Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για τη ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων που αξίζει να γνωρίσεις.
Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;
Δέσποινα Σίσκου: Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνήσω είναι να καθίσω στο κρεβάτι μου γύρω στα 4-5 λεπτά και να κάνω κάποιες stretching ασκήσεις και να σκεφτώ πώς θέλω να είμαι στη διάρκεια της ημέρας. Τι άνθρωπος θέλω να είμαι στη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα σήμερα σκεφτόμουνα ότι θέλω να είμαι χαμογελαστή και ήρεμη. Το βράδυ, πριν ξαπλώσω πίνω ένα τσάι – πράσινο κατά προτίμηση. Παρόλο που λένε ότι το τσάι σε ξυπνάει, εμένα με ηρεμεί και με χαλαρώνει. Στη συνέχεια για 5 περίπου λεπτά κάνω διαλογισμό για να αδειάσει το μυαλό μου, ώστε να μπορέσω να κοιμηθώ ήρεμη.
TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;
ΔΣ: Η σχέση μου με τον ύπνο είναι πάρα πολύ καλή! Καταρχάς θεωρώ ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες – ιδανικά 9. Είμαι άνθρωπος που κοιμάται εύκολα. Τις ημέρες που δεν κοιμάμαι 8 ώρες έχω σοβαρό πρόβλημα – δεν μπορώ να είμαι αποδοτική. Επομένως, στο δικό μου το μυαλό υπάρχει μαθηματική φόρμουλα μεταξύ ύπνου και απόδοσης. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο.
TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;
ΔΣ: Ενέργεια μου δίνει το πώς ξυπνάω το πρωί και τι κάνω τις πρώτες ώρες που θα ξυπνήσω. Νομίζω ότι από εκεί ξεκινάνε όλα για να έχεις ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας. Άρα όταν σηκωθώ, θα πιω σίγουρα 2 ποτήρια νερό και θα φάω ένα σωστό πρωινό. Αυτά χτίζουν τις πρώτες ώρες της ημέρας και μου δίνουν την ενέργεια που χρειάζομαι.
TG: Ουσιαστική επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας;
ΔΣ: Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολη. Ας ξεκινήσουμε με το τι σημαίνει “ουσιαστική” και τι σημαίνει επικοινωνία. Για εμένα ουσιαστική σημαίνει απλή – κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Και η απλή επικοινωνία είναι ουσιαστική επικοινωνία. Επίσης, στο δικό μου μυαλό επικοινωνία σημαίνει μιλάω αλλά και ακούω παράλληλα. Δίνω και παίρνω. Είμαι ενεργός ακροατής και ενεργός ομιλητής.
Το Thrive Global μου έδωσε μία πολύ καλή αφορμή για να αρχίσω να σκέφτομαι και να βελτιώνω τη ζωή μου.
TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;
ΔΣ: Ναι έχω μικρά μυστικά. Φτιάχνω λίστα με προτεραιότητες όταν αρχίζει και μπλοκάρει ο εγκέφαλος και λέω τι να πρωτοκάνω και τι να πρωτοπιάσω. Όντως βοηθάει πάρα πολύ το να γράψω όλα όσα έχω να κάνω και να βάλω προτεραιότητες. Αυτό όμως που με βοηθάει πολύ περισσότερο είναι να σηκωθώ από το γραφείο μου, να βγω έξω, να περπατήσω 2-3 λεπτά στη φύση και να αδειάσω λίγο το μυαλό μου. Αν αδειάσει το μυαλό από όλη την πίεση της ημέρας και όλα αυτά που έχω να κάνω, με ένα μαγικό τρόπο όταν επιστρέψω στο γραφείο, ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω.
TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;
ΔΣ: Δεν πιστεύω στην καραμέλα του multitasking. Είναι αδύνατο ο εγκέφαλος να σκέφτεται και να λειτουργεί σε πολλά πεδία ταυτόχρονα. Νομίζω ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι έτσι. Για να είσαι αποδοτικός, καλό είναι να κάνεις τα πράγματα με τη σειρά τους και αφού τελειώνεις το ένα, να πηγαίνεις στο επόμενο. Το multitasking είναι μία καλή δικαιολογία που χρησιμοποιούμε για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα απαιτούνται να κάνουμε.
TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;
ΔΣ: Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ. Έχω πολλά περιθώρια βελτίωσης όμως. Συνήθως ξεκινάω με πολύ θετική διάθεση και σκέφτομαι τα 10 πράγματα που έχω να κάνω. Όμως, όπως συμβαίνει σε πολλούς, έρχονται πολλά επιπλέον πράγματα, τα οποία σου αλλάζουν πάρα πολύ και τη διαχείριση του χρόνου σου και τη σειρά των προτεραιοτήτων σου. Επομένως, μέσα στην ημέρα πάλι πρέπει να κάνεις μικρά διαλείμματα και να επανασυνθέτεις τη λίστα των προτεραιοτήτων για να μπορέσεις να διαχειριστείς σωστά το χρόνο σου, κάτι το οποίο είναι και πολύ δύσκολο.
Πιστεύω πάρα πολύ ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι και οι πιο αποδοτικοί. Και για να είναι κάποιος χαρούμενος προϋποθέτει ότι πρέπει να φροντίζει την ευεξία του.
TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;
ΔΣ: Αισθάνομαι ότι δεν έχει φτάσει αυτή η στιγμή ακόμα, παρόλο που εργάζομαι πολλά χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες. Θεωρώ ότι έχει βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό, το γεγονός ότι κάνω με πράγματα που με βοηθούν να διατηρώ ένα επίπεδο ευεξίας: κάνω γυμναστική, μου αρέσει να κάνω εκδρομές για να ξεφεύγω γενικότερα από τη δουλειά, προσέχω τη διατροφή μου, προσπαθώ να κοιμάμαι 8 ώρες καθημερινά, πίνω αρκετό νερό. Υπάρχουν επομένως πράγματα που είναι πολύ σημαντικό να τα κάνεις για να μην φτάσεις στο burnout. Να προσέχεις πριν από εσένα.. για εσένα!
TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;
ΔΣ: Το ανθρώπινο και το φυσιολογικό είναι να πέφτεις, να απογοητεύεσαι, να λες τι θα κάνω τώρα, γιατί έγινε αυτό και να ψάχνεις να βρεις τους λόγους. Λένε ότι άμα δεν πέσεις, δεν θα ξανασηκωθείς. Είμαι αυτής της φιλοσοφίας. Αποτυγχάνεις, για να μπορέσεις μετά να πετύχεις περισσότερα πράγματα. Επομένως λέω “ό,τι έγινε, έγινε”, παίρνω μαθήματα και προχωράω παρακάτω.
TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;
ΔΣ: Τώρα άγγιξες ένα θέμα πολύ ευαίσθητο! Το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μου, δυστυχώς. Σε ό,τι αφορά στα social, έχω μειώσει λίγο το χρόνο που ασχολούμαι. Αλλά το κινητό, επειδή είναι και εργαλείο δουλειάς και το μόνο μέσο επικοινωνίας που έχω με την οικογένειά μου που είναι σε άλλη πόλη, εκ των πραγμάτων είναι 24 ώρες το 24ωρο μαζί μου. Αυτό που προσπαθώ να κάνω όμως το τελευταίο διάστημα είναι να το αφήνω μακριά από το κρεβάτι μου όταν κοιμάμαι. Δεν το έχω καταφέρει ακόμα στο βαθμό που θέλω και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί, αλλά θα το κάνω γιατί το έχω βάλει στο μυαλό μου σα στόχο.
Αν αδειάσει το μυαλό από όλη την πίεση της ημέρας και όλα αυτά που έχω να κάνω, με ένα μαγικό τρόπο όταν επιστρέψω στο γραφείο, ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω.
TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα email σου;
ΔΣ: Προσπαθώ να απαντάω τα επείγοντα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μένουν βέβαια εκκρεμότητες. Αυτό που κάνω συνήθως είναι να τα κατηγοριοποιώ στο μυαλό μου και λέω αυτά πρέπει να απαντηθούν σήμερα, αυτά είναι σημαντικά αλλά έχω 2-3 ημέρες να απαντήσω και υπάρχουν και κάποια εντελώς ασήμαντα, με τα οποία δεν θα ασχοληθώ. Είναι κάτι που δεν έκανα παλιά. Στην πορεία όμως κατάλαβα ότι είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο γιατί σου τρώνε πάρα πολύ χρόνο.
TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;
ΔΣ: Έχω μάθει στη ζωή μου τις αποφάσεις να τις παίρνω μόνη μου. Έχω μάθει να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και το ένστικτό μου πάρα πολύ. Πιστεύω πάρα πολύ σε αυτήν την εσωτερική φωνούλα που δεν μπορεί να κάνει ποτέ λάθος. Θα μιλήσω με τους δικούς μου ανθρώπους που ξέρω ότι με νοιάζονται, με αγαπούν και θέλουν το καλό μου – και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν πολλοί. Είναι ελάχιστοι. Μπορεί να λέμε ότι έχουμε πολλούς φίλους, αλλά αυτοί που πραγματικά νοιάζονται για εμάς, νομίζω ότι είναι η οικογένειά μας. Θα μιλήσω μαζί τους πριν από ένα σημαντικό γεγονός, όχι όμως για να τους μεταφέρω την ευθύνη. Η όποια απόφαση θα είναι ξεκάθαρα δική μου και θα υποστώ εγώ τις όποιες συνέπειες.
TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;
ΔΣ: Είναι πολύ δύσκολο – ειδικά όταν δουλεύεις σε μία πολυεθνική και είσαι και γυναίκα. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το είχα καταφέρει μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Για εμένα η ζωή μου ήταν η δουλειά. Τα τελευταία χρόνια όμως συνειδητοποίησα ότι δεν πρέπει να είναι έτσι. Μάλλον όχι δεν πρέπει, δεν θέλω να είναι έτσι. Συνειδητοποίησα ότι θέλω να βρω και να αφιερώσω χρ��νο και για τη Δέσποινα και τελικά είδα ότι γίνεται. Αν τα βάλεις κάτω και σκεφτείς τι είναι σημαντικό για εσένα και τι πραγματικά θέλεις, χωρίς βέβαια να παραμελήσεις τη δουλειά, υπάρχουν τρόποι. Υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητά σου πράγματα που μπορείς να κάνεις, ώστε στο τέλος να νιώθεις εσύ καλά και με τον εαυτό σου και να είσαι εντάξει και στη δουλειά σου. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι στην προσωπική τους ζωή, είναι και αποδοτικοί στη δουλειά τους. Και σίγουρα δεν ισχύει το αντίστροφο.
Υπάρχουν πράγματα που είναι πολύ σημαντικό να τα κάνεις για να μην φτάσεις στο burnout.
TG: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;
ΔΣ: Θα πάρω τηλέφωνο τις φίλες μου για να μου φτιάξουν το κέφι. Το άλλο που μπορώ να κάνω είναι να πάρω τον αγαπημένο μου ανιψιό, που είναι 9.5 χρονών, να μου πει μερικές ιστορίες και να καταλάβω τι είναι σημαντικό σε αυτή τη ζωή!
TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σε έχει στιγματίσει;
ΔΣ: Ένα βιβλίο που έχω διαβάσει πολλές φορές και με συγκινεί είναι “το Μυστικό”, το οποίο γράφει πολλές αλήθειες. Γενικά φροντίζω να παίρνω πάντα βασικά μαθήματα ή μηνύματα μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία και να τα μεταφέρω στη δική μου πραγματικότητα.
TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;
ΔΣ: “Για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση και τίποτα δεν είναι αδύνατο”. Μου το είχε πει η μητέρα μου, που αγαπάω πολύ και το πιστεύω. Και έχει αποδειχτεί. Και αν το πιστεύεις αυτό, τότε πραγματικά για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση.
Δεν πιστεύω στην καραμέλα του multitasking. Είναι αδύνατο ο εγκέφαλος να σκέφτεται και να λειτουργεί σε πολλά πεδία ταυτόχρονα. Νομίζω ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι έτσι.
TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;
ΔΣ: Θα του έλεγα να παραμένει αυτό το μικρό, ξέγνοιαστο κοριτσάκι, που είναι χαμογελαστό και του αρέσει να είναι με κόσμο, να γελάει, να περνάει καλά. Θα του έλεγα να μη χάσει ποτέ την ξεγνοιασιά και την παιδικότητά του. Αυτό είναι πηγή ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν συναναστρεφόμαστε με παιδιά όλα αλλάζουν.
TG: Ποιες είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες του ιδανικού υπαλλήλου και σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρώνεται μία εταιρεία ως προς την κατάρτισή του;
ΔΣ: Αυτό που βλέπω στην Παπαστράτος – που είναι μία εταιρεία που επενδύει πάρα πολύ στο μέλλον και στην καινοτομία και έχει φέρει τεράστια ανατροπή στον κλάδο της – είναι ότι οι δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, νέοι και πιο παλιοί, είναι διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα μιλάμε για μία νέα κουλτούρα που πρέπει όλοι να έχουμε στην εταιρεία, μία κουλτούρα που έχει να κάνει με το Thrive.
Και για εμάς στην Παπαστράτος, Thrive σημαίνει να έχουμε πιο πολύ στο επίκεντρο τον πελάτη – εσωτερικό και εξωτερικό – και τον εργαζόμενο. Να δουλεύουμε πιο ομαδικά, ανεξάρτητα από το τμήμα και το βαθμό ιεραρχίας του καθενός, να δεχόμαστε και να ακούμε τις ιδέες όλων, να δίνουμε κίνητρο και θετική ενέργεια στους γύρω μας και να έχουμε πολύ καλή και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ μας. Πράγματα δηλαδή που υπήρχαν και από πριν αλλά ήταν βαλμένα σε κουτάκια και σε μία κάθετη και αυστηρή δομή. Σήμερα πλέον μιλάμε για δεξιότητες που βοηθούν πολύ στην ανοιχτή συνεργασία, στις διατμηματικές ομάδες και το πώς θα δουλεύουν μεταξύ τους, στο ότι δεν εστιάζουμε στο τι θέλουμε εμείς, αλλά ρωτάμε για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που θέλει ο πελάτης μας. Θέλουμε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που να φέρνουν καινούργιες ιδέες στην εταιρεία, ανθρώπους που έχουν και εκπέμπουν θετική ενέργεια, ανθρώπους που να μπορούν να τραβήξουν την εταιρεία μπροστά. Το επίκεντρο της νέας κουλτούρας είναι σαφέστατα ο άνθρωπος. Γιατί ό,τι καινούργια τεχνολογία και να έρθει, ό,τι καινούργιο προϊόν και να βγει, οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και πάνε την εταιρεία μπροστά. Και αυτό είναι κάτι που εμείς εδώ στην Παπαστράτος το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και επενδύουμε πολύ στο κομμάτι στο να έχουμε ένα ιδανικό περιβάλλον, καθώς και στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων μας.
Αποτυγχάνεις, για να μπορέσεις μετά να πετύχεις περισσότερα πράγματα. Επομένως λέω ότι ό,τι έγινε, έγινε, παίρνω μαθήματα και προχωράω παρακάτω.
TG: Επομένως πιστεύεις ότι η ευεξία των εργαζομένων πρέπει να αποτελεί μέλημα της ίδιας της εταιρείας; Θεωρείς ότι είναι κάτι που αναζητούν και οι εργαζόμενοι από μία εταιρεία;
ΔΣ: Φυσικά! Θεωρώ ότι πρέπει να είναι μέλημα μίας εταιρείας η ευεξία των εργαζομένων. Πιστεύω πάρα πολύ ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι και οι πιο αποδοτικοί. Και για να είναι κάποιος χαρούμενος προϋποθέτει ότι πρέπει να φροντίζει την ευεξία του. Επομένως θεωρώ ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι και είμαι πολύ περήφανη που στην Παπαστράτος προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα. Τυχαίνει να είμαι υπεύθυνη του προγράμματος Wellbeing και βλέπω ότι υπάρχει αμέριστη υποστήριξη από τη διοίκηση και τεράστια συμμετοχή από τους εργαζομένους σε ό,τι δραστηριότητα κάνουμε. Μπορεί να πει τώρα κάποιος πώς μετράς την ευεξία σε σχέση με την απόδοση. Εκτός από τις πολλές επιστημονικές μελέτες που υπάρχουν, για εμένα είναι κάτι που το βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων που κυκλοφορούν γύρω σου! Πόσο χαμογελάνε, πώς σου μιλάνε, πώς συνεργάζεσαι μαζί τους και αυτό εν τέλει καταλήγει στο ότι τελικά η απόδοσή τους αυξάνεται. Άρα ναι, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό.
TG: Πιστεύεις ότι εκτός από την απόδοση η ευεξία αυξάνει και την καινοτομία; Ένας εργαζόμενος που φροντίζει την ευεξία του έχει καλύτερες και πιο καινοτόμες ιδέες;
ΔΣ: Η ευεξία ανοίγει το μυαλό. Δέχεσαι πολύ περισσότερα ερεθίσματα, πολύ πιο εύκολα. Ειδικά σε μία εταιρεία που στηρίζει την καινοτομία, έχεις τη δυνατότητα να συμβάλεις με νέες ιδέες στα δεδομένα που θέλει η εταιρεία. Το βλέπω κι εγώ στον εαυτό μου. Αν ο εγκέφαλος είναι μπλοκαρισμένος σε ένα πράγμα, τι νέα ιδέα να φέρω και τι νέα πρόταση να κάνω; Πού να τη βρω; Όταν όμως ο εγκέφαλος ηρεμεί και αποφορτίζεται, είσαι σε θέση να συνεισφέρεις με καινούργιες και καινοτόμες ιδέες.
Μπορεί να πει κάποιος πώς μετράς την ευεξία σε σχέση με την απόδοση. Είναι κάτι που το βλέπεις στα πρόσωπα των ανθρώπων που κυκλοφορούν γύρω σου. Πόσο χαμογελάνε, πώς σου μιλάνε, πώς συνεργάζεσαι μαζί τους και αυτό εν τέλει καταλήγει στο ότι τελικά η απόδοσή τους αυξάνεται.
TG: Παρακολούθησες κι εσύ το workshop του Thrive. Σε τι βαθμό πιστεύεις ότι σε βοήθησε;
ΔΣ: Αν το έβαζα σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, θα το έβαζα 8 με 9. Δεν είπαμε πράγματα που είναι άγνωστα, αλλά είναι πολύ σημαντικό κάποιος να στα βάζει σε μία σειρά και να σου θυμίζει πόσο απλά είναι. Συνήθως τα έχουμε σκόρπια μέσα στο μυαλό μας και δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να είμαστε καλύτερα στην καθημερινότητά μας, μας βοηθάει να αποφύγουμε την εξουθένωση, αλλά και να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Το Thrive Global μου έδωσε μία πολύ καλή αφορμή για να αρχίσω να σκέφτομαι και να βελτιώνω τη ζωή μου.
TG: Και ποιος είναι ο δικός σου Thrive στόχος;
ΔΣ: Για εμένα είναι πολύ σημαντικό όλα τα προβλήματα που προκύπτουν να τα βλέπω σαν ευκαιρίες. Τι εννοώ; Ότι θέλω να βλέπω πάντα τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος – ο επαναπροσδιορισμός. Επομένως ό,τι και να γίνεται προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι – και το έχω πετύχει – ότι δεν υπάρχει κάτι αρνητικό και έτσι τα βλέπω όλα από τη θετική τους πλευρά. Και αυτό βοηθάει στο να είμαι κι εγώ καλά και να χαμογελάω όλη την ημέρα.
*Το παραπάνω κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις και δεν αντιπροσωπεύει κάποια επίσημη θέση της Παπαστράτος ΑΒΕΣ.
Η Δέσποινα Σίσκου είναι Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Εκπαίδευσης ΝΑ Cluster Ευρώπης (Βαλκάνια) της Παπαστράτος. Ξεκίνησε την καριέρα της σε πολυεθνικές επιχειρήσεις σε τμήματα Οικονομικών Υπηρεσιών και τον Ιανουάριο του 2002 μεταπήδησε στο τμήμα Πωλήσεων της Παπαστράτος. Για 12 χρόνια πέρασε μέσα από διάφορους ρόλους πωλήσεων αυξημένης ευθύνης, ενώ για 3 συνεχόμενα έτη υπήρξε και η πρώτη γυναίκα διευθύντρια πωλήσεων στον χώρο της καπνοβιομηχανίας. Στο τμήμα των Πωλήσεων ανέλαβε μια σειρά από projects στρατηγικής σημασίας, όπως η αλλαγή δικτύου διανομής των προϊόντων της Παπαστράτος, από γενική χονδρική σε αποκλειστική διανομή στις 3 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2014 πραγματοποίησε διατμηματική μετακίνηση στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού ως Διευθύντρια Προσωπικού Εμπορικού Τμήματος. Τρία χρόνια αργότερα, το 2017 ανέλαβε τη θέση της Διευθύντρια Εσωτερικού Μετασχηματισμού (Internal Transformation) αναλαμβάνοντας το κρίσιμο έργο αλλαγής κουλτούρας των εργαζομένων της εταιρίας προς το νέο όραμα που έχει θέσει εταιρία Παπαστράτος και η μητρική της, Philip Morris International, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο. Από τον Μάρτιο του 2018 και έως σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Περιφέρειας Βαλκανίων υπεύθυνη για την οργανωσιακή ανάπτυξη και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένου το εσωτερικού μετασχηματισμού για την Ελλάδα.
Διάβασε ακόμα:
Ρόζα Ταπίνη: “Η Ευεξία Των Εργαζομένων Είναι Άρρηκτα Συνδεδεμένη Με Την Αποδοτικότητά Τους”
Δημήτρης Θερριός: “Η Ουσιαστική Επικοινωνία Κάνει Την Ενέργειά Μου Να Χτυπάει Limit Up”