Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να ακούς τον εαυτό σου.
-Γιατί είναι σημαντική η ειλικρίνεια.


Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον: για να κρατήσουμε τη δουλειά μας, για να αποφύγουμε έναν καυγά, για να προστατεύσουμε τη φήμη μας ή γιατί νομίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα έτσι. Το ξέρουμε ότι είναι λάθος, αλλά νομίζουμε ότι αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή.

Αλλά γιατί να πούμε ψέματα στον εαυτό μας; Συμβαίνει αρκετά συχνά και μάλλον είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό. Πείθουμε τον εαυτό μας ότι όντως χρειαζόμαστε αυτή τη νέα συσκευή, ότι κάναμε μία σωστή οικονομική επιλογή ή ότι όλα είναι καλά ενώ δεν είναι. Ακόμα κι αν οι αποδείξεις είναι αντίθετες, αρνούμαστε να υποχωρήσουμε. Πολύ συχνά, τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας βλάπτουν την ευεξία μας και μπορεί να είναι πιο καταστροφικά από όσο νομίζουμε. Οπότε, γιατί το κάνουμε;

Θέλουμε να είμαστε σωστοί

Ό,τι κι αν κάνουμε, θέλουμε οι πράξεις μας, η στάση μας και οι πεποιθήσεις μας να συγκλίνουν. Οπότε αν κάνουμε κάτι που αντιτίθεται στις πεποιθήσεις μας, αισθανόμαστε άβολα. Αυτό το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα της έμφυτης δυσαρμονίας, η οποία προκαλείται, όταν οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας αποκλίνουν από τις πράξεις μας. Προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε τη δυσαρμονία. Οπότε, είτε δικαιολογούμε τις πράξεις μας, είτε αλλάζουμε τις πεποιθήσεις μας για να ταιριάζουν στις πράξεις μας.

Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεσαι άσχημα για κάτι που είπες, οπότε προσπαθείς να μειώσεις τα συναισθήματα ενοχής λέγοντας στον εαυτό σου “Όλοι το κάνουν, οπότε είναι οκ”. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς το βράδυ, αλλά μερικές φορές οι δικαιολογίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ένας γιατρός για παράδειγμα μπορεί να κάνει λάθος διάγνωση και να “φορτώσει” το λάθος σε εξωγενείς παράγοντες. Όταν το άτομο βρίσκεται σε θέση εξουσίας, είναι πολύ δύσκολο για τους άλλους να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του. Οπότε πρέπει να απαντήσουμε στην εξής ερώτηση: Ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να θεωρούμαστε σωστοί; Αξίζει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι, να βελτιώσουμε τις πράξεις μας ή να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου; Φυσικά και όχι! Αλλά είναι δελεαστικό να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποφύγουμε αυτά τα άβολα συναισθήματα δυσαρμονίας.

Θέλουμε να αποφύγουμε την αλλαγή

Αν κάποιος βρίσκεται σε μία τοξική σχέση, η λύση είναι μία: χωρισμός. Αλλά για το άτομο που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, η λύση δεν είναι τόσο προφανής. Οι φίλοι θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά το άτομο που το αφορά είναι πολύ πιθανό να αρνηθεί να πιστέψει οτιδήποτε. Η δύναμη της άρνησης είναι τόσο μεγάλη που παραμένουμε προσκολλημένοι σε λανθασμένες πεποιθήσεις, ακόμα κι αν οι αντίθετες αποδείξεις είναι πανίσχυρες. Αυτό το κάνουμε εν μέρει εξαιτίας του φόβου μας για αλλαγή. Συνδεόμαστε με παλιά πράγματα και αρνούμαστε να προχωρήσουμε, οπότε δεν είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ευκαιρίες και ανθρώπους.

Μερικές φορές, μάλιστα, πηγαίνουμε την άρνηση ένα βήμα παρακάτω προσπαθώντας να επιβεβαιώσουμε ένα ψέμα. Όταν βρισκόμαστε σε ένα τέλμα στην καριέρα μας για παράδειγμα, ελπίζουμε αφελώς ότι τα πράγματα θα αλλάξουν αυτόματα από μόνα τους. Αντί να ψάχνουμε για μία καινούρια θέση ή μία νέα κατεύθυνση, πείθουμε τον εαυτό μας να μείνει εκεί που βρίσκεται. Ίσως μάλιστα πούμε “Το αφεντικό μου πάντα με συγχαίρει για τη δουλειά μου και μου λέει ότι είμαι καλός σε αυτό που κάνω.”

