Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο συχνά κοιτάζονται οι άνθρωποι στον καθρέφτη.
-Τι κοινό έχει η προσευχή με το διαλογισμό.


Πόσο συχνά κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη κάθε ημέρα; Σύμφωνα με Αγγλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Yorkshire, άνδρες και γυναίκες κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη 23 και 16 φορές αντίστοιχα. Και ενώ είναι πολύ εύκολο να ελέγχουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, δεν συμβαίνει το ίδιο με την πνευματική μας ευεξία. Εκείνη είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί.

Πρόσφατα, η εξέλιξη της τεχνολογίας αναφορικά με την μελέτη του εγκεφάλου βοήθησε στους νευροεπιστήμονες να μελετήσουν τις ψυχικές μας εμπειρίες. Μαγνητικές ακτινογραφίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου έδειξαν ότι έντονα συναισθήματα του ψυχισμού μας σχετίζονται με την δραστηριότητα μίας σημαντικής περιοχής του εγκεφάλου. Πρόκειται για την περιοχή που επεξεργάζεται συναισθήματα, παρόμοια με αυτά που αισθανόμαστε στην αγάπη, το σεξ, τα ναρκωτικά, τον τζόγο και τη μουσική. Όταν οι πνευματικές τους εμπειρίες βρισκόντουσαν στο peak τους, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν συναισθήματα γαλήνης και θαλπωρής. Η έρευνα αποκάλυψε πως η προσευχή και ο διαλογισμός μπορούν να ενεργοποιήσουν κύτταρα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για την προσοχή, την διαμόρφωση της συμπεριφοράς και τον προφορικό λόγο.

Ο ψυχισμός μας, το πνεύμα μας, ερμηνεύεται διαφορετικά, καθώς εξαρτάται από τα πολιτισμικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά «πιστεύω» του καθενός. Δεν είναι απαραίτητο να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με κάποια θρησκεία ή κάποιον θρησκευτικό οργανισμό.

Κι όμως υπάρχουν 3 αξίες που αποτελούν τον πυρήνα κάθε μορφής πνεύματος.

1.Κοινή ανθρώπινη εμπειρία

Το πνεύμα κάθε ατόμου εστιάζει στον εσωτερικό του κόσμο. Το βοηθάει να καλλιεργήσει μία αίσθηση αλληλεγγύης και να έρθει πιο κοντά με τους γύρω του, όσον αφορά σε βασικές ανθρώπινες εμπειρίες. Γιατί παρά τις διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση ή την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του καθενός, αν σταματήσουμε για ένα λεπτό και κοιτάξουμε πέρα από τους εαυτούς μας, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε κάτι κοινό μεταξύ μας: είμαστε όλοι άνθρωποι και μοιραζόμαστε τα ίδια: τη ζωή και τον θάνατο, την υγεία και την ασθένεια, την λαχτάρα της αγάπης και τον φόβο της μοναξιάς.

Μοιραζόμαστε την ίδια χαρά όταν κρατάμε ένα μωρό, όπως μοιραζόμαστε τον ίδιο πόνο όταν χάνουμε έναν δικό μας άνθρωπο. Ο κύκλος της ζωής είναι ίδιος για όλους. Έτσι, αισθανόμαστε συμπόνια μπαίνοντας στην θέση του άλλου, καλλιεργώντας δηλαδή την ενσυναίσθησή μας. Μαθαίνουμε να στεκόμαστε διπλά σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά και να γιορτάζουμε τις επιτυχίες του διπλανού μας.

2.Σκοπός, νόημα, προσφορά

Ακόμα και αν δεν πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού, δεν μπορείς να αρνηθείς πως υπάρχει ένας ανώτερος σκοπός στη ζωή σου, πέρα από όλα όσα μπορείς να δεις. Ο εγκέφαλός μας είναι ανεπτυγμένος σαν ένα δίκτυο που έχει την ικανότητα να παρατηρεί, να κωδικοποιεί και να αναγνωρίζει τα διάφορα σήματα. Αναζητάμε αυτά τα σήματα στην ζωή μας και μετά ψάχνουμε τη σημασία τους. Και τότε βρίσκουμε το νόημα. Γιατί τότε μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα, πέρα από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Έτσι ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, ωριμάζουμε και μαθαίνουμε τους γύρω μας. Για όσους ενδεχομένως υποφέρουν και είναι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Και έτσι μαθαίνουμε να προσφέρουμε. Και μέσω της προσφοράς γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

3.Εσωτερική γαλήνη και διαύγεια

Για να καλλιεργήσουμε το πνεύμα μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη και να καλλιεργήσουμε την διαύγειά μας μέσα από διάφορες πρακτικές, όπως για παράδειγμα τον διαλογισμό, τις ασκήσεις ηρεμίας και την καταγραφή των σκέψεών μας.

Είναι δύσκολο να βρεις την ηρεμία της ψυχής σου, αν αναλώνεσαι σε κουραστικές δραστηριότητες. Έχεις δοκιμάσει ποτέ μέσα στην ημέρα να έχεις απόλυτη ησυχία; Ή να κάνεις έναν μεγάλο περίπατο στο πάρκο; Η φύση έχει τη δύναμη να βελτιώσει την πνευματική σου ευεξία. Δοκίμασε να απενεργοποιήσεις όλες σου τις συσκευές και κάτσε ήρεμος για λίγα λεπτά, έχοντας κλειστά τα μάτια σου. Υπάρχουν applications για τον διαλογισμό και άλλα που παρέχουν χαλαρωτική μουσική που σε βοηθούν να ηρεμίσεις.

Ζούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε και να δώσουμε προσοχή στην πνευματική μας ευεξία.

Διάβασε ακόμα:

“Grounding” Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Αυτό-Ύπνωση. Η Εμπειρία Που Σε Βοηθάει Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου Με Τη Δύναμη Του Μυαλού Σου