Ήθελε από μικρός να γίνει ηθοποιός; Είναι αυστηρός με τον εαυτό του; Ανάμεσα σε ατέλειωτες ώρες γυρισμάτων και πρόβες, υπάρχει χώρος για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή; Τι τον αποφορτίζει και πόσο πιστεύει ο ίδιος στη δύναμη της ομάδας; Ποια φράση του δίνει δύναμη; Λίγο πριν το τέλος του “Σασμού” και μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα του “Φιλοκτήτη” – της πιο σημαντικής του στιγμής θεατρικά όπως αναφέρει ο ίδιος – ο Γιώργος Αμούτζας απαντά στις ερωτήσεις μας.

Ήθελες από μικρός να γίνεις ηθοποιός; Ήταν μονόδρομος η υποκριτική λόγω του πατέρα σου και του νονού σου;

Ναι, ήθελα από μικρός, αλλά δεν ήταν μονόδρομος λόγω του πατέρα μου και του νονού μου. Το νονό μου δυστυχώς δεν κατάφερα να τον γνωρίσω, γιατί έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αφού με βάφτισε. Ο πατέρας μου δεν με πίεσε ποτέ, αντίθετα μπορώ να πω ότι προσπάθησε να με αποτρέψει και να με κατευθύνει προς άλλη κατεύθυνση, μακριά από αυτόν τον χώρο.

Η ηθοποιία προέκυψε από μικρή ηλικία, αλλά ήταν κάτι που δημιούργησα εγώ στον εαυτό μου. Λόγω της σχέσης του πατέρα μου με το χώρο, γνώριζα αρκετούς καλλιτέχνες, έβλεπα τα μαθήματα στη σχολή και κάπως έτσι μπορούσα να βλέπω και αυτήν την ενδιαφέρουσα μεταμόρφωση – αυτό το τόσο όμορφο ταξίδι που μπορεί να βιώσει ένας ηθοποιός: ταξίδια στο χρόνο, σε διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και όλα αυτά μέσα από τη μεταμόρφωση ενός ρόλου. 

Επειδή αναφερθήκαμε στον πατέρα σου, έχεις δηλώσει σε συνέντευξή σου πως είναι ο αυστηρότερος κριτής σου. Εσύ είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου;

Ναι είμαι πολύ. Δύσκολα ικανοποιούμαι και πιέζω υπερβολικά τον εαυτό μου μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Υπήρξε κάποιος ηθοποιός που σε επηρέασε και αποτέλεσε πρότυπο για εσένα;

Ναι, αρκετοί. Θα σου πω ότι ο Τάσος ο Νούσιας αποτέλεσε πρότυπο για εμένα. 

Μου δίνεις ωραία “πάσα” για να σε ρωτήσω για τον “Φιλοκτήτη”. «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή μαζί με Μαρία Πρωτόππαπα και Τάσο Νούσια. Τους γνωρίζεις και τους δύο από τον Σασμό. Μίλησέ μας γι’ αυτή τη συνεργασία. 

Δύο υπέροχοι άνθρωποι, δύο υπέροχοι καλλιτέχνες, δύο σπουδαίοι συνεργάτες, δύο εξαιρετικοί φίλοι και δάσκαλοι. Πραγματικά είναι αυτό που εύχεται ένας ηθοποιός να έχει δίπλα του πάνω στη σκηνή τέτοιους συνοδοιπόρους και συνεργάτες σε μία περιοδεία όλο το καλοκαίρι. Τέτοιους ανθρώπους εύχεσαι να έχεις δίπλα σου. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά στην παράσταση, είναι μία σπουδαία σκηνοθεσία από την Μαρλέν Καμίνσκυ, ένας υπέροχος θίασος, έξι μοναδικοί συνάδελφοι που απαρτίζουν τον χορό, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος και Τάσος Θεοφιλάτος. 

Σπουδαίοι καλλιτέχνες, εξαιρετικοί συνάδελφοι, μία υπέροχη παρέα, η οποία ταξιδεύει όλο το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη. «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, ένας σπουδαίος ρόλος για εμένα – σίγουρα η πιο σημαντική μου στιγμή θεατρικά. Ο Νεοπτόλεμος, που υποδύομαι, είναι συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Οδυσσέα και τον Φιλοκτήτη και εκείνος που καλείται να κάνει τα πράγματα να λειτουργήσουν και να πετύχει τον κοινό σκοπό. Από τη μία έχει αυτό που του προστάζει το στράτευμα, ο Οδυσσέας, ο χρησμός και το καλό των Αχαιών και από την άλλη έχει τα παιχνίδια ηθικής, καθώς του είναι δύσκολο να κοροϊδέψει και να αποσπάσει τον αναπόσπαστο εξοπλισμό του Φιλοκτήτη με δόλο, τεχνάσματα και απάτες. 

Μίλησες για “παρέα”. Θέλω να σε ρωτήσω αν πιστεύεις ότι είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μίας θεατρικής παράστασης ή μίας σειράς, μία καλή και δεμένη ομάδα;

Πιστεύω πολύ στην έννοια της ομάδας. Εμείς οι ηθοποιοί κάνουμε ένα πολύ ιδιαίτερο επάγγελμα. Παράγουμε τέχνη και υπάρχει μία επαφή μεταξύ μας, υπάρχει μία ανάγκη για επικοινωνία και μία ανάγκη να μπορέσουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να μπορέσουμε να πορευτούμε μαζί, να μπορέσουμε να μοιραστούμε πάνω στη σκηνή μία ιστορία με τον κόσμο. Πρέπει επομένως να υπάρχει αυτή η σύνδεση για να προσφέρουμε μία καλή παράσταση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία καλή σχέση και ο θίασος να συνεργάζεται αρμονικά. Γιατί η περιοδεία σημαίνει ότι όλο το καλοκαίρι είμαστε μαζί σε ένα βανάκι, ταξιδεύουμε, κοιμόμαστε μαζί, βγαίνουμε το βράδυ μαζί, τρώμε μαζί, κάνουμε πρόβες, έχουμε παραστάσεις. Την επόμενη ημέρα θα μπούμε ξανά στο βανάκι για να ταξιδέψουμε ξανά. 

Η δουλειά σου είναι ιδιαίτερα απαιτητική, έχεις ατέλειωτες ώρες γυρισμάτων, πρόβες. Υπάρχει χώρος για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή;  

Αν υπάρχει θέληση, βρίσκεται η ισορροπία ή τουλάχιστον γίνεται η προσπάθεια για αυτήν την ισορροπία. Από εκεί και πέρα, θα ήταν ψέμα να πω ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Το ωράριό μου φέτος καθόλη την διάρκεια της χρονιάς μαζί με τον “Σασμό” και τον “Φιλοκτήτη”, είναι εξαντλητικό.

Υπάρχει κάτι που σε αποφορτίζει; Αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου;

Πέρα από τους αγαπημένους μου ανθρώπους, με αποφορτίζουν τα χόμπι μου: ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η αγωνιστική οδήγηση – τα περισσότερα Σαββατοκύριακα βρίσκομαι σε κάποια πίστα – και φυσικά το χωριό μου, ο Ίασμος στο χωριό Ροδόπης. Εκεί αποφορτίζομαι με διάφορες δραστηριότητες και σπορ. 

Εσύ έχεις φτάσει ποτέ σε σημείο επαγγελματικής εξουθένωσης; Και αν ναι, πώς το αντιμετώπισες;

Όχι, δεν έχω φτάσει. Υπήρξα όμως κοντά. 