Ο άλλος λόγος πίσω από την άρνηση είναι η επένδυση του χρόνου που έχει προηγηθεί. Όταν αφιερώνουμε τόσο χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να κάνουμε κάτι να δουλέψει, δυσκολότερα μπορούμε να το εγκαταλείψουμε και να προχωρήσουμε. Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα είμαστε καλύτερα κάπου άλλου.

Πολύ συχνά, τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας βλάπτουν την ευεξία μας και μπορεί να είναι πιο καταστροφικά από όσο νομίζουμε.

Δεν θέλουμε να πληγωθούμε

Πολλοί από εμάς θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν ερχόμασταν αντιμέτωποι με ανήθικες πρακτικές στη δουλειά μας, θα κάναμε το σωστό. Ωστόσο, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές.

Σκέψου τι θα μπορούσε να πει κάποιος για να αποφύγει να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο. “Δεν θέλω να δημιουργήσω μπελάδες” ή “η επιβίωση της οικογένειάς μου είναι σε κίνδυνο” είναι δύο φράσεις που έρχονται στο μυαλό.

Σε πολλές καταστάσεις, μοιάζει πιο εύκολο να διατηρήσουμε την απόστασή μας από το να έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιον. Εκ φύσεως θέλουμε να ακολουθούμε το ίδιο μονοπάτι και να διατηρούμε τις πεπατημένες συνήθειες, ακόμα κι αν χρειάζεται να λέμε ψέματα στον εαυτό μας.

Άκου τον εαυτό σου

Τα ενδιαφέροντά μας, τα χόμπι μας και οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα μας είναι πράγματα που μας διαφοροποιούν. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας κάνουν ενδιαφέροντες ως ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και ποιοι είμαστε.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί μία φράση που μας εκνευρίζει ανεξήγητα και μας οδηγεί να αντιπαθήσουμε στιγμιαία αυτό το άτομο, ίσως οφείλεται σε κάποια αρνητική εμπειρία του παρελθόντος. Αν αντιδρούμε έντονα σε κάποιον ή κάτι χωρίς μία ξεκάθαρη εξήγηση, πιθανότατα ευθύνεται ένα οδυνηρό συμβάν στη ζωή μας. Δίκαια ή άδικα, δικαιολογούμε τις πράξεις μας, τις σκέψεις μας ή τις συμπεριφορές μας με έναν τρόπο που μπορεί να βγάζει ή όχι νόημα.

Αν νιώθεις ότι η συμπεριφορά σου δεν συγκλίνει με αυτό που θες να είσαι, σταμάτα και σκέψου γιατί. Γιατί αισθάνεσαι έτσι; Τι προκαλεί τη συμπεριφορά σου; Οι δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου είναι αληθινές ή απλά καλύπτουν τους πραγματικούς λόγους; Φοβόμαστε να κάνουμε λάθος, γιατί μοιάζει σαν αποτυχία από την πλευρά μας. Αλλά δες το αλλιώς. Δεν είναι όλες οι αποτυχίες κακές. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για να μάθεις.

Να θυμάσαι!

Η ειλικρίνεια κλείνει πληγές

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς στον εαυτό σου γιατί αισθάνεσαι και πράττεις με αυτόν τον τρόπο. Η ειλικρίνεια προϋποθέτει δύναμη. Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε να καλύψουμε τα προβλήματα μας και να υποκριθούμε ότι δεν είναι τόσο σοβαρά. Επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε μερικά κομμάτια από αυτά από το να ρισκάρουμε να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τις καριέρες, τις σχέσεις ή τα οικονομικά μας. Στο κάτω-κάτω, τι ακολουθεί την καταστροφή; Δεν είναι εύκολο να αποκαλύπτουμε αλήθειες, αλλά όταν το κάνουμε, τα βλέπουμε όλα πιο καθαρά. Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε αλλαγές και να δημιουργήσουμε από την αρχή.

 

Author(s)

  • Η Melissa Chu είναι ειδική σε θέματα ευεξίας.