Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί σε σταματά ο φόβος της αποτυχίας.
-Ότι σου αξίζουν οι καλύτερες επιλογές.


Μερικές φορές, όταν είμαστε λυπημένοι, αγχωμένοι, εκνευρισμένοι ή στρεσαρισμένοι από τη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο να μπούμε σε πρόγραμμα. Παίρνουμε συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους ή από τον ψυχαναλυτή μας ή απλά έχουμε μάθει, με το πέρασμα των χρόνων, τι είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκολλήσουμε. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε-καλύτερες διατροφικές επιλογές, να μιλήσουμε με τους φίλους μας, να βγούμε έξω, να γυμναστούμε, να απομακρυνθούμε από τους τοξικούς ανθρώπους, αλλά όταν έρχεται η ώρα, είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις και υπάρχουν λόγοι για αυτό. 

Φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε 

Πολύ συχνά ο φόβος της αποτυχίας μας αποτρέπει ακόμα και από το προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αλλαγή. Μιλάμε πολύ συχνά για αυτή, τη σκεφτόμαστε και θέλουμε πραγματικά να την κάνουμε. Αλλά ο φόβος μας παραλύει πριν καν ξεκινήσουμε. Για παράδειγμα, ένας από τους ασθενείς μου βρίσκεται σε επαγγελματικό αδιέξοδο και δυσκολεύεται να βρει μια δουλειά με καλό μισθό, που να την απολαμβάνει. Σκέφτεται εδώ και καιρό να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο για να αλλάξει καριέρα και να αυξήσει τις επαγγελματικές του προοπτικές. Σε μία συνεδρία το ανέφερε και τον ρώτησα τι τον σταματά. Αρχικά, είπε ότι δεν ξέρει, αλλά σταδιακά παραδέχτηκε ότι φοβόταν ότι μπορεί να μην γινόταν δεκτός στη σχολή που ήθελε. 

Αυτή δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, ο φόβος μπορεί με πολλούς τρόπους να μας κρατήσει μακριά από αυτό που θέλουμε. Είμαστε κολλημένοι και οι στόχοι μας μοιάζουν απρόσιτοι. 

Έχουμε βολευτεί

Σε πολλές ανθυγιεινές σχέσεις, οι αγαπημένοι μας μπορεί να αναρωτιούνται γιατί κάποιος δεν φεύγει ή δεν παίρνει διαζύγιο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είχα μία ασθενή που έμεινε με τον σύζυγό της για περισσότερο από 2 χρόνια, αφού ανακάλυψε ότι την απατούσε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της σχέσης τους. Αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να τον συγχωρήσει κι ότι δεν ήταν πια ερωτευμένη μαζί του. Και παρ’ όλα αυτά, παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης και το γεγονός ότι συχνά έμενε σε φίλους και συγγενείς, επειδή δεν ήθελε να πάει σπίτι, δεν είχε κάνει αίτηση διαζυγίου, ούτε είχε προτείνει να επισκεφτούν ένα σύμβουλο γάμου. 

Πολύ συχνά ο φόβος της αποτυχίας μας αποτρέπει ακόμα και από το προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αλλαγή.

Παραμένουμε εκεί που είμαστε μερικές φορές, απλά επειδή είμαστε βολεμένοι. Ενσυνείδητα ή όχι, οι άνθρωποι μένουν στις καταστάσεις που έχουν συνηθίσει, ακόμα κι αν δεν είναι χαρούμενοι. Το να εξερευνήσεις αυτή τη συμπεριφορά στην ψυχανάλυση και γιατί μπορεί να ενεργείς αντίθετα στα συμφέροντά σου, ίσως σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που δεν σε αφήνει να κάνεις διαφορετικές κι ίσως καλύτερες επιλογές στη ζωή σου. 

Αισθανόμαστε ότι δεν μας αξίζει 

Όταν πρόκειται για διατροφικές διαταραχές, πολλοί από τους ανθρώπους που συνάντησα, ενώ εργαζόμουν στη Γραμμή Βοήθειας στο National Eating Disorders Association, αποκάλυψαν ότι γνώριζαν ότι έπρεπε να τρώνε περισσότερο, διαφορετικά ή να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες στο πλαίσιο της ανάρρωσής τους, αλλά δεν μπορούσαν. Πολύ συχνά, διαπίστωσαν ότι αυτό που έλεγαν στον εαυτό τους ήταν ότι δεν άξιζαν την πιο υγιεινή συμπεριφορά ακόμα, είτε γιατί δεν είχαν γυμναστεί αρκετά, είτε γιατί έτρωγαν κάποιο άλλο φαγητό νωρίτερα τη μέρα ή το προηγούμενο βράδυ.

Η ίδια ιδέα βρίσκει εφαρμογή σε πολλές άλλες πλευρές της ζωής μας και της ψυχικής μας υγείας. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να αποφορτιστούμε από τη δουλειά, ίσως διστάζουμε να το κάνουμε, επειδή αισθανόμαστε ότι δεν εργαζόμαστε αρκετά σκληρά για να αξίζουμε αυτήν την ανταμοιβή. 

Ο Dr. Clayton R. Cook, Ph.D., καθηγητής στο πρόγραμμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Minnesota υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτόν τον τρόπο σκέψης: “Ζούμε σε μία κοινωνία που μας πλημμυρίζει με ανθυγιεινά μηνύματα, που αξιολογεί τις πολλές ώρες εργασίας, συχνά σε βάρος της ευεξίας του ατόμου”.

Σε στιγμές που νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε μια υγιεινή επιλογή, είναι καλό να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι στους άλλους θα λέγαμε ότι την αξίζουν, άρα την αξίζουμε κι εμείς. Η επιλογή των πραγμάτων που είναι καλά για εμάς δεν είναι πάντα τόσο εύκολη, όσο φαίνεται. Αλλά αν αναζητήσουμε τους λόγους πίσω από αυτό, ίσως οδηγηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνουμε καλύτερες επιλογές στο μέλλον, ώστε να μην μετανιώνουμε.

Διάβασε ακόμα:

Τέχνη Και Ενσυνειδητότητα: Μάθε Πώς Συνδέονται

Οι 3 Φράσεις Που Δεν Πρέπει Να Πεις Σε Κάποιον Που Υποφέρει

Author(s)

  • Melissa Stanger

    Συντάκτρια

    Talkspace

    Η Melissa Stanger είναι συντάκτρια στο Talkspace.