Όταν έχεις να διαχειριστείς μία δύσκολη σκηνή, τι σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις;

Ανάλογα με το είδος και το αντικείμενό της. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά αν πρόκειται για μία τηλεοπτική ή για μία θεατρική σκηνή. Για εμένα το δεύτερο είναι πιο εύκολο. Η τηλεοπτική δύσκολη σκηνή έχει ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για εμένα, με την έννοια ότι όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα, ειδικά στο καθημερινό, και ο χρόνος προετοιμασίας δεν είναι αρκετός. Αυτό που με βοηθάει σε μία τέτοια περίπτωση είναι να πάρω λίγο χρόνο μόνος μου μακριά από την ένταση και τη φασαρία του γυρίσματος για να μπορέσω να συγκεντρωθώ. 

Έχεις αναφερθεί σε συνέντευξή σου στη δυσλεξία. Έχει αποτελέσει εμπόδιο στην δουλειά σου;

Σε πολύ μικρό βαθμό – ίσως στο παρελθόν όταν κατά την διάρκεια μίας οντισιόν έπρεπε να γυρίσω έναν πιλότο με 7 σελίδες άγνωστο κείμενο, το οποίο έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Πλέον και αυτό έχει βελτιωθεί πολύ, κυρίως και λόγω του καθημερινού που κάνω εδώ ένα χρόνο. Ο εγκέφαλός μου είναι προπονημένος και λειτουργεί σαν φωτοτυπικό μηχάνημα: παίρνεις τη σκηνή, τη διαβάζεις και μετά από ενάμιση λεπτό την έχεις μάθει. 

Πιστεύεις ότι το καθημερινό σε βοήθησε να ωριμάσεις σαν ηθοποιός; Παρόλο που είσαι μικρός σε ηλικία, βλέπεις κάποια εξέλιξη σε εσένα από το πρώτο επεισόδιο μέχρι σήμερα;

Βλέποντας την πορεία και την εξέλιξη του “Σασμού” από το πρώτο επεισόδιο, μέχρι τώρα που είμαστε ένα βήμα πριν το τέλος, έχω παρατηρήσει και πρόοδο και εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην υποκριτική. Βλέπω στην οθόνη έναν καλύτερο ηθοποιό. 

Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα; 

Οδηγώντας. Η οδήγηση είναι μεγάλη ψυχοθεραπεία για εμένα. 

Έχεις κάποια φράση που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;  

“Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα στη ζωή μας. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουμε φίλοι με αυτά και να πορευτούμε μαζί”

Έχεις αναφερθεί στην απώλεια του κολλητού σου. Επειδή φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι σε αυτό, ήταν κάτι που σε έκανε αυτό να επαναπροσδιορίσεις κάποια πράγματα που θεωρούσες ενδεχομένως δεδομένα;

Έτσι ακριβώς, εκεί γνωρίστηκα με αυτή τη φράση. Η απώλεια είναι τεράστιο και σκληρό μάθημα. 

Έχω μία τελευταία ερώτηση. Τι σημαίνει για εσένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Την καλύτερη στιγμή μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν κοιμάμαι καλά, δεν τρέφομαι σωστά, δεν περνάω όσο χρόνο θα ήθελα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, δουλεύω ατέλειωτες ώρες, είμαι διαρκώς στο κινητό μου και γυμνάζομαι ελάχιστα. 

Επομένως όλοι αυτοί είναι οι Thrive στόχοι σου;

Είναι πολύ δύσκολο με αυτό το προγραμμα να πετύχεις τους στόχους ευεξίας και ευημερίας που θέλεις. Αναγκάζεσαι να κάνεις υποχωρήσεις και να αρκεστείς σε πιο μικρούς στόχους. Για παράδειγμα, αν έχεις μία εβδομάδα και ο στόχος σου είναι να κάνεις γυμναστική τις 5 ημέρες από τις 7, επειδή αυτό είναι ανέφικτο με αυτό το ωράριο, θα πρέπει να προσπαθήσεις να γυμναστείς έστω μία μόνο ημέρα. Και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί μία νίκη. Και με την ίδια λογική, θα μπορέσεις να βρεις και την επόμενη φορά που θα γυμναστείς. 

Επομένως πιστεύεις ότι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές κρύβεται τα μικρά βήματα;  

Ναι, το πιστεύω απόλυτα!