Φέτος, οι προετοιμασίες και ο στολισμός των Χριστουγέννων έχουν διαφορετικό “χρώμα” από τις προηγούμενες χρονιές. Μικροί και μεγάλοι περιμένουμε με ανυπομονησία να έρθουν οι γιορτινές ημέρες να μας αποσπάσουν για λίγο από το ζήτημα της πανδημίας και να χαλαρώσουμε με την οικογένειά μας. Βέβαια, όλοι έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τον προβληματισμό για το πώς θα πραγματοποιηθεί όλο αυτό και με ποιους θα συναντηθούμε τελικά.

Ας προσπαθήσουμε, με λίγη φαντασία, να “ταξιδέψουμε” σ’ ένα μαγικό σκηνικό, μαζί με τα παιδιά μας. Όσοι είστε γονείς βλέπετε ήδη τα γράμματα πάνω στο δέντρο και την προσμονή για τον Άγιο Βασίλη. Ο ήρωας των παιδιών πρωταγωνιστεί σε όλη την διάρκεια των γιορτών. Τι περιμένουν όμως τα παιδιά αυτά τα Χριστούγεννα; Πώς μπορούμε να νιώσουμε αυτή την μαγεία ακόμα κι αν δεν έχουμε τόσες επιλογές εξόδων ή τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε;

Όσα παιδιά ρώτησα για το τι περιμένουν από τον Άγιο Βασίλη αυτή την περίοδο, τα περισσότερα μου απάντησαν πως θέλουν να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός! Φέτος, λοιπόν, καλούμαστε να τους επιβραβεύσουμε για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα με το καλύτερο δώρο.

Η έλλειψη επαφής με τους φίλους τους και η απόσταση από το σχολείο δημιούργησε αναστάτωση στην καθημερινότητα τους. Η αληθινή και άμεση επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Ο ποιοτικός χρόνος μαζί τους και το ενδιαφέρον για το πώς αισθάνονται αυτή την περίοδο είναι το ιδανικό φάρμακο. Να αισθανθούν σημαντικά και αναντικατάστατα μέσα στην οικογένεια, αυτό, ίσως, είναι η αληθινή μαγεία των Χριστουγέννων. Σας προτείνω τρεις όμορφους τρόπους για να συμβεί αυτό τις εορταστικές ημέρες!

Βήματα στολισμού

Αν είστε από εκείνους που δεν έχετε στολίσει ακόμη, επιλέξτε μια ημέρα για τον στολισμό του δέντρου και αρχίστε να σχεδιάζετε τι θα θέλατε για φέτος. Χαρίστε τον πιο ενεργό ρόλο στα παιδιά σας για τον στολισμό, ώστε εκείνα να σας καθοδηγούν, ακόμη κι αν δεν ταιριάζει το “όραμά τους” απόλυτα με τη δική σας γνώμη. Η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο χαρούμενη αν συγχρόνως βάλετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια στο ραδιόφωνο, π.χ. στο kidsradio στους 88.6 FM. Αν τώρα καταφέρετε και ψήσετε μαζί τους κουλουράκια, ώστε να μυρίζει το σπίτι σας, θα έχετε φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην απόλυτη ευτυχία!

Προσωπικά, έχω άπειρες αναμνήσεις από χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά μου και το πόσο εντύπωση τους έκανε όλη αυτή η ιεροτελεστία των Χριστουγέννων. Η έμφαση στα στολίδια που είχαμε φτιάξει τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ανοίγαμε τα κουτιά, μας πλημμυρίζουν ακόμη με χαρά! Στολίζοντας τη φάτνη καταλαβαίνουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, που δεν είναι άλλο από τη θαλπωρή και την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Όσα παιδιά ρώτησα για το τι περιμένουν από τον Άγιο Βασίλη αυτή την περίοδο, τα περισσότερα μου απάντησαν πως θέλουν να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός!

Οδηγός φαντασίας

Μετατρέψτε το δωμάτιο τους σε εργαστήρι χειροτεχνίας και ανακαλύψτε μαζί τους το glitter και τη χρυσόσκονη. Η κατασκευή κάρτας για αγαπημένα πρόσωπα είναι must αυτές τις ημέρες και αν την στείλετε με τον παραδοσιακό τρόπο σίγουρα θα καταφέρετε να τα μαγέψετε, καθώς η χρήση της τεχνολογίας τους έχει απορροφήσει όλο αυτόν τον καιρό!

Μια αναμνηστική οικογενειακή φωτογραφία δίπλα στο δέντρο σας ή μια χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολύ ωραίο σουπλά, ώστε να γίνει ένα πολύ ωραίο δώρο για όσους είναι μακριά και δεν μπορούν να σας χαρούν αυτές τις γιορτές. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο και κολλήστε φωτογραφίες σας σε κάθε μήνα του χρόνου από μέρη που έχετε επισκεφτεί, ώστε να σας θυμίζουν ευτυχισμένες στιγμές και προσθέστε και μια καινούργια για τη νέα χρονιά.

Έκπληξη

Αν έχετε βαρεθεί τον ρόλο του γονέα με τους κανόνες και τον ατελείωτο προγραμματισμό, κάντε τους έκπληξη και διαψεύστε την εικόνα σας. Μια βραδιά μπορεί να γίνει “μαγική” αν οργανώσετε να κοιμηθείτε όλοι μαζί κάτω από τα φωτάκια του δέντρου. Ξαπλώνοντας σε μαξιλάρες και διαβάζοντας χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τη συνοδεία μουσικής, παρέα με χιονόμπαλες και καρουζέλ, μετατρέψτε τη βραδιά των Χριστουγέννων σε κάτι αξέχαστο και μοναδικό. Συζητήστε για τα δώρα και τις επιθυμίες για την καινούργια χρονιά, αφήνοντας πίσω όσα συνέβησαν. Τα παιδιά θα θυμούνται αυτή την εμπειρία ως “δική τους” και θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη τους.

Αρχική δημοσίευση από τη Ρία Σπύρου στο a8inea.com.

Διάβασε ακόμα:

Καραντίνα και Χριστούγεννα: Tips για να μην πάρουμε βάρος

Αυτές τις γιορτές μην σκέφτεστε iPhones: Βρείτε τον πραγματικό σας εαυτό

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.