Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός changemaker.
-Πώς μπορείς να κάνεις τη διαφορά.


Πόσο τολμηρός ή τολμηρή είσαι με την αλλαγή; Τολμάς; Μπορείς να προχωρήσεις σε αυτή; Ή αντιστέκεσαι και φοβάσαι ακόμα κι αν γνωρίζεις ότι είναι για το καλό σου; Έχεις το θάρρος να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου όταν χρειάζεται; Μπορείς να ανταπεξέρχεσαι στις δυσκολίες; Όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ομαδικό ή κοινωνικό! Αν η απάντησή σου είναι αρνητική σε όλα τα παραπάνω, έχεις σκεφτεί ποια είναι η δεξιότητα που σου λείπει; 

Ο νέος διαδεδομένος όρος σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο είναι ο changemaker.

Είναι αυτός που βλέπει πάντα λύσεις. Δεν εστιάζει στα προβλήματα. Προωθεί αλλαγές, συνεπώς είναι ο άνθρωπος που βγαίνει από τη “ζώνη άνεσης” και οδηγεί και τους άλλους σε αλλαγές. Αυτός που εμπνέει την ομάδα, που δημιουργεί όραμα. Είναι ο άνθρωπος που λειτουργεί στην ομάδα και διακρίνεται μέσα από τη δράση του για την ομάδα και όχι μόνο με βάση την ατομική του πορεία. 

Τι δεξιότητες αλήθεια πρέπει να έχεις και τι ικανότητες ώστε να “κάνεις τη διαφορά”, να κάνεις την αλλαγή που θα οδηγήσει εσένα και την ομάδα σου στην επιτυχία;

Πώς μπορείς να γίνεις changemaker;

-Γνώριζε πάντα το στόχο σου. Χρειάζεσαι συγκεκριμένο στόχο, μετρήσιμο, με χρονικά όρια. 

-Στόχευε ψηλά. Να έχεις φιλόδοξα πλάνα, ρεαλιστικά όμως. Μην επαναπαύεσαι με την επιτυχία μικρών εύκολων στόχων.

-Δημιούργησε όραμα στην ομάδα.

-Πάρ’ το προσωπικά. Συνδέσου δηλαδή σε ένα βαθμό με τον στόχο ή με το θέμα που θέλεις να λύσεις.

-Να έχεις βαθιά ενσυναίσθηση. Πάντα βοηθάει αυτό. 

-Να αγκαλιάζεις τη συνεργασία. Δώσε χώρο και φωνή σε όλα τα μέλη της ομάδας, αξιοποιώντας τις προσωπικές δεξιότητες του καθένα.

-Ενσωμάτωσε στα πλάνα σου τη χρήση της τεχνολογίας.

-Έχε αξίες που οδηγούν σε κίνητρα ικανά να “ξεσηκώσουν” την ομάδα. 

-Ανάπτυξε την προσαρμοστικότητά σου στις αλλαγές συνθηκών.

-Σχεδίασε μια πορεία και προχώρησε με την ομάδα σε δράση.

-Να αποδέχεσαι την αποτυχία σαν κάτι που σε εξελίσσει όχι ως κάτι που σε σταματάει!

-Να έχεις ισχυρή αυτοπεποίθηση και συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεις τους άλλους και το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τη στάση ενός changemaker. Όχι από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά και στοχευμένα. 

Και γιατί να γίνεις ένας changemaker; 

Μα για να οδηγήσεις την ομάδα σου στην επιτυχία. Είτε είναι ομάδα σε επιχείρηση είτε σε κάποιο κοινωνικό πλαίσιο είναι σημαντικό να μην αισθάνεσαι έρμαιο των άλλων και να πιστεύεις ότι μπορείς να οδηγήσεις σε εξελίξεις και θετικές αλλαγές. 

Τι είναι σημαντικό να θυμάσαι; Πως όλοι οι άνθρωποι που έγραψαν ιστορία ή άλλαξαν τον κόσμο ήταν changemakers. 

Διάβασε ακόμα:

Αρνητικές Σκέψεις: 5 Βήματα Για Να Τις Διώξεις

Πώς Να Παραμείνεις Ήρεμος Σε Στιγμές Πανικού

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.