Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ιδρώνεις περισσότερο αν ασκείσαι συστηματικά.
-Πόσο νερό χρειάζεσαι όταν κάνεις γυμναστική.


Μπορεί οι υγροί λεκέδες πάνω στα ρούχα της προπόνησης να μην είναι το καλύτερό σου, όμως το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι ο ιδρώτας που κάνει την εμφάνισή του την ώρα που γυμνάζεσαι είναι απαραίτητος για δύο λόγους. Δροσίζει το σώμα σου και αυξάνει την αντοχή σου. Η εφίδρωση, είναι ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς θερμορύθμισης στο σώμα μας.

Το σώμα μας έχει θερμοκρασία περίπου 36,6 βαθμούς Κελσίου και ο ιδρώτας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ψύχει το σώμα και να το κρατάει σε μια φυσιολογική θερμοκρασία. Όσον αφορά στην προπόνηση, ο ιδρώτας συμβάλλει σημαντικά στην ψύξη του σώματος, ώστε να μην υπερθερμαίνεται. Ο ιδρώτας με αυτόν τον τρόπο δροσίζει το σώμα επιτρέποντάς του να προσαρμοστεί στις ανάγκες της προπόνησης αυξάνοντας και την αντοχή του ασκούμενου.

4 δεδομένα που ισχύουν για τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άθλησης

1.Όσοι ασκούνται συστηματικά ιδρώνουν γρηγορότερα σε σχέση με αυτούς που δεν ασκούνται

Ο λόγος είναι ότι έχουν καλύτερη αερόβια ικανότητα, έχουν καλύτερη καρδιακή λειτουργία και υψηλότερη θερμορυθμιστική ικανότητα. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του γυμνασμένου ατόμου είναι αυτές που το κάνουν να ιδρώνει πιο γρήγορα. Ένας υγιής άνθρωπος υπό κανονικές συνθήκες χάνει περίπου μισό λίτρο ιδρώτα την ημέρα, ενώ ένας επαγγελματίας αθλητής μπορεί να χάσει έως και 3,7 λίτρα την ώρα σε μια ζεστή μέρα. Ωστόσο, η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και η υφή του δέρματος. Έτσι, για παράδειγμα, οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα έχουν λιγότερο ενεργούς ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ οι άνθρωποι με λιπαρό έχουν μεγαλύτερους πόρους και ιδρώνουν ευκολότερα.

2.Αν ιδρώνεις κατά την άσκηση χρειάζεσαι νερό

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απώλεια σε υγρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% της μάζας του σώματος και ότι κάθε 500 γραμμάρια αποβαλλόμενου ιδρώτα, θα πρέπει να αναπληρώνονται με ενυδάτωση του οργανισμού πίνοντας τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό.

Το νερό αρκεί για να αντισταθμίσει την απώλεια νατρίου. Ωστόσο, αν η δραστηριότητα που έχει επιλέξει ο ασκούμενος διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα, καλό είναι να προσθέσει κάποιο συμπλήρωμα από ηλεκτρολύτες, που βοηθά στο να μην πέσουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς και για στην αναπλήρωση θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται οι μύες ώστε να αντέξουν και να αποδώσουν καλύτερα σε μια έντονη προπόνηση. Επίσης, ο οργανισμός του ατόμου που προπονείται θα πρέπει να είναι ενυδατωμένος από την αρχή και να καταναλώνει υγρά σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα καλοκαιρινά σπορ εξωτερικού χρόνου που συντελούν σε μεγαλύτερη εφίδρωση. Εννοείται ότι η ενισχυμένη ενυδάτωση σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη.

Η εφίδρωση, είναι ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς θερμορύθμισης στο σώμα μας.

3.Ο ιδρώτας που εμφανίζεται όταν προπονείσαι δεν σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες

Όπως θα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές οι αθλητές ιδρώνουν παραπάνω από το φυσιολογικό. Ο λόγος είναι ότι το σώμα τους είναι προσαρμοσμένο στις δύσκολες συνθήκες της άσκησης πετυχαίνοντας την θερμορρύθμιση αυτή γρηγορότερα ώστε να αποδίδουν καλύτερα στον αγώνα ή την προπόνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσες περισσότερες θερμίδες καις. Επίσης, να θυμάσαι ότι όλοι οι άνθρωποι ιδρώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, οπότε το να είσαι γεμάτος ιδρώτα σε σχέση με κάποιον άλλο που έχει ιδρώσει λιγότερο, δεν σημαίνει ότι εσύ έχεις κάψει περισσότερες θερμίδες.

4.Ο ιδρώτας σου κατά την άσκηση δεν μυρίζει πάντα το ίδιο

Ο ιδρώτας είναι αρχικά άοσμος. Η κακοσμία εμφανίζεται όταν ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται και αναμιγνύεται με τα βακτήρια του δέρματος. Κατά την άσκηση, οι εκκριτικοί αδένες παράγουν ιδρώτα που αποτελείται κυρίως από νερό. Αυτού του είδους ο ιδρώτας εξατμίζεται γρηγορότερα, ώστε να ψύξει κατά κάποιο τρόπο το σώμα σου. Ταυτόχρονα οι τοξίνες από κακή διατροφή, αλκοόλ ή στεροειδή, που αποβάλλουμε μπορεί να κάνουν τον ιδρώτα να μυρίζει. Σίγουρα, λοιπόν, θα θέλεις να χρησιμοποιήσεις έναν προϊόν που θα σε καλύψει από την πιθανή δυσοσμία του ιδρώτα. Πολλές φορές όμως μπερδεύεσαι και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις ένα αποσμητικό ή ένα αντιιδρωτικό. Τα αποσμητικά δεν σταματούν την εφίδρωση, αλλά εμποδίζουν απλώς την ανάπτυξη άσχημης μυρωδιάς. Το άρωμα και η αλκοόλη που περιέχουν εξουδετερώνουν τα βακτήρια που δημιουργούν την άσχημη μυρωδιά. Τα αντιιδρωτικά από την άλλη, μειώνουν την υγρασία στην περιοχή της μασχάλης, φράζοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες με μικροσκοπικούς κόκκους αλάτων αλουμινίου. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου και να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες των αποσμητικών ή αντιιδρωτικών που επιλέγεις επιδιώκοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά για τον οργανισμό σου.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Ο Ιδρώτας Σου Σε Σαμποτάρει;

Πώς Να Βρεις Χρόνο Για Άσκηση Ακόμα Και Τις Πιο Δύσκολες Μέρες

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.