Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες οι 2 πηγές ανίας στη δουλειά.
-Πώς να τις αντιμετωπίσεις.


Είναι φυσιολογικό να έχεις μια λιγότερη αποδοτική μέρα στη δουλειά μια στο τόσο. Αλλά αν αισθάνεσαι συνεχώς ότι βαριέσαι στο γραφείο, αυτή η ανία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε στρες. Σχετική έρευνα δείχνει ότι η ανία στο γραφείο μπορεί να οδηγήσει στην εξουθένωση, στο περιορισμένο κίνητρο και στην έλλειψη συγκέντρωσης. 

Σε μια πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Current Directions in Psychological Science, η συγγραφέας Sarah Todd αναφέρθηκε περιληπτικά στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα εξηγώντας ότι οι πηγές της ανίας στη δουλειά είναι δύο: η έλλειψη συγκέντρωσης και η έλλειψη σκοπού. Όπως η επικεφαλής ερευνήτρια και κοινωνική ψυχολόγος Erin Westgate, Ph.D., αναφέρει: “Βαριόμαστε όταν δεν μπορούμε να προσέξουμε ή να βρούμε νόημα σε αυτό που κάνουμε.” 

Οι πηγές της ανίας στη δουλειά είναι δύο: η έλλειψη συγκέντρωσης και η έλλειψη σκοπού.

Αφού υπάρχουν 2 θεμελιωδώς διαφορετικές πηγές ανίας, δεν υπάρχει μια λύση και για τις 2. Το πρώτο βήμα για να διαχειριστείς την ανία σου είναι να ανακαλύψεις από ποιο είδος υποφέρεις, σύμφωνα με την Leslie Becker-Phelps, Ph.D., ειδικευμένη ψυχολόγο. Και μόλις βρεις την κινητήριο δύναμη της ανίας σου, μπορείς να πράξεις αναλόγως. Δες πώς να ξεκινήσεις. 

Αν βαριέσαι λόγω έλλειψης συγκέντρωσης… 

Δοκίμασε την αυτογνωσία

Συχνά, η έλλειψη συγκέντρωσης οφείλεται σε αρμοδιότητες που είναι είτε πολύ εύκολες είτε πολύ δύσκολες. Στο κάτω-κάτω, ο ιδανικός φόρτος εργασίας είναι αυτός που σε προκαλεί, χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικός σε βαθμό που να μην ξέρεις πού να εστιάσεις. Οπότε, αν η δουλειά σου δεν βρίσκεται στο κατάλληλο επίπεδο για σένα, αυτό σου προκαλεί στρες. Η ψυχολόγος Becker-Phelps συστήνει να δοκιμάσεις την αυτογνωσία για να μειώσεις το στρες. Ξεκίνα παρατηρώντας πώς σε κάνει να αισθάνεσαι κάθε σου αρμοδιότητα και να δείχνεις ενσυναίσθηση, αν η ίδια η δουλειά είναι υπερβολικά στρεσογόνα, αντί να λες στον εαυτό σου ότι δεν έχεις την ικανότητα να την κάνεις.

Αν βαριέσαι λόγω έλλειψης νοήματος…

Κατάγραψε ό,τι θεωρείς πολύτιμο στη δουλειά σου 

Αν αισθάνεσαι ότι η θέση σου δεν σου παρέχει την αίσθηση σκοπού που επιθυμείς, ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς αν βρίσκεσαι στη σωστή θέση ή στη σωστή εταιρεία. Για παράδειγμα, κάνε μια λίστα με τα πράγματα που αξίζουν σε μια δουλειά και στη συνέχεια αξιολόγησε αν υπάρχουν ή όχι αυτά τα στοιχεία στην παρούσα θέση σου. Είναι φυσιολογικό να μην συνειδητοποιείς τι είναι σημαντικό για σένα όταν μπαίνεις σε μια ρουτίνα, αλλά το να πάρεις λίγο χρόνο για να αξιολογήσεις τι θα μπορούσε να σε ικανοποιήσει είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Επανέστιασε σε ό,τι σου είναι σημαντικό.

Διάβασε ακόμα:

Νέος Στη Δουλειά; 6 Τρόποι Για Να Ξεχάσουν Ότι Δεν Είσαι Αρκετά Έμπειρος

Πώς Θα Παραμείνεις Συγκεντρωμένος Σε Ένα Γραφείο Γεμάτο Θόρυβο

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.