Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αντιμετωπίσεις τη συνέντευξη σαν γνωριμία.
-Ότι η ειλικρίνεια είναι προσόν.


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιες φορές σε καλούν για 2η συνέντευξη και κάποιες άλλες όχι; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως ευθύνεσαι εσύ για αυτό και συγκεκριμένα ότι παίζει ρόλο ο τρόπος που παρουσιάζεις τον εαυτό σου; Είτε είσαι φοιτητής είτε επικεφαλής ενός τμήματος είτε εργάζεσαι σε οποιαδήποτε άλλη θέση, πρέπει να ξέρεις ότι ο φόβος για το άγνωστο επικρατεί σε κάθε σου συνέντευξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σε κάθε σου συνέντευξη να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος και να έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μάθε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις:

1.Άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις συνεντεύξεις

Μην αντιμετωπίζεις την κάθε συνέντευξη σαν κάτι αρνητικό. Δες την σαν μία συνάντηση ερωτήσεων και απαντήσεων: ένας εργοδότης μαθαίνει για εσένα και εσύ μαθαίνεις για εκείνον. Αν την αντιμετωπίσεις κατά αυτόν τον τρόπο, σαν μία γνωριμία, θα μπορέσεις να περιορίσεις το αυξημένο στρες που κουβαλάς σε κάθε σου συνέντευξη.

2. Προσπάθησε να διατηρήσεις τον έλεγχο των αρνητικών σου σκέψεων

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση και ο φόβος σε κάνουν να μην φαίνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου. Αντίθετα, αν πιστεύεις στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου, θα μπορέσεις να γνωρίσεις την επιτυχία. Γι’ αυτό αν πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, διώξε μακριά τις σκέψεις σου. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι ότι δεν θα πάρεις ποτέ αυτήν τη δουλειά, σκέψου απλά ότι εφόσον σε κάλεσαν για συνέντευξη, κάτι στο βιογραφικό σου τους εντυπωσίασε. Οπότε κάνε ότι μπορείς για να δείξεις τον καλύτερό σου εαυτό.

3. Χρησιμοποίησε την φαντασία σου πριν την συνέντευξη

Κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε και φαντάσου ότι πας στη συνέντευξη και απαντάς με μεγάλη αυτοπεποίθηση σε όλες τις ερωτήσεις. Αν το κάνεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνεις το ίδιο και κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

4. Ξέχασε τις ανάγκες σου

Να θυμάσαι ότι όλα αφορούν σε εκείνους, όχι σε εσένα. Στο δικό τους μυαλό θέλουν να ξέρουν τι θα κάνει εκείνους καλύτερους, περισσότερο επικερδείς και επιτυχημένους και πώς εσύ μπορείς να τους βοηθήσεις σε αυτό. Οι εταιρίες ενδιαφέρονται πολύ για τους υπαλλήλους τους, αλλά άλλο τόσο ενδιαφέρονται και για την εικόνα και το προϊόν τους. Έχε λοιπόν αυτό στο μυαλό σου και σκέψου πώς εσύ μπορείς να τους κάνεις καλύτερους και να καλύψεις τις ανάγκες τους.

5. Να είσαι ειλικρινής

Αν κολλήσεις με μία ερώτηση, αντί να ψάχνεις τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις, πες ότι θα ήθελες να σκεφτείς πολύ προσεκτικά την απάντηση και να επανέλθεις. Η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσεις μία απάντηση και σε κάνει να ξεπερνάς μία πιθανή έλλειψη αυτοπεποίθησης.

6. Κάνε τα μειονεκτήματά σου, πλεονεκτήματα

Όταν σε ρωτήσουν για τις αδυναμίες σου, βεβαιώσου ότι θα απαντήσεις τι κάνεις για να τις διορθώσεις. Για παράδειγμα, αν στο παρελθόν αντιμετώπιζες προβλήματα οργάνωσης, μπορείς να πεις ότι πρόσφατα παρακολούθησες ένα course ή διάβασες ένα βιβλίο και να εξηγήσεις πώς αυτό σε βοήθησε στη διαχείριση του χρόνου σου. Μην ξεχάσεις το εξής: φέρε ξανά τη συζήτηση στη δουλειά και εξήγησε πώς ο βελτιωμένος σου εαυτός μπορεί να τους βοηθήσει.

7. Μίλησε με υπερηφάνεια για τις δυνάμεις και τα επιτεύγματά σου

Μπορεί να μην σου αρέσει να περηφανεύεσαι, γι΄αυτό και δεν μιλάς για τις επιτυχίες σου. Δοκίμασε όμως να το κάνεις. Θα δεις ότι οι πιθανότητες να πάρεις τη δουλειά είναι ακόμα περισσότερες.

8. Δώσε αληθινά παραδείγματα

Όταν σου κάνουν ερωτήσεις, δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα από το παρελθόν σου – την προηγούμενή σου δουλειά ή τις σπουδές σου. Αυτό σου προσδίδει αξιοπιστία. Για παράδειγμα, αν σε ρωτήσουν για τις δυνάμεις σου, πες ότι στο σχολείο ήσουνα πρόεδρος τη τάξης σου και αυτό σε βοήθησε να αναπτύξεις ηγετικές ικανότητες, καθώς ήσουνα υπεύθυνος για τις μηνιαίες συναντήσεις σας, έδινες σαφείς οδηγίες στην ομάδα σου και διαχειριζόσουν κάθε πρόβλημα που προέκυπτε. Αυτή είναι μία πολύ καλύτερη απάντηση από το να πεις απλά είμαι καλός ηγέτης.

9. Προσπάθησε να εκμαιεύσεις τυχόν απορίες 

Στο τέλος της συνέντευξης ρώτησε ευγενικά τον συνεντευξιαζόμενο αν έχει κάποιο δισταγμό στο να σε προσλάβει και αν ναι, ποιος είναι αυτός. Αυτός είναι ένας πολύ αποφασιστικός τρόπος να εκμαιεύσεις τυχόν απορίες τους και να τις αποσαφηνίσεις.

Την επόμενη φορά που θα έχεις μία συνέντευξη δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Κάθε καινούργια συνέντευξη είναι μία ευκαιρία να βελτιώσεις τις ικανότητές σου. Να μάθεις πού είσαι καλός και πού όχι. Να μάθεις να έχεις θάρρος και όχι φόβο!

 

Διάβασε ακόμα:

Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Πώς Να Σκίσεις Σε Μία Συνέντευξη

Γιατί Το Τηλεφώνημα Για Συνέντευξη Αργεί; Μάθε Τι Φταίει Στο CV Σου

 

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.