Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς; 

Πρωινό και καφέ και λίγο χαζεύω ειδήσεις (αυτό είναι κουσούρι των τελευταίων μηνών). Και πριν κοιμηθώ πάντα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, διαβάζω κάποιο βιβλίο. 

Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας; 

Δυστυχώς δεν έχω πολύ καλή σχέση μαζί του, δεν κοιμάμαι εύκολα, αλλά θα ήθελα πολύ να είχα γιατί θεωρώ ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και στην υγεία μας πρωτίστως. Προσωπικά αν δεν συμπληρώσω 7-8 ώρες ύπνου, κουβαλάω έναν εαυτό με πονοκέφαλο και έλλειψη συγκέντρωσης όλη μέρα. 

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

Ο επαρκής ύπνος σίγουρα, όπως προανέφερα, και κατά τα άλλα προσπαθώ να κάνω και σχετικά καλή διατροφή και λίγη γυμναστική, στο σπίτι κυρίως. 

Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα; 

Εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνω τα πάντα. Κάνω λίστες διαρκώς και για το παραμικρό. Από το πρόγραμμα της ημέρας, μέχρι κάποιο project. Είμαι οργανωτική και όσοι με ξέρουν με προτιμούν στο να τους οργανώσω τα ταξίδια. 

Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα; 

Προσπαθώ, αλλά ταυτόχρονα είμαι και εκτός τόπου και χρόνου ενίοτε. Το επιζητώ να είμαι εκτός δηλαδή, γιατί είμαι πιο δημιουργική και λιγότερο αγχωμένη. 

Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;

Οργανικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες παθαίνω συχνά, γιατί έχω υπόταση και πέφτει κι άλλο η πίεσή μου. Ψυχολογικά παθαίνω όταν με απογοητεύουν φίλοι ή συνεργάτες και νιώθω ότι ξοδεύω υπερβολική ενέργεια για τον υπερβολικό εγωκεντρισμό κάποιου. Επίσης δεν μπορώ καθόλου να διαχειριστώ την κακία. Γενικά μεγαλώνοντας η τοξικότητα της αρνητικής ενέργειας με καταβάλλει. 

Η τελευταία φορά που απέτυχες; 

Δεν θυμάμαι, γιατί μου αρέσει να συγκεντρώνομαι στα θετικά στοιχεία γύρω μου. Και στη δουλειά μου για παράδειγμα, αν κυκλοφορήσει ένα τραγούδι και αγγίξει έστω και έναν άνθρωπο, τον ξεκλειδώσει, τον εκφράσει και τον γαληνέψει, νιώθω ευγνώμων. Δεν μετράω την επιτυχία με νούμερα, ούτε την αποτυχία. 

Κάνεις διαλογισμό ή κάτι ανάλογο που σε ηρεμεί;

Έχω μεγαλώσει και συνεχίζω, με τους απόλυτους ζεν δασκάλους, τις γάτες… Είναι μεγάλο μάθημα η παρατήρηση τους. Κατά τα άλλα για μένα διαλογισμός είναι και το γράψιμο. Με ηρεμεί, παρόλο που με βουτάει και στις πιο έντονες και δύσκολες σκέψεις μου. Έχω κάνει γιόγκα, ασκήσεις διαλογισμού, γενικά πιστεύω πολύ στην πνευματική ηρεμία, ειδικά όταν καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίσουμε τρικυμίες εν κρανίω, μας είναι απαραίτητη. 

Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Έχω λίγο εξαρτητική σχέση. Γιατί όπου κι αν βρίσκομαι θέλω να το έχω δίπλα μου για να κρατήσω σημειώσεις. Το έχω κάτω από το κρεβάτι όταν κοιμάμαι για τον ίδιο λόγο, αλλά και γιατί θέλω να κοιτάω την ώρα όταν ξυπνάω, καθότι δεν φοράω ρολόι. 

Με την τεχνολογία και τα social media

Με τα social δεν έχω ιδιαίτερη σχέση. Την αναγκαία και στοιχειώδη, λόγω δουλειάς. Δεν νιώθω ούτε την ανάγκη να μπαίνω συχνά, ούτε να προβάλω τη ζωή μου. 

Για μένα διαλογισμός είναι και το γράψιμο. Με ηρεμεί, παρόλο που με βουτάει και στις πιο έντονες και δύσκολες σκέψεις μου. 

Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός; 

Προσπαθώ να ακούσω πιο πολύ την ψυχή μου και λιγότερο την πληγή μου και τον φόβο μου. Παρόλα αυτά τα ζυγίζω όσο μπορώ, κάνω το βήμα και λέω ο Θεός βοηθός. 

Τι σου δίνει έμπνευση να δημιουργείς; 

Τα πάντα γύρω μου. Όλα όσα μου προκαλούν οποιοδήποτε συναίσθημα. Δεν είναι συγκεκριμένα, δεν είναι προβλέψιμα και δεν το καταλαβαίνω πάντα την ίδια στιγμή. Γίνονται και καταγραφές ερήμην μου, ασυνείδητα. 

Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; 

Εύκολο δεν είναι, αλλά προγραμματίζω τη μέρα μου αναλόγως· τις δουλειές, το διάβασμα, τα πράγματα που θέλω να κάνω και τους ανθρώπους που αγαπώ. Προσπαθώ να ισορροπώ. 

Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Δυστυχώς ακόμη δεν έχω φτάσει στα επίπεδα ζεν που θα ήθελα. Δηλαδή να μην τα κρατάω όλα μέσα μου και να μην αφήνω μια κακή μέρα να μου χαλάσει και τη νύχτα. Και φυσικά τη διάθεση. Προσπαθώ να εκτονώσω με έναν υγιή τρόπο την κακή ενέργεια που εισπράττω. Μέχρι εκεί έχω φτάσει. Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι και οι κουβέντες βοηθούν βεβαίως, οπότε επικαλούμαι και αυτές τις δυνάμεις. 

Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις; 

Επιδιώκω να βρίσκω παραπάνω. Βλέπω netflix, διαβάζω, κάνω γυμναστική, μιλάω στο τηλέφωνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, χαζεύω στο internet. Γενικά τη λέξη βαριέμαι έχω να τη νιώσω πολλά χρόνια, ειδικά μέσα στο σπίτι μου. 

Τι σε αποφορτίζει; 

Όπως προείπα η γυμναστική, οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, τα βιβλία, η μουσική και οι ταινίες. Μέσα στην καραντίνα ανακάλυψα και τη ζούμπα! 

Αλήθεια πώς πέρασες στην περίοδο της καραντίνας; Τι κρατάς και τι αφήνεις πίσω από αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο και κρίση που ζήσαμε και ζούμε;

Αν εξαιρέσουμε το σοκ των πρώτων ημερών, πιστεύω πέρασα όσο καλύτερα μπορούσα. Διάβασα πολύ, έκανα σεμινάρια, γυμναστική, είδα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ και ταινίες, μαγείρεψα, τακτοποίησα μικρές εκκρεμότητες. 

Κρατάω τα πολλαπλά της μηνύματα! Που ακόμη δεν έχουμε εμπεδώσει. Κρατάω και καθιερώνω τις βιντεοκλήσεις. Και τη ζούμπα! Προσπαθώ να αφήσω πίσω το φόβο. 

Η ευγνωμοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μου. Έμαθα από πολύ νωρίς να λέω «ευχαριστώ» και να εκτιμώ αυτά που έχω, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει / στιγματίσει τη ζωή;

Πολλά και διάφορα. Θα αναφέρω κάποια ενδεικτικά. Οι ταινίες “Pay it forward” και “Beyond borders” μου άλλαξαν την φιλοσοφία της ζωής μου. Καθώς επίσης και το βιβλίο “The power of now” που μου το χάρισε ένας καλός φίλος την κατάλληλη στιγμή. Επίσης το “Όλα τα Ναι του κόσμου” της Φωτεινής Τσαλίκογλου με στιγμάτισε τόσο που το έκανα έμμετρο, μελοποιήθηκε από διάφορους συνθέτες κι έγινε μία από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές. 

Τι σημαίνει για σένα ευεξία; Ευημερία; 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, τι άλλο. Αυτό είναι για μένα ευεξία. Και καλή ψυχολογία. Η ευημερία είναι πιο σύνθετη ακόμη, γιατί εξαρτάται κι από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορώ να τη νιώσω αν γύρω μου επικρατεί χάος, ούτε ζω καλά σε ένα περιβάλλον που δεν μου αρέσει. Η χώρα μας είναι πανέμορφη, αλλά σε πολλά θέματα πολύ πίσω. 

Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου; 

Να κοιμάμαι περισσότερο, να τρώω καλύτερα, να ασχολούμαι λιγότερο με το κινητό μου, να βλέπω τους φίλους μου περισσότερο και το να συγκεντρώνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο στο Εδώ και Τώρα. 

Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη και σε ηρεμεί; 

Πολλά τα οποία επικαλούμαι κατά καιρούς. Το πιο συχνό μου, όταν το μυαλό μου κάνει πολύ θόρυβο, είναι: “Συγκεντρώσου στη στιγμή, στο εδώ και τώρα. Μόνο αυτό έχεις.” Κι όταν έχω ανασφάλεια σκέφτομαι ότι “Τίποτα αληθινό δεν μπορεί να απειληθεί”. 

H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

Η ευγνωμοσύνη είναι το άλφα και το ωμέγα στη ζωή μου. Έμαθα από πολύ νωρίς να λέω «ευχαριστώ» και να εκτιμώ αυτά που έχω, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Κι η παραμικρή απώλεια μάς το θυμίζει. Επικεντρώνομαι σε αυτά που έχω και όχι σε όσα μου λείπουν. Τα εκτιμώ και τα ευγνωμονώ. 

Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου; 

No more drama! 

Προσφορά, εθελοντισμός, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές; 

Η προσφορά κι ο εθελοντισμός δίνουν νόημα κι αξία στη ζωή μας. Εκτός από όλα αυτά που έχουμε προαναφέρει η γενναιοδωρία της ψυχής, μας κάνει πλουσιότερους. Όταν προσφέρεις γενικότερα και ειδικότερα, νιώθεις γεμάτος, χρήσιμος και ζωντανός. Και πιο χαρούμενος κι ολοκληρωμένος, γιατί σημαίνει ότι το εγώ σου είναι στις διαστάσεις που πρέπει. Εκτός κι αν το διαφημίζεις, οπότε όλα αυτά αλλάζουν, καθότι αλλάζει το κίνητρο. 

Επαγγελματικά σχέδια και δρώμενα; 

Δόξα τω θεώ στην καραντίνα μάζεψα υλικό για τα επόμενα βήματα. Από Σεπτέμβρη να είμαστε καλά, να ξεκινήσουν σιγά σιγά. 

Μάθε περισσότερα για τη ζωή και την πορεία της Ελεάνας Βραχάλη εδώ.

Διάβασε ακόμα:

Βάσω Καραμάνου: «Οι ασθενείς είναι το κίνητρο για να καινοτομούμε διαρκώς, με σκοπό να αλλάζουμε προς το καλύτερο τις ζωές τους.»

Aθηνά Σταύρου: “Ο θεσμός εργασίας από το σπίτι θα ενισχυθεί”.