Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής για τον χειμώνα; Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή όχι μόνο για την υγεία και την ευεξία μας, αλλά και για την απόδοσή μας; Μπορεί να αλλάξει και η διάθεσή μας λόγω διατροφής και ποιες είναι οι συνέπειες μίας κακής διατροφής; Υπάρχουν μικρά βήματα για να υιοθετήσει κανείς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες εύκολα και αποτελεσματικά και πώς μπορούμε να τρώμε υγιεινά στο γραφείο; Ποια τρόφιμα βοηθούν στην διατήρηση της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της αποδοτικότητας; Τι είναι το stress eating, γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται; Πόσο σημαντικό είναι να δίνουν οι γονείς του καλό παράδειγμα στα παιδιά σε ό,τι αφορά στην διατροφή; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας μέσω της διατροφής για τον χειμώνα;

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά τον οργανισμό ανθεκτικό σε μικρόβια, βακτήρια, ιούς και λοιμώξεις. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως, εσπεριδοειδή, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι, μπρόκολο και ακτινίδιο μπορούν να θωρακίσουν αποτελεσματικά τις ανοσιακές μας λειτουργίες. Ο συνδυασμός των παραπάνω τροφίμων με ήπια καθημερινή άσκηση, καθώς και με κατανάλωση τουλάχιστον 6 ποτηριών νερού την ημέρα, μπορούν να λειτουργήσει ευεργετικά στην προστασία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ποικιλία τροφίμων σε συνεργασία με τη «βιταμίνη του ήλιού», δηλαδή τη βιταμίνη D μπορεί επιπλέον να αποτρέπει την προσβολή από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες, αλλά και από αυτοάνοσες διαταραχές.

Πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή όχι μόνο για την υγεία και την ευεξία μας, αλλά και για την απόδοσή μας;

Είναι βέβαιο ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας. Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο επιπλέον στην καθημερινή μας απόδοση, στη μνήμη, στη συγκέντρωση και στην ευκρίνεια του νου. Μπορούν να έχουν επίσης έναν προληπτικό ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας, της ασθένειας Alzheimer ή άλλων νευροεκφυλιστικών εγκεφαλικών διαταραχών. Τρόφιμα όπως τα αυγά, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα δεν είναι μόνο νόστιμα, είναι σημαντικά στην προστασία τη υγείας, στην ευεξία και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η μεσογειακή, δηλαδή η ελληνική παραδοσιακή διατροφή, είναι η καλύτερη για την προστασία των εγκεφαλικών λειτουργιών αφού μας παρακινεί να καταναλώνουμε ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, που βελτιώνουν θεαματικά τη μνήμη. Ένα υγιεινό  πλάνο ζωής είναι ζωτικής σημασίας. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής είναι το κλειδί. Ο ρόλος του νερού, των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των ηλεκτρολυτών είναι τόσο σημαντικός στην πνευματική όσο και στην αθλητική απόδοση.

Μπορεί να αλλάξει και η διάθεσή μας λόγω διατροφής;

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας μειώνοντας το στρες. O συνδυασμός τροφίμων που περιέχουν τρυπτοφάνη (γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγό, ψάρια, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί) με εκείνα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο (όπως η μπανάνα, τα σκουροπράσινα λαχανικά, αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι, ηλιόσποροι και μαύρη σοκολάτα) και ψευδάργυρο (οστρακοειδή, κρέας, αυγά, όσπρια) μπορούν να μας φτιάξουν καθημερινά τη διάθεση. Για την καλή διάθεση συνιστάται η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδου και ελιών. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικά λιπαρά αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται στον εγκέφαλο, έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που μας προκαλούν ευεξία. Τέτοια είναι εκτός από τα μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά.

Οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος επηρεάζουν αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Οι συνέπειες από την έλλειψη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι πολλές.

Ποιες είναι οι συνέπειες μίας κακής διατροφής;

Οι ταχύτατοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος επηρεάζουν αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Οι συνέπειες από την έλλειψη μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι πολλές:

  • Το ανοσοποιητικό  σύστημα εξασθενεί και το άτομο γίνεται περισσότερο ευάλωτο σε ιώσεις.
  • Το μυϊκό σύστημα δε λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και σιγά σιγά συρρικνώνεται.
  • Η επιδερμίδα  χάνει την ελαστικότητα της και γερνάει γρηγορότερα.
  • Τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και εμφανίζονται σημάδια οστεοπόρωσης.
  • Αυξάνεται το σωματικό  βάρος και πολλές φορές καταλήγει στην παχυσαρκία.
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν μικρά βήματα για να υιοθετήσει κανείς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες εύκολα και αποτελεσματικά;

Μέσα στην καθημερινότητα με τους έντονους ρυθμούς και το τρέξιμο γίνεται πολύ συχνά δύσκολο να υιοθετηθεί ένας σωστός τρόπος διατροφής που θα ωφελήσει τόσο την υγεία όσο και τη διάθεση. Παρακάτω υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

1. Επιλογή της ποσότητα της τροφής

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν το στομάχι είναι άδειο.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα άδειο στομάχι παράγει γκρελίνη, μια ορμόνη που μεταφέρει το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι είναι πεινασμένο. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε λοιπόν την αποδοτικότητα κάθε μέρας βελτιστοποιώντας την κατανάλωση τροφίμων.

2. Το μάσημα κάνει καλό

Το μάσημα του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη. Μελέτες δείχνουν ότι για τα αμυλώδη τρόφιμα, το 30% της πέψης συμβαίνει με το σάλιο. Μετά από ένα γεύμα, χρειάζεται έναδιάλειμμα τουλάχιστον δύο ωρών πριν τον ύπνο. Η πέψη αυξάνει τη μεταβολική μας δραστηριότητα. Αν κοιμόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα κοιμηθούμε καλά ούτε θα χωνέψουμε καλά! Ανάλογα με το τι φάγαμε, ένα μεγάλο μέρος του φαγητού μπορεί να μη καταφέρουμε να το χωνέψουμε εάν κοιμηθούμε αμέσως μετά το φαγητό.

3. Το σωστό φαγητό για τη σωστή ώρα

Το να τρώμε διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές εποχές βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τις μεταβολές του καιρού. Έτσι η διατροφή μας το καλοκαίρι γίνεται πιο ελαφριά και εμπλουτίζεται από φρούτα πλούσια σε νερό όπως το καρπούζι, τα οποία μας ενυδατώνουν, ενώ το χειμώνα εμπλουτίζεται με σιτηρά και λιπαρά τα οποία μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Είναι καλό να ακολουθούμε την εποχιακή διαθεσιμότητα των τροφίμων επιλέγοντας τα κατάλληλα για κάθε εποχή φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος μας.

Διατροφή στο γραφείο. Υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν στην διατήρηση της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της αποδοτικότητας;

Τρόφιμα που βοηθούν στην διατήρηση της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της αποδοτικότητας είναι τα ακόλουθα:

  •  Ο σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, ξηροί καρποί μας προσφέρουν πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων εξασφαλίζοντας πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση.
  • Το μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι ενισχύουν το Σίδηρο που η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ).
  • Τα κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι εμπλουτίζουν τον οργανισμό με ψευδάργυρο που ενισχύει τη μνήμη.
  • Το γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως προσφέρουν βιταμίνες συμπλέγματος Β που συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης.  
  • Οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν μαγνήσιο που είναι  απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης.
  • Νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία με αποτέλεσμα αυτό να σας προκαλεί άγχος. Θα πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα). Έτσι, επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα κύτταρα.
  • Φρούτα. Τα φρούτα περιέχουν πολλαπλές ευεργετικές (αντιοξειδωτικές) ουσίες ώστε να μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα και τους δικούς μας «κανόνες» τηρώντας βασικές αρχές διατροφής ώστε να εντάξουμε στην ζωή μας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο τόσο στο σπίτι όσο και στον επαγγελματικό μας χώρο. Το ευ ζην και η καλή υγεία είναι στο δικό μας χέρι. Να θυμόμαστε πάντα… «Είμαστε ό,τι τρώμε!».

Το ευ ζην και η καλή υγεία είναι στο δικό μας χέρι. 

Υπάρχουν και υγιεινές διατροφικές επιλογές για μία πολυάσχολη ημέρα;

Υγιεινές διατροφικές επιλογές για μία πολυάσχολη ημέρα είναι οι ακόλουθες: 

  • Ημίπαχο γιαούρτι με ½ κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Τοστ από πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως
  • Παξιμάδια ή κριτσίνια πολύσπορα με τυρί ή με αυγό
  • Smoothies λαχανικών
  • σαλάτες

Και για γλυκές επιλογές:

  • Φρούτα εποχής, σκέτα ή συνδυασμένα με ημίπαχο γιαούρτι
  • Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι και μέλι
  • Φυσικούς χυμούς
  • Σοκολάτα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
  • Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως

Επομένως μπορούμε να τρώμε υγιεινά και στο γραφείο. Υπάρχουν κάποια tips που προτείνετε (πχ να μαγειρεύουμε από το σπίτι, να έχουμε πάντα μαζί ένα μπουκάλι νερό);

Μπορούμε να προνοήσουμε από το προηγούμενο βράδυ να φτιάξουμε ένα πλάνο με snack η μικρά γεύματα που μπορούμε να πάρουμε, μαζί  στη δουλεία, στο γραφείο και ακόμα να μας συνοδεύσουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας. 

Μαγειρεύουμε 1-2 φορές την εβδομάδα (κατά προτίμηση το σαββατοκύριακο) και καταναλώστε μέσα στην εβδομάδα 2 φορές το ίδιο φαγητό. Μόλις ετοιμάσουμε το φαγητό το ταξινομούμε  σε πλαστικά σκεύη (τάπερ), όπου θα τα φυλάξουμε στο ψυγείο και κάθε μέρα θα παίρνουμε από ένα στη δουλειά. Αν δεν βρούμε ακόμη και το Σαββατοκύριακο το χρόνο να μαγειρέψουμε, μπορούμε να αγοράσουμε μαγειρεμένα φαγητά από το σουπερμάρκετ, όπως ολόκληρο ψημένο κοτόπουλο στη σχάρα, το οποίο διατηρείται για 2-3 ημέρες.

Είναι delivery και είναι υγιεινό!

Αν είμαστε στη δουλειά και δεν έχουμε προλάβει να ετοιμάσουμε το φαγητό από το σπίτι, μπορούμε να παραγγείλουμε από ένα καλό εστιατόριο που γνωρίζετε την ποιότητα των υλικών τα ακόλουθα:

  • 2 σουβλάκια καλαμάκια κοτόπουλο & χωριάτικη σαλάτα & 1 πίτα αλάδωτη
  • Σαλάτα σεφ ή ceasars ή τονοσαλάτα ή ντάκος κρητικός
  • Πίτα αραβική με τυρί, γαλοπούλα, λαχανικά
  • Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας & τυρί
  • Ριζότο με λαχανικά & μανιτάρια
  • Μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό ή γαλοπούλα ή μπριζόλα & σαλάτα εποχής
  • Ομελέτα με λαχανικά

Σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, η υπερκατανάλωση φαγητού αποτελεί μία πραγματικότητα, με το ίδιο το φαγητό να μετατρέπεται σε ένα είδος παρηγοριάς,

Stress Eating: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται;

Σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, η υπερκατανάλωση φαγητού αποτελεί μία πραγματικότητα, με το ίδιο το φαγητό να μετατρέπεται σε ένα είδος παρηγοριάς, καθώς προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση και απόλαυση. Όταν όμως η κατανάλωση φαγητού τείνει να μετατραπεί σε υπερκατανάλωση, τότε μιλάμε για το stress eating – την υπερφαγία λόγω έντονων συναισθημάτων. Πώς όμως αντιμετωπίζεται αυτή η διατροφική συμπεριφορά και με ποιον τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί η (υγιής) σχέση μας με το φαγητό;

1. Προσοχή στα σημεία 

Ο οργανισμός αντιδρά στους στρεσογόνους παράγοντες. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο οργανισμός αρχίζει να απελευθερώνει κορτιζόλη και επινεφρίνη. Θα πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό και να γίνει προσπάθεια αποβολής και αντιμετώπισης άμεσα του στρες με οποιονδήποτε τρόπο: είτε πηγαίνοντας μία βόλτα για να αδειάσει το μυαλό, είτε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές.

2. Επαναπροσδιορισμός του φαγητού

Το stress eating είναι ανθυγιεινό, γιατί τα περισσότερα άτομα που εκδηλώνουν αυτήν την διατροφική συμπεριφορά, αναζητούν τρόφιμα χωρίς θρεπτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει γιατί το junk food προσφέρει άμεση ευχαρίστηση σε αντίθεση με τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που θεωρούνται λιγότερο ενδιαφέρουσες  και αποτελεί ένα είδος απαγορευμένου φαγητού, με την έννοια ότι η κατανάλωσή του θα πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει επομένως να υιοθετήσουμε μία διατροφική νοοτροπία, με βάση την οποία κανένα φαγητό δεν ανήκει στην κατηγορία του απαγορευμένου και όλα τα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν απόλαυση και να καταναλωθούν, πάντα βέβαια με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν κάποιος υποκύπτει σε διατροφικές ατασθαλίες, ο εγκέφαλος αδυνατεί να σταματήσει την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφών.

3. Αναγνώριση και αποκωδικοποίηση της πείνας και του stress eating

Σε περιόδους έντονου άγχους και στρες, το πιθανότερο είναι ότι θα καταναλώσει κανείς το snack που βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο είτε εκείνο που είναι εύκολα προσβάσιμο, ακόμα και όταν δεν αισθάνεται το αίσθημα της πείνας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει κανείς να αναρωτηθεί αν πράγματι πεινάει ή αν κάποιο άλλο συναίσθημα τον οδηγεί στην κατανάλωση φαγητού. Στην δεύτερη περίπτωση, είναι επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης αυτών των συναισθημάτων και η ταυτόχρονη προσπάθεια εξάλειψής τους. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές στρατηγικές για την καταπολέμησή τους. Η αναγνώριση των στρεσογόνων παραγόντων θα βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση της κατανάλωσης τροφής λόγω πείνας ή λόγω στρες.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Επικίνδυνες επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η κεντρική παιδική παχυσαρκία (η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό “European Journal of Nutrition”) εντοπίζεται στο 33,4% επί του συνολικού δείγματος μαθητών – 36% αγόρια και 30,7% κορίτσια (Grigorakis et al. 2015). Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως και ξεπερνά ακόμα και εκείνο παιδιών της Αμερικής. Μοιραία λοιπόν, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία.

Υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του δυτικού τρόπου διατροφής με την παιδική/εφηβική παχυσαρκία αλλά και την υπερβολή που διακατέχει τους γονείς “να φάει το παιδί”. Πρέπει να οργανωθεί μια  σειρά δράσεων που θα υλοποιήσει η Πολιτεία με στόχο την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Μέσω εθνικής συστράτευσης είναι εφικτή η αντιμετώπιση της πανδημίας της παχυσαρκίας. Σε ότι αφορά στα παιδιά μεγάλη σημασία έχει η βιωματικής μάθηση και η προβολή θετικών προτύπων. Προς την κατεύθυνση αυτή εμείς ως Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και πιο συγκεκριμένα ο κλάδος σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES) προσφέρει τη δυνατότητα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στην παιδική διατροφή με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION, προσκαλώντας  του επαγγελματίες της υγείας να γίνουν όλοι μέρος της αντιμετώπισης του προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας.

Υπάρχει μια άρρηκτη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του δυτικού τρόπου διατροφής με την παιδική/εφηβική παχυσαρκία αλλά και την υπερβολή που διακατέχει τους γονείς “να φάει το παιδί”.

Πιστεύετε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ιδέα της σωστής διατροφής στα παιδιά από μικρή ηλικία, έτσι ώστε να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους;

Καλό είναι να υπάρχει η λειτουργία ενός σωστού διατροφικού προτύπου του γονέα, αξιοποιώντας την τάση των παιδιών προς μίμηση. Το παράδειγμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφή, δείχνει στα παιδιά το πως να τρώνε σωστά και ποιες είναι οι κατάλληλες διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν ώστε να τους ακολουθήσουν για όλη την ενήλικη ζωή τους. Είναι πολύ πιο εύκολο άλλωστε να δημιουργήσουμε εξ αρχής μία σωστή διατροφική συμπεριφορά παρά αργότερα να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε μία λανθασμένη!

O Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος PhD, αριστούχος πτυχιούχος και Διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το 1996 μετεκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων στο Boston Medical Center των Η.Π.Α. Από το 2004 κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Αθλητική Διατροφή» του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (με υποτροφία από το ίδρυμα «Σπύρος Χαροκόπος & Ευαν. Χαροκόπου – Πετρούτση»). Στο ίδιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τη διαχρονική μελέτη της επίδρασης των διατροφικών συνηθειών και του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην παιδική παχυσαρκία. Ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου από το 1990 και είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει κληθεί και ως ομιλητής σε πολλά από αυτά. Το επαγγελματικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διαφόρων διαταραχών του ανοσοποιητικού. Είναι o πρώτος διαιτολόγος στην Ελλάδα που δραστηριοποιήθηκε ιδιωτικά και εφάρμοσε το μοντέλο της Αντιοξειδωτικής Διατροφής O.R.A.C. (Oxygen Radical Absorbance Capacity), τόσο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όσο και των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Έχει διδάξει «Κλινική Διαιτολογία» και εργαστηριακά μαθήματα «Διατροφή – Μεταβολισμός Μικροσυστατικών» στους φοιτητές του ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ, στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, σε δημόσια (45ο Γυμνάσιο Αθηνών) και ιδιωτικά σχολεία (Εκπαιδευτήρια Δούκα), σε ΤΕΛ και ΙΙΕΚ. Επίσης, είναι Καθηγητής στο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος στον κλάδο σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε. STUDIES). Από το 2013 διατελεί επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο τη διατροφική αξιολόγηση παιδιών. Από το 2019 έως και σήμερα διατελεί επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Το συγγραφικό έργο του Δρα Δημήτρη Γρηγοράκη είναι ιδιαιτέρως πλούσιο. Έχει συγγράψει 26 πρωτότυπα βιβλία διατροφής, έχει συμμετάσχει σε άλλα 3 διαφόρων Ελλήνων συγγραφέων, έχει προλογίσει 2 επιπλέον και έχει επιμεληθεί επιστημονικά 3 ακόμη συγγράμματα ξένων δημιουργών. Έχει συνεργαστεί επί μία δεκαετία ως έμμισθος συνεργάτης με τον ΑΝΤΕΝΝΑ (εκπομπή «Πρωινός Καφές»), καθώς και με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς (MEGA, STAR κ.λπ.). Είναι εκδότης του περιοδικού Λόγω… διατροφής και επιστημονικός διευθυντής των portals: Logodiatrofis.gr, Care24.gr και Activekids.gr. Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας του Π.Σ.Δ.Δ., είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Για την επιστημονική του προσφορά έχει βραβευθεί από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το Πολεμικό Ναυτικό (Τ.Π.Κ. ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ) και τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Περισσότερα από 200.000 αντίτυπα του συνολικού συγγραφικού του έργου έχουν διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό. Επιστημονικά άρθρα (papers) του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερα από 2.500 κείμενα και συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί στον ελληνικό τύπο.

Είναι εκδότης του περιοδικού «Λόγω… διατροφής» και ιδρυτής των portals: logodiatrofis.gr, activekids.gr και care24.gr. Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Για την επιστημονική του προσφορά έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις μεταξύ άλλων από το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, το Πολεμικό Ναυτικό (Τ.Π.Κ. ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ) κ.α..