Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου. Πώς είναι; Μοιάζει με τον σημερινό σου εαυτό; Ή μήπως είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος;

Εάν αισθάνεσαι ότι έχεις πολύ δρόμο να καλύψεις μέχρι να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μην ανησυχείς. Η αυτοπραγμάτωση και η ενεργοποίηση ολόκληρου του δυναμισμού σου, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί αλλά είναι εφικτό.

Η αυτοπραγμάτωση είναι μια από τις βασικότερες ανάγκες του ανθρώπου

Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης, σημαίνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανακάλυψη και ενεργοποίηση των ταλέντων σου, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων σου και την επίτευξη των στόχων σου. Κάποιοι ψυχολόγοι θεωρούν την αυτοπραγμάτωση, ως μια από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες, η οποία είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο όσο το φαγητό και το νερό.

“Η αυτοπραγμάτωση όμως είναι ακόμα πιο σημαντική”

Ο ψυχολόγος Abraham Maslow δημιούργησε μια πυραμίδα στην οποία ιεράρχησε τις παγκόσμιες ανθρώπινες ανάγκες. Οι βασικές ανάγκες όπως το φαγητό, το νερό, η στέγη τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος της πυραμίδας, στην βάση. Οι κοινωνικές ανάγκες όπως η φιλία και η οικογένεια τοποθετήθηκαν στην μέση. Η ανάγκη αυτοπραγμάτωσης τοποθετήθηκε.. στην κορυφή.

Για να αρχίσεις λοιπόν να χρησιμοποιείς όλη τη δυναμική σου, χρειάζεται πρώτα να εκπληρωθούν οι βασικές ανάγκες. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να αφιερώσεις στον εαυτό σου, και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του, αλλά και να είχες δεν λέει και τίποτα. Γιατί δεν έχει νόημα να έχεις μεν την ευκαιρία να καλύψεις την ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης, και να μην την εκμεταλλεύεσαι να μην την χρησιμοποιείς.

Αφιέρωσε έστω, λίγο χρόνο καθημερινά για την αυτοπραγμάτωση σου και θα εκπλαγείς από το πόσο περισσότερο ευτυχισμένος και πλήρης θα νιώθεις.

Ο Maslow δημιούργησε την πυραμίδα σχετικά με την αυτοπραγμάτωση, στηριζόμενος εν μέρει σε δειγματοληπτικές μελέτες ιστορικών μορφών, όπως ο Albert Einstein και ο Henry David Thoreau που πίστευε πως έχουν φτάσει στην δική τους αυτοπραγμάτωση. Πίστευε ότι όσοι έχουν επιτύχει να φτάσουν στην αυτοπραγμάτωση, μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά:

 • Αποδέχονται τον εαυτό τους, τη ζωή τους και τις καταστάσεις που συμβαίνουν σε αυτή.
 • Αγκαλιάζουν το άγνωστο, αντί να το φοβούνται.
 • Επικεντρώνονται στην επίλυση μεγάλων προβλημάτων, παρά σε μικρά προσωπικά ζητήματα.
 • Είναι ανοιχτόμυαλοι προς τις νέες ιδέες και τις πεποιθήσεις των άλλων.
 • Έχουν έντονη αίσθηση προσωπικής ελευθερίας και αυτονομίας.
 • Καλλιεργούν ένα μικρό αριθμό στενών σχέσεων, παρά πολλές και επιφανειακές φιλίες.
 • Εκτιμούν πλήρως τη ζωή και τον κόσμο γύρω τους.
 • Έχουν ισχυρά κίνητρα ανάπτυξης.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως.. Αλλάζοντας τη νοοτροπία σου και ακολουθώντας μερικά απλά βήματα, μπορείς να ξεκινήσεις το δικό σου ταξίδι προς την δική σου αυτοπραγμάτωση.

Ενδιαφέρουσες μέθοδοι για να φτάσεις στην επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης

Η αυτοπραγμάτωση ακούγεται λίγο ασαφής, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να την κατακτήσουμε. Παρακάτω θα βρεις κάποιες απλές στρατηγικές ώστε να ξεκινήσεις το ταξίδι σου προς την αυτοπραγμάτωση σου.

Περίγραψε την ιδανική σου ημέρα

Πάρε ένα φύλλο χαρτί και γράψε  πώς φαντάζεσαι την ιδανική σου ημέρα. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ότι δεν υπάρχουν όρια στα ταλέντα σου, στις δεξιότητες σου, στις ικανότητες σου και στα οικονομικά σου..

Πώς περνάς την ημέρα σου; Που ζεις; Τι δραστηριότητες έχεις;

Σκέψου πώς θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην παρούσα ζωή σου;

Εάν φαντάζεσαι πως είσαι ένας διάσημος συγγραφέας ξεκίνησε να γράφεις λίγες σελίδες κάθε μέρα για το βιβλίο σου. Πάρε μερικά μαθήματα δημιουργικής γραφής. Εάν φαντάζεσαι πως αθλείσαι καθημερινά και παίρνεις μέρος σε μαραθώνιους, ξεκίνησε (αν δεν το κάνεις ήδη) να τρέχεις κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα και να αναπτύσσεις σιγά σιγά την αντοχή σου. Αυτό που λέω είναι να ξεκινήσεις να κάνεις κάθε μέρα, κάποιες μικρές ενέργειες που θα σε φέρουν πιο κοντά, στους στόχους σου και στην δική σου ιδανική πραγματικότητα. Στην αυτοπραγμάτωσή σου!

Περίγραψε την προσφορά σου στον κόσμο

Αυτό είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικό. Φαντάσου τι είναι αυτό που θα ήθελες να μοιραστείς και να προσφέρεις σαν γνώση ή ακόμα και σαν πράξη στον κόσμο. Αυτό που θα άλλαζε τον κόσμο προς το καλύτερο! Τώρα σκέψου ποια ενέργεια σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να το κάνεις πραγματικότητα;

Εξέτασε τα ταλέντα και τις δεξιότητες σου

Κάνε μια λίστα με τα πιο δυνατά σου ταλέντα και δεξιότητες. Τώρα, γράψε μια λίστα με το ποια από αυτά εξασκείς και ποια τα έχεις σε αδράνεια. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσδιορίσεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Αν όλα τα ταλέντα σου είναι δημιουργικά και υποστηρικτικά για την επίτευξη των στόχων σου και της αυτοπραγμάτωσης σου, προσπάθησε να τα καλλιεργήσεις και να μην τα αφήνεις στάσιμα.

Δημιουργία λίστας με πράγματα που θέλεις να κάνεις πριν το τέλος της ζωής σου

Όταν κάνεις μια λίστα με πράγματα που χρειάζεται να κάνεις πριν το τέλος της ζωής σου είναι πιο αποτελεσματικό από το να τα έχεις απλά στο μυαλό σου. Είναι καλό να δημιουργήσεις μια τέτοια λίστα γιατί σε βοηθάει να εστιάσεις και να συνειδητοποιήσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα. Τοποθέτησε στην λίστα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα!

Παρακάτω σου δίνω μερικά παραδείγματα που ίσως να σε βοηθήσουν να συμπληρώσεις την λίστα σου. Θα σε βοηθήσουν να εμπνευστείς:

 • Να ταξιδέψεις στον κόσμο και να επισκεφτείς κάθε ήπειρο.
 • Μάθε να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή ανέπτυξε ένα χόμπι.
 • Να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι ή τη δική σου επιχείρηση.
 • Να παρακολουθήσεις το Βόρειο Σέλας.
 • Να διαβάσεις 30 βιβλία σε ένα χρόνο.
 • Να κάνεις αλεξίπτωτο πλαγιάς ή skydiving.
 • Να δίνεις μέρος των χρημάτων σου ή την βοήθεια σου σε φιλανθρωπίες και εθελοντισμό.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σου και άφησε την ελεύθερη. Μην φοβάσαι να σκεφτείς την μεγάλη εικόνα. Η επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. Ποιος δεν θέλει άλλωστε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του; Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Αρχική δημοσίευση στο site του Μανώλη Ισχάκη.

Διάβασε ακόμα:

Διόρθωσε το παρελθόν, κοιτώντας μπροστά, σχεδιάζοντας το αύριο και ζώντας το σήμερα

Τα 7 μικροβήματα της επιτυχίας – Πώς να ξεκινήσεις τη σεζόν γεμάτος ενέργεια

Author(s)

 • Μανώλης Ισχάκης

  Δημιουργός Holistic Result Coaching®

  Ο Μανώλης Ισχάκης είναι ιδρυτής της πολυδιάστατης και μοναδικής μεθόδου Holistic Result Transformational Coaching®. Επίσης, είναι Ιδρυτής της Εξαίρετης Φιλανθρωπικής Ομάