Ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και από 5 άτομα, σήμερα μετρούν 32. Έχοντας ένα database με 6000 πελάτες, εξυπηρετώντας περίπου 1000 παραγγελίες την εβδομάδακαι ετοιμάζοντας 2300 γεύματα σε μία ημέρα, ο Νίκος και ο Γιάννης μας συστήνουν την Fitness Meals – το «παιδί» τους, όπως οι ίδιοι την αποκαλούν. Την εταιρεία που προετοιμάζει διατροφικά και υγιεινά γεύματα και απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους, να τρέφονται σωστά, να αισθάνονται καλά και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Βρίσκονται στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece για την καινοτομία, και οι ίδιοι μας μιλούν για την αξία της συνεργασίας και το κλίμα οικογένειας που προσπαθούν να έχουν στη δουλειά, τη νεανικήεπιχειρηματικότητα, αλλά και τους επόμενους στόχους τους. 

Fitness Meals. Τι είναι και σε ποιον απευθύνεται;

Νίκος: Η Fitness Meals είναι μία εταιρεία που προετοιμάζει διατροφικά και υγιεινά γεύματα και απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να προσέχουν την υγεία τους, να τρέφονται σωστά, να αισθάνονται καλά και να φροντίζουν τον εαυτό τους. 

Γιάννης: Και εκτός από αυτά, απευθύνεται και σε κόσμο που δεν μαγειρεύει. Εμείς επειδή έχουμε έτοιμα γεύματα, αυτό που συνδυάζουμε είναι η ευκολία που έχει ένα έτοιμο φαγητό με το υγιεινό, ισορροπημένο, θερμιδομετρημένο, αλλά και τις υγιεινές πρώτες ύλες, έχοντας μία ποικιλία 50 διαφορετικών γευμάτων που μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε γούστο και οποιαδήποτε ανάγκη: είτε αυτό σημαίνει να χάσω κιλά, είτε να πάρω, είτε δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω και θέλω κάτι υγιεινό. 

«Να τρώω πιο σωστά» ανέφερε ο Νίκος. Λόγω των φορτωμένων μας προγραμμάτων, συχνά δεν φροντίζουμε την διατροφή μας όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν μικρά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο για να την βελτιώσουμε; 

Νίκος: Φυσικά και υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό έχει να κάνει και με την εμπειρία του καθενός. Κάποιος που δεν τρέφεται σωστά, θα ξεκινήσει βάζοντας πιο συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αν δηλαδή καταναλώνει ένα γεύμα μέσα στην ημέρα 1500 θερμίδων χωρίς να έχει μετρήσει υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες, μπορεί να ξεκινήσει με 3 ισορροπημένα γεύματα, να περιορίσει τα τηγανιτά και τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια, σε πρώτη φάση να κόψει τα «διατροφικά λάθη» και θα δει άμεσα αποτελέσματα. 

Γιάννης: Κάποια πράγματα που για εμάς και ειδικά για το Νίκο είναι αυτονόητα, και δεν είναι για όλους, είναι ότι δεν συνειδητοποιείς ότι για να τραφείς σωστά και ισορροπημένα το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ζυγίζεις το φαγητό σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξέρεις τι ποσότητα καταναλώνεις σε οτιδήποτε. Στην περίπτωση της FitnessMeals το κάνει εκείνη για εσένα. 

Πάμε λίγο πίσω. Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την δική σας επιχείρηση;

Νίκος: Εγώ το 2010 τελείωσα μία σχολή μαγειρικής, δούλεψα σε διάφορα εστιατόρια και το 2012 είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, στην Ελβετία. Έμαθα πολλά εκεί και είδα πώς λειτουργεί μία άριστη επιχείρηση. Εμένα όμως το πάθος μου ήταν γύρω από τον αθλητισμό, την αθλητική και υγιεινή διατροφή και αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με το πάθος μου, κάτι που έκανα για τα επόμενα 8 χρόνια μαζεύοντας πολύ κόσμο. 

Στους περισσότερους – ένας από τους οποίους είναι και ο Γιάννης με τον οποίο είμαστε φίλοι από το σχολείο – εκτός από το πρόγραμμα διατροφής και το ασκησιολόγιο που έπρεπε να ακολουθήσουν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, τους πρότεινα αν ήθελαν να τους μαγειρεύω τα γεύματά τους, τα γραμμάρια που τους έχω προτείνει να καταναλώνουν και να τα στέλνω σπίτι τους. Αυτό το έκανα δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Ψώνιζα ό,τι χρειαζόταν, το μαγείρευα, το χώριζα σε μερίδες και το απόγευμα τα έστελνα σε όλους. 

Γιάννης: Για παράδειγμα, μου έβγαζε ο Νίκος μία διατροφή 130 γραμμάρια κοτόπουλο, ρύζι, μπρόκολο. Και κάποια στιγμή με ρώτησε, να στα μαγειρεύω εγώ αυτά τα γραμμάρια; Αφενός αυτό σου λύνει τα χέρια, αφετέρου καταλαβαίνεις πόσο ωραίο μπορεί να είναι ακόμα και ένα τέτοιο φαγητό γιατί εγώ προσωπικά δεν ξέρω να μαγειρεύω. 

Νίκος: Αυτό ξεκίνησα να το κάνω τον Απρίλιο του 2019 και το έκανα από το σπίτι μου για τους επόμενους 4 μήνες, όπου έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να εξυπηρετήσω άλλο κόσμο και συνειδητοποίησα ότι και οικονομικά δεν είχε τόσο νόημα να το κάνω από το σπίτι γιατί δεν είχα περιθώριο να χρεώσω ακριβά γιατί μετά δεν θα αγόραζε κανένας. Βάζοντάς τα λοιπόν κάτω συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι που πήγαινε πολύ καλά, είχε ζήτηση και θα μπορούσε να γίνει δουλειά! Τότε λοιπόν είπα στον Γιάννη ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να συνεχίσω να κάνω και ίσως είχε νόημα να το κάνουμε σαν κανονική δουλειά. Νομίζω ότι πιο πολύ ο Γιάννης με παρότρυνε να το στήσουμε, να ανοίξουμε την δική μας εταιρεία και να το προχωρήσουμε.  

Γιάννης: Εγώ αρχικά μπαίνω στην ιστορία ως πελάτης. Εμένα το background μου είναι χρηματοοικονομικό, δεν έχει καμία σχέση. Δούλευα στο Λονδίνο investment banking σε ένα private equity fund. Ποτέ δεν ήθελα να κάνω καριέρα στα οικονομικά. Ήθελα να πάρω γνώσεις και εμπειρίες, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμος σαν κλάδος. Τότε πηγαινοερχόμουν πολύ και ήμουν σε μία φάση συνεχούς αναζήτησης επόμενου βήματος, οπότε όταν προέκυψε αυτό με το Νίκο, ταίριαζε πάρα πολύ με τη φάση της ζωής μου. Είπαμε να το ξεκινήσουμε πιλοτικά, χωρίς να αφήσουμε τις δουλειές μας και χωρίς να κάνουμε μία μεγάλη επένδυση για να κάνουμε μία δική μας κουζίνα. 

Ξεκινήσαμε λοιπόν με ένα site και με μία συνεργασία με ένα catering, στο οποίο φυσικά δεν είπαμε φτιάξε αυτά τα γεύματα. Ήταν οι συνταγές του Νίκου, ήταν ο Νίκος στην επίβλεψη και οι πρώτες ύλες ήταν δικές μας. Είχαμε δηλαδή τους προμηθευτές μας και δίναμε τα πράγματα στο catering και εκείνο μας χρέωνε τα εργατικά. Το ξεκινήσαμε πιλοτικά, άρχισε να πηγαίνει καλά, ήταν ακόμα δύο φορές την εβδομάδα, οπότε τις Κυριακές έκανα εγώ τη διανομή και ο Νίκος Τετάρτες. Πάμε καλά και έρχεται ο κορονοϊός και κλείνει το catering.

Η Fit Meals όπως λεγόταν τότε η εταιρεία, είχε ζήτηση, αλλά λόγω του κορονοϊού, δεν είχαμε χώρο να μαγειρέψουμε. Μέσα στην πρώτη καραντίνα παλεύαμε, μιλούσαμε με μεσίτες για να πάμε σε δικό μας χώρο και βλέπαμε με δυσκολία κάποια ακίνητα για να νοικιάσουμε. 

Νίκος: Εμείς μέχρι τότε είδαμε ότι το προϊόν μας είχε πολύ γρήγορη ζήτηση. Η αγορά το απορρόφησε πολύ γρήγορα και οι παραγγελίες άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, σε σημείο που είπαμε ότι δεν έχει νόημα να το κάνουμε outsource, και ότι θα πρέπει να βρούμε δικό μας χώρο και δικό μας προσωπικό. Οπότε βρήκαμε ένα άλλο catering στο Μαρούσι με το που έληξε η καραντίνα. 

Γιάννης: Στην ουσία μέσα στην καραντίνα πήραμε την απόφαση να το κάνουμε. Για να το κάνουμε όμως θέλαμε έναν δικό μας χώρο. Μέχρι να τον βρούμε και να τον ανακαινίσουμε, πέρασε το lockdown, άνοιξε η αγορά, συνεχίζουμε τη συνεργασία με ένα άλλο catering και το Νοέμβριο του 2020, τα παρατάμε όλα, έχουμε το δικό μας χώρο και ξεκινάμε. 

Νίκος: Έγιναν όλα μαζί. Κάναμε rebranding, μπήκε και ο τρίτος συνέταιρός μας, ο Θανάσης Σοφιανός, ο οποίος ανέλαβε και όλο το rebranding: το logo, την καινούργια ιστοσελίδα. 

Γιάννης: Η εταιρεία του Θανάση ασχολείται με το digital marketing έχοντας μία ομάδα 80 ατόμων, από γραφίστες μέχρι κειμενογράφους. Επομένως έφερε στο τραπέζι και το διαφημιστικό κομμάτι και το performance marketing που είναι τρομακτικά χρήσιμο, οπότε το Νοέμβριο ήρθαμε σε αυτό το χώρο και ήμασταν σύνολο 5 άτομα και τώρα, 22 μήνες μετά, είμαστε 32 και ψάχνουμε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο. Για να καταλάβεις την τάξη μεγέθους της εξέλιξης, φαντάσου ότι τον πρώτο μας μήνα, το Νοέμβριο του 2020, κάναμε 1900 γεύματα όλο το μήνα. 

Νίκος: Και την περασμένη Κυριακή μαγειρέψαμε 2300 γεύματα σε μία ημέρα. 

Πόσοι είναι οι πελάτες σας δηλαδή;

Γιάννης: Περίπου 6000 άτομα έχουν περάσει από την πλατφόρμα και γενικά έχουμε ένα τεράστιο retention rate κοντά στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έρχεται για 1-2 εβδομάδες συνήθως θα διακόψει αντίστοιχα για 2-3 εβδομάδες. Κάποιος που έρχεται για 1-2 μήνες θα διακόψει 1-2 μήνες και θα ξαναέρθει. Μπορώ να σου πω ότι έχουμε 500 ενεργούς πελάτες, ανά πάσα στιγμή όμως όλο και αυξάνονται. 

Πριν ένα μήνα ξεκινήσαμε τις αποστολές εκτός Αθηνών, επομένως ξεκινάμε και την επέκταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ξεκινήσουμε με Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Καλαμάτα και Ηράκλειο Κρήτης. Στη συνέχεια Πάτρα, Λάρισα, Λαμία και μετά Γιάννενα και Ξάνθη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να έχουμε κάνει όλα αυτά και να μπορούμε να πάμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ο Νίκος μίλησε πριν για το «πάθος» του. Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε μία δουλειά που μας γεμίζει;

Νίκος: Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ευλογία. Είσαι τυχερός αν μπορείς να κάνεις κάτι που σου αρέσει και μπορείς να ζεις και από αυτό. Όλη αυτή η αναγνώριση και η εξέλιξη ανταμείβουν την προσπάθειά μας. Και συγκεκριμένα σε αυτό που κάνουμε, έχουμε και μία ηθική ικανοποίηση, με την έννοια ότι κάνουμε καλό στον κόσμο, βελτιώνοντας την διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία τους. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι. Και αν υπήρχαν δέκα ακόμα εταιρείες σαν την δική μας, θα ήταν ακόμα περισσότερο αυτό το καλό. Πλέον ο κόσμος έχει αρχίσει να ψάχνει το υγιεινό, την μακροζωία και να τον ενδιαφέρει η ευεξία. 

Γιάννης: Εγώ αυτό που απολαμβάνω περισσότερο από όλα είναι η δημιουργία και η εξέλιξη του «παιδιού» μας. Βλέπεις ότι μεγαλώνει, ότι πάει καλά, βλέπεις ότι δημιουργείς θέσεις εργασίας, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι και που μας δημιουργεί και ένα αίσθημα ευθύνης. Και αυτό που έχεις δημιουργήσει και πάει και καλά, κάνει και καλό στον κόσμο. Το γεγονός ότι πουλάμε μία υπηρεσία που κάνει πιο εύκολη τη ζωή του κόσμου και τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Και επίσης έχουμε απόλυτη ευελιξία στα γεύματα. Μπορεί κάποιος να θέλει μόνο πρωινό, μπορεί να θέλει πρωινό και μεσημεριανό, μπορεί να θέλει μεσημεριανό και βραδινό, μπορεί να θέλει 5 γεύματα την ημέρα. Τα πλάνα που έχουμε είναι custom και είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο της ευκολίας ενός έτοιμου γεύματος. Εγώ δύο χρόνια σχεδόν που έχουμε την εταιρεία, δεν με έχει απασχολήσει το «τι θα φάω σήμερα» ή τι θα φάω αύριο ή τι θα παραγγείλω που είναι ένα καθημερινό πρόβλημα όλων των ανθρώπων.

Το μενού το επιμελείσαι εσύ Νίκο. Από πού εμπνέεσαι και από πού παίρνεις καινούργιες ιδέες;

Νίκος: Στην αρχή είχαμε ξεκινήσει με μία πιο αθλητικό μενού, με πιο κλασικά αθλητικά γεύματα: κοτόπουλο, ρύζι,  μπρόκολο, γλυκοπατάτες, πράσο, φασολάκια, μπιφτέκια, ψαρονέφρι – ήταν έξι γεύματα όλα κι όλα. Στην πορεία αποφάσισα να αρχίσω να πειραματίζομαι βάζοντας γεύματα που μου αρέσει να τρώω έξω. Σκέφτηκα γιατί να μην πάρω ένα πιάτο, να το τροποποιήσω και να το φέρω  στα μέτρα της Fitness Μeals, για παράδειγμα το steer fry μοσχάρι. Δεν θα γίνει με ηλιέλαιο ούτε με ένα λιπαρό κομμάτι μοσχαριού, οπότε φτιάχνουμε το ίδιο πιάτο απλά υγιεινό, το οποίο δεν στερεί καθόλου στη γεύση από το αντίστοιχο που θα φας έξω. Μετά πρόσθεσα μακαρόνια με κιμά με κιμά άπαχο, χωρίς βούτυρο. 

Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι αυτά τα γεύματα έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση. Ένα από τα best sellers μας είναι το mexican burrito. Συνταγές που κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται ότι ναι μεν κάνει διατροφή, αλλά τρώει κάτι υγιεινό, καθαρό, φρέσκο και νόστιμο.

Γιάννης: Είναι τόσες πολλές οι επιλογές μας που αν πάρει κανείς ένα μηνιαίο πλάνο με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, για δύο εβδομάδες δεν θα φάει ποτέ ίδιο γεύμα. Θα είναι όλα διαφορετικά. 

Νίκος: Κάθε ένα – ενάμιση μήνα κάνουμε αλλαγές και πριν λίγες ημέρες κάναμε 8 αλλαγές, έβαλα καινούργιες συνταγές, πιο φθινοπωρινές. Έτσι δουλεύω το μενού και νομίζω ότι πάει αρκετά καλά.  

40 under 40 στη λίστα του Fortune Greece για την καινοτομία. Ξεκινώντας φανταζόσασταν ότι θα καταφέρνατε να ξεχωρίσετε για αυτό που κάνετε και ότι θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση;

Γιάννης: Μεγάλη μας χαρά και τιμή ήταν αυτό. Προφανώς περιμέναμε ότι θα πάμε καλά, γιατί αλλιώς δεν θα το κάναμε, αλλά όσο περίεργο και αν ακούγεται, θεωρούμε ότι ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Η δυναμική αυτού που κάνουμε είναι τεράστια. Προφανώς έχουμε κάνει καλή δουλειά κι εμείς και όλη η ομάδα και είναι και πολύ σημαντικό που έχουμε μία ομάδα που είναι όλοι ένας και ένας, αλλά ακόμα είμαστε στο μηδέν. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Φαντάσου ότι τώρα δειλά δειλά ξεκινάμε τις εταιρικές συνεργασίες που είναι ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς και τεράστιο πρόβλημα για τους εργαζομένους και τους εργοδότες. 

Ο Γιάννης αναφέρθηκε στην έννοια της ομάδας. Στο site σας γράφετε «πιστεύουμε στην αξία της συνεργασίας και επιδιώκουμε τη δημιουργική αλληλεπίδραση». Πιστεύετε ότι συλλογική δουλειά και η συνεργασία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία; Πόσο σημαντική είναι η έννοια της “ενωμένης” ομάδας;

Γιάννης: Είναι σχεδόν αυτονόητο. Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του; Είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας για όλες τις εταιρείες και σε εμάς σίγουρα έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Και δεν ήταν εύκολο. Ειδικά στο κομμάτι του Νίκου στην κουζίνα που ενδεχομένως είναι πιο δύσκολο να βρεις κάποιον που θα μοιραστεί το όραμά σου, που να χαίρεται που θα συμμετέχει σε όλο αυτό. 

Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να έχουμε ένα managerial μοντέλο πιο ευρωπαϊκό. Δεν μας αρέσει δηλαδή το να χτυπάει κανείς κάρτα. Αν κάποιος είναι οργανωμένος και τελειώσει μία ώρα νωρίτερα, δεν υπάρχει λόγος να κάθεται μέχρι να λήξει το ωράριό του. Το θέμα είναι να γίνεται σωστά και ποιοτικά η δουλειά. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε μία τέτοια λογική και να την περνάμε στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί ένα ωραίο κλίμα. Και όσο μπορούμε προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα κλίμα οικογένειας. 

Έχετε αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες; 

Νίκος: Το βασικό μας πρόβλημα στην αρχή ήταν να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το κάνουμε και μέσα από το blog μας, γιατί ακόμα έχουμε δρόμο σαν χώρα το να καταλάβουμε τι είναι υγιεινή διατροφή. 

Γιάννης: Κάτι που μαθαίνει ένας πελάτης της Fitness meals είναι η έννοια του μέτρου, να καταλαβαίνει την έννοια της ποσότητας ή πόσο πρέπει να είναι μία μερίδα. Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις να είσαι πιο προσεκτικός όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο. Μακροπρόθεσμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις μία πραγματικά ισορροπημένη διατροφή. 

Τι κάνετε πριν από μία σημαντική απόφαση; Και πώς αντιμετωπίζετε τις τυχόν διαφωνίες σας;

Γιάννης: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολλές. Επειδή είναι τελείως διαφορετικό το αντικείμενό μας, δεν μπλέκεται ο ένας στη δουλειά του άλλου. Και ο Νίκος θα μου δώσει να δοκιμάσω ένα νέο πιάτο και εγώ θα του πω τη γνώμη μου και θα τον ρωτήσω αντίστοιχα σε μία επαγγελματική απόφαση τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνουμε. Οι ρόλοι μας είναι διαχωρισμένοι, επομένως δεν τίθεται το θέμα της διαφωνίας. 

Νίκος: Και έχει και επιτυχία όλο αυτό, οπότε μάλλον κάτι κάνουμε καλά. 

Νίκος: Συμβουλευόμαστε και τον Θανάση που είναι πιο έμπειρος επιχειρηματίας. Τα τελευταία χρόνια ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε το να είμαι ξαφνικά εγώ ο επικεφαλής, ήταν κάτι τελείως καινούργιο για εμένα και θεωρώ ότι και εκεί έχουμε κάνει άλματα προόδου. 

Γιάννης: Και τις σημαντικές αποφάσεις πάντα καθόμαστε και τις συζητάμε μαζί. Μέχρι στιγμής θεωρούμε πως στην πλειονότητά τους οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι σωστές – καλό είναι βέβαια να παίρνουμε και λάθος αποφάσεις για να μαθαίνουμε. 

Είστε από εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο;

Νίκος: Νομίζω ότι ο Γιάννης το βλέπει μισογεμάτο και εγώ μισοάδειο. Εγώ αγχώνομαι λίγο πιο πολύ με όλα. Ο Γιάννης είναι λίγο πιο ψύχραιμος. 

Γιάννης: Γενικά νομίζω ότι αν δεν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, δεν γίνεται να επιχειρήσεις και κάτι. 

Υπάρχει πιστεύετε χώρος και ευκαιρίες για νεανική επιχειρηματικότητα;

Γιάννης: Τεράστιος και νομίζω το βλέπουμε και στην πράξη. Δηλαδή το ελληνικό start-up ecosystem έχει κάνει ραγδαία άλματα και σε επίπεδο αριθμού εταιρειών και σε επίπεδο συσσώρευσης κεφαλαίων και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Το βλέπουμε και στους αριθμούς ότι η νεανική επιχειρηματικότητα είναι όλο και πιο έντονη στην Ελλάδα.

Έχετε στο site σας το ρητό του Ιπποκράτη, «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή όχι μόνο για την υγεία και την ευεξία μας, αλλά και για την απόδοσή μας;

Νίκος: Άμεσα συνδέεται. Το πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος έχει άμεση σχέση με το τι καταναλώνει. Είναι διαφορετικό να φάει κανείς μία πίτσα και να δουλέψει μετά και διαφορετικό να φάει κάτι μετρημένο και υγιεινό με τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεσαι για να θα σε βοηθήσουν να δουλέψεις και να αποδώσεις πολύ περισσότερο από ότι αν έτρωγες κάτι που δεν είναι σωστό διατροφικά. 

Σας ρώτησα στην αρχή τι μπορεί ο καθένας να κάνει σε ατομικό επίπεδο για να βελτιώσουμε την διατροφή μας. Πιστεύετε ότι η διατροφή είναι και συλλογικό θέμα, με την έννοια ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για τους εργαζομένους τους; 

Γιάννης: 100%. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι το κόστος και δυστυχώς η ποιότητα έρχεται με ακριβότερη τιμή. Αν θέλεις να μειώσεις το κόστος, δεν γίνεται να έχεις κάτι ποιοτικό κα ισορροπημένο. Νομίζω όμως ότι σιγά σιγά υπάρχει μία στροφή σε αυτόν τον κόσμο. 

Στο κομμάτι της συλλογικής ευθύνης είναι και τα σχολεία. Και ένας από τους στόχους μας για το μέλλον είναι η FitnessMeals να μπει και στα σχολεία. Γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Ο Νίκος το έχει πει σε μία παλαιότερη συνέντευξή μας. 

Νίκος: Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα παίξει τεράστιο ρόλο. Αν τα παιδιά τρώνε πιο σωστά και πιο υγιεινά από μικρή ηλικία, θα παίξει μεγάλο ρόλο στην υγεία και τις συνήθειές τους.

Επομένως οι επόμενοι στόχοι στη δουλειά πέρα από το κομμάτι των επιχειρήσεων και των σχολείων;

Γιάννης: Αρχικά να μετακομίσουμε για να έχουμε περισσότερες δυνατότητες, να αναπτύξουμε το εκτός Αθηνών κομμάτι που ξεκινάμε και φυσικά το εταιρικό κομμάτι. Σε operational επίπεδο, κάνουμε καινούργιο site και ετοιμάζουμε και ένα app που εκτός από τις παραγγελίες θέλουμε να προσθέσουμε και extra features όπως να καταγράφει κανείς τι έφαγε και να μπορεί να μετρά τις θερμίδες του.

Στην Thrive υποστηρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Εσείς τι κάνετε για να αποφορτιστείτε από τη δουλειά;

Νίκος: Εγώ αποφορτίζομαι κάνοντας γυμναστική, λόγω όμως κάποιων τραυματισμών έχω μείνει λίγο πίσω και το έχω ρίξει στην κιθάρα. Θα έλεγα ότι αυτό με αποφορτίζει αρκετά από την ένταση της κουζίνας. 

Γιάννης: Εγώ δεν κάνω όση γυμναστική θα ήθελα και για εμένα το σημαντικότερο κομμάτι είναι η παρέα με την οικογένειά μου. 

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος είναι ο δικός σας Thrive στόχος;

Γιάννης: Εγώ προσωπικά θα ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. 

Νίκος: Εγώ θα ήθελα να γυμνάζομαι όπως γυμναζόμουν. 

Ο Νίκος Μαργέλος, Executive Chef & Co-Founder της εταιρείας Fitness Meals ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθηνών. Όμως, η αγάπη του για τη μαγειρική τον κέρδισε και έτσι αποφάσισε να διεκδικήσει ένα ακόμη πτυχίο, αυτή τη φορά ως μάγειρας, από το Chef D’oeuvre. Έτσι, κατάφερε να πάρει πολύτιμες εμπειρίες από μεγάλα εστιατόρια όπως το Hotel de Ville Crissier στην Ελβετία το οποίο έχει 3 αστέρια Μισελέν. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται ώς γυμναστής και διατροφικός σύμβουλος, κάτι που τον ώθησε στο να αποκτήσει και το 3ο του πτυχίο από το Base Training ως Γυμναστής. Έχοντας λοιπόν σχεδόν 18 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της μαγειρικής, συνδύασε όλες του τις γνώσεις και μαζί με τον συνέταιρό του Γιάννη Γραφανάκη, δημιούργησαν την Fitness Meals.

Ο Γιάννης Γραφανάκης έχει 10 χρόνια εμπειρία στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς έχει εργαστεί σε εταιρείες Investment Banking, Private Equities και Real Assets Management του Λονδίνου. Απέκτησε το πρώτο του BSc πτυχίο οικονομικών στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, και έπειτα συνέχισε την ακαδημαική του πορεία αποφοιτώντας από το Columbia University της Νέας Υόρκης με MSc στο Real Estate Development. Το 2020, επέστρεψε στην Ελλάδα, και μαζί με τον πλέον συνέταιρό του Νίκο Μαργέλο, ίδρυσαν την εταιρεία Fitness Meals.