να παραλείψεις είναι πως θα πρέπει να ασκείσαι για τουλάχιστον 30-40 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα. Ιδανικό θα ήταν να προτιμήσεις ένα είδος κυκλικής προπόνησης χρησιμοποιώντας ακόμη και ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει και που θα σε κάνει να περάσεις την ώρα σου περισσότερο ευχάριστα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα στην εξοχή ή στη θάλασσα ή ακόμη και ο χορός.

Διάβασε ακόμα:

Ασκήσεις Για Γερή Καρδιά Και Χρόνια Πολλά!

Αυτά Τα Χριστούγεννα Δε Θα Παχύνεις. Μάθε Πώς!

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.