Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Βουρτσίζω τα δόντια μου και στις δύο περιπτώσεις. Και προσφάτως άρχισα να βουρτσίζω και τη γλώσσα μου για τις τοξίνες. Και πριν και μετά το κρεβάτι.

Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

Γενικώς κοιμάμαι πολύ λίγο μέσα στη βδομάδα. Γύρω στις 4-5 ώρες το πολύ. Τα Σαββατοκύριακα αναπληρώνω όσο μπορώ με 7 ώρες ύπνο. Αν τύχει να κοιμηθώ πάνω από 8 ώρες κάποια φορά, μου παίρνει χρόνο να συνέλθω. Όσο μεγαλώνω όλο και λιγότερο ύπνο χρειάζομαι.

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Διατροφή, σύνδεση με τη δημιουργικότητα μου και σκέψεις χαράς. Απαραίτητα τζίντζερ και λεμόνι με ζεστό νερό το πρωί.

Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Κάποιες φορές σημειώνω. Μεγαλώνοντας φροντίζω να αδειάζω τον σκληρό δίσκο του μυαλού μου κάθε τόσο οπότε επίτηδες ξεχνάω και γι αυτό γράφω. Ψώνια, τηλέφωνα, υποχρεώσεις. Και συχνά ξεχνάω το χαρτί στο σπίτι αλλά όταν τα έχω γράψει μου είναι πιο εύκολο να τα ανακαλέσει η οπτική μου μνήμη.

Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

Έχω επιλέξει να κάνω μια δουλειά και μια ζωή που προαπαιτούν τη διάσπαση του εαυτού. Παράλληλα με τις καθημερινές μου ασχολίες παρατηρώ τον κόσμο και την ανθρώπινη φύση οπότε απελευθερώνω συνειρμούς, αισθήσεις και αισθήματα σε πολλούς χρονικούς και χωρικούς ορίζοντες ταυτόχρονα. Κάποιες φορές αδειάζω επίτηδες το τοπίο για να ξεκουραστούν οι μηχανές. Και τότε οι φίλοι μου γελάνε και λένε ότι δεν με αναγνωρίζουν.

Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Εξαρτάται. Κάποιες μέρες ναι, κάποιες μέρες χάνω τη μπάλα εντελώς.

Συμβαίνει κάποιες φορές να λυγίζουμε μπροστά στο ύψος των περιστάσεων και είναι ωραία η συνειδητοποίηση της ανημποριάς και της θνητότητας. Σε κάνει ταπεινό με μια πολλή ήσυχη έννοια. Αρκεί να μην ξεσπάς σε άλλους και σε άλλα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

Πριν από λίγες μέρες. Είχα πάρα πολλή δουλειά και ξαφνικά 4 διαφορετικοί άνθρωποι που αγαπώ μου ζήτησαν να βοηθήσω. Κι επειδή δεν τα προλάβαινα όλα έπρεπε να διαχειριστώ και τις ενοχές μου και τις απογοητεύσεις τους. Συμβαίνει κάποιες φορές να λυγίζουμε μπροστά στο ύψος των περιστάσεων και είναι ωραία η συνειδητοποίηση της ανημποριάς και της θνητότητας. Σε κάνει ταπεινό με μια πολλή ήσυχη έννοια. Αρκεί να μην ξεσπάς σε άλλους και σε άλλα.

Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Μου υπενθυμίζω να μην παίρνω στα σοβαρά τον εαυτό μου και ότι το σύμπαν βαριέται τις σημαντικές αποφάσεις των ανθρώπων. Όλα στη ροή. Κάθε ανάσα είναι εξίσου σημαντική.

Έχοντας κάθε ημέρα πολύωρα γυρίσματα, μένει χρόνος για τον εαυτό σου; Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Κάποιες μέρες/εβδομάδες δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να δουλεύω. Αδικώ ανθρώπους και καταστάσεις που αγαπώ γιατί δεν διαθέτω ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Δεν γίνεται αλλιώς. Όσοι άνθρωποι δουλεύουν αναγκάζονται να στρατευτούν κάποιες στιγμές προκειμένου να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Τουλάχιστον στην περίπτωση μου, αγαπώ αυτό που κάνω και αναλαμβάνω την ευθύνη της επιλογής μου.

Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Προσπαθώ και κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω τα προβλήματα που κάνουν τη μέρα κακή. Και μετά βγάζω βόλτα το σκύλο, περπατάω σε αγαπημένους δρόμους ή στο λόφο του Φιλοπάππου, κάνω μπάνιο, ανάβω καθαριστικά στικάκια και συνήθως όλα τα άσχημα φεύγουν με μια ουσιαστική αγκαλιά.

Ποιος είναι ο “Ήλιος” στην δική σου ζωή;

Οι άνθρωποι που αγαπώ και το φως της Νισύρου.

Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή/και σε ηρεμεί;

“Τα πάντα ρει” του παππού Ηράκλειτου.

Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Μην ανησυχείς. Όσα θέλεις πραγματικά γίνονται.

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Αυτή την περίοδο μου λείπει η σωματική άσκηση. Θέλω γυμναστική!

Διάβασε ακόμα:

Άννα Ανεμομύλου: “Όταν κάνεις αυτό που σε γεμίζει, έχεις μεγάλες αντοχές”

Ελεονώρα Μελέτη: «Ευτυχία είναι η κατάσταση του να ζεις συμφιλιωμένη πρωτίστως με αυτό που είσαι»

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.