Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;
Γιώργος Ευγενειάδης: Ανοίγω το ραδιόφωνο στον αγαπημένο μου σταθμό και χαμογελάω. Κλείνω το ραδιόφωνο και συνεχίζω να χαμογελάω …
TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;
ΓΕ: Θα την χαρακτήριζα σχέση αγάπης. Από μικρό παιδί νύσταζα πολύ νωρίς. Κοιμάμαι 7 ώρες την ημέρα και ξυπνάω νωρίς έχοντας πάντα ενέργεια.
TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;
ΓΕ: Τρώω τα πάντα. Τρώω γάλα, γλουτένη, ζάχαρη, σύμφωνα πάντα με την ρήση «μέτρον άριστον», όπως οι γονείς μου, μου δίδαξαν. Δεν θέτω τον εαυτό μου σε «διατροφικές υστερίες απαγόρευσης». Μαγειρεύω καθημερινά παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές και τις συνοδεύω πάντα με σαλάτα. Τρώω συντροφικά και οικογενειακά όσο το δυνατόν πιο συχνά, όπως οι παππούδες μου, μου δίδαξαν. Πίνω πολύ νερό και γυμνάζομαι καθημερινά στο πλαίσιο της ευεξίας και της ευγενούς άμιλλας.
TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;
ΓΕ: Σημειώνω απαραίτητες υπερχρεώσεις στην ατζέντα μου και προσπαθώ να μην αφήνω εκκρεμότητες. Τα υπόλοιπα τα οργανώνω στο μυαλό μου και στη ροη της ημέρας χωρίς να πιέζω καταστάσεις. Όλα βρίσκουν το δρόμο τους.
TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;
ΓΕ: Είναι βασικό στοιχείο του χαρακτήρα μου. Καταπιάνομαι με πολλά πράγματα. Πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι της μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής και των τροφίμων που αποτελεί και αντικείμενο της δουλειάς μου, αναπαλαιώνω έπιπλα, χορεύω swing, γράφω άρθρα, τρέχω το site μου μαζί με τους μαθητές μου. Όλα αυτά τα έχω συνδυάσει σαν ένα παζλ και τα έχω ενσωματώσει στην καθημερινότητα μου ώστε πλέον να μην είναι «υποχρεώσεις» αλλά τρόπος ζωής.
TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;
ΓΕ: Είμαι τυχερός, αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και καθημερινά εισπράττω θετική ενεργεία και υπέροχα χαμόγελα από τους μαθητές μου. Κάθε Δευτέρα είναι ένα νέο όμορφο ξεκίνημα.
TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;
ΓΕ: Αποτυχίες και αστοχίες υπάρχουν πολύ συχνά στη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε σε αυτές. Σε κάθε αποτυχία και αστοχία πάντα η έκφραση «όλα για κάποιο λόγο γίνονται» μου δίνει την απάντηση.
«Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει». Το μότο του σχολείου μας είναι πλέον και μότο ζωής και δύναμης για μένα.
TG: Κάνεις διαλογισμό;
ΓΕ: Δεν κάνω κάποιο είδους διαλογισμό. Η ατομική ηρεμία είναι μια σχετική έννοια για τον καθένα μας. Χορεύω Lindy – Hop, τον χορό της μουσικής Swing που αναπτύχθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες 1920 και 1930 και παραδοσιακά αναπτύχθηκε με τη μουσική τζαζ της εποχής εκείνης. Χορεύοντας, νοιώθω υπέρμετρη ευεξία και εφορία η οποία πάντα αποτυπώνεται στο πρόσωπο μου.
TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;
ΓΕ: Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αποτελεί το κινητό τη συνέχεια του χεριού μου, με αποτέλεσμα να χάνω στιγμές γύρω μου ή να τις ζω μέσα από μια οθόνη. Πλέον έχω βάλει τον εαυτό μου σε διαδικασία να το περιορίσω.
TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;
ΓΕ: Ανοίγω τα email σχεδόν πάντα από υπολογιστή, διαγράφω απευθείας οποιαδήποτε κρίνω ότι δεν έχουν συνάφεια με τα επαγγελματικά μου και απαντάω άμεσα στα υπόλοιπα.
TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;
ΓΕ: Εμπιστεύομαι το ένστικτο μου.
TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνεις για αυτό;
ΓΕ: Πρέπει να επικεντρωνόμαστε και στα δυο αυτά κομμάτια της ζωής μας για να υπάρχει ισορροπία. Όταν η ζυγαριά κλίνει από τη μια πλευρά πάντα ψάχνω τα ανάλογα βαρίδια.
TG: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;
ΓΕ: Την προσπερνώ όσο το δυνατόν ταχύτερα κάνοντας θετικές σκέψεις
TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;
ΓΕ: Θεωρώ αυτονόητο το να έχω τουλάχιστον 15 λεπτά ελευθέρου χρόνου στην καθημερινότητα για τον εαυτό μου ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας ή και απλά κλείνοντας τα μάτια μου.
TG: Τι σε αποφορτίζει;
ΓΕ: Το ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα και η ενέργεια που εισπράττω εκείνη τη στιγμή.
TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σε έχει στιγματίσει;
ΓΕ: «Το δέντρο που έδινε». Είναι ένα παραμύθι που επιβεβαιώνει την αμέριστη και παντοτινή αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;
ΓΕ: Να βιώνω ψυχική υγεία η οποία είναι απόρροια της θετικής ενεργείας των ατόμων που συναναστρέφομαι.
Πρέπει να επικεντρωνόμαστε και στα δυο κομμάτια της ζωής μας, προσωπική και επαγγελματική, για να υπάρχει ισορροπία. Όταν η ζυγαριά κλίνει από τη μια πλευρά πάντα ψάχνω τα ανάλογα βαρίδια.
TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;
ΓΕ: Πέρα από το «Εύγε στη Διαφορετικότητα» μέσα από το οποίο επιβραβεύω την μοναδικότητα των μαθητών μας υπάρχει ακόμη ένα, το: «Δεν υπάρχει τίποτα αδύνατον γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει». Το μότο του σχολείου μας είναι πλέον και μότο ζωής και δύναμης για μένα.
TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;
ΓΕ: “Gratitude is the best attitude”, είμαι ευγνώμων για πολλά πράγματα που ήδη έχω στη ζωή μου και δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο από αυτά που έχω κατακτήσει.
TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;
ΓΕ: Να μην αγχώνεται, να μην προτρέχει και να απολαμβάνει το κάθε λεπτό της ζωής
TG: Προσφορά, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου;
ΓΕ: Ανιδιοτελής προσφορά στους μαθητές μου και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας. Αυτές οι έννοιες δεν μπήκαν απλά στη ζωή μου αλλά είναι στάση και όραμα ζωής, χαμόγελα και αγάπη η ανταμοιβή. Είναι το δούναι και λαβείν της ζωής.
Ο Γιώργος Ν. Ευγενειάδης είναι Τεχνολόγος Τροφίμων, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης Καθηγητής Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ Υγιεινής και Ασφάλειας Χειριστών των Τροφίμων. Με μότο το «Εύγε στη Διαφορετικότητα» επικοινωνεί στον κόσμο πως η απλότητα και διαφορετικότητα μπορούν να ξεχωρίζουν και να αλλάξουν τη ζωή μας. Μάθε περισσότερα εδώ.
Διάβασε ακόμα:
Μιχάλης Σεΐτης: «Εμείς Βάζουμε Τα Όρια Στον Εαυτό Μας Και Μόνο Εμείς Μπορούμε Να Τα Ξεπεράσουμε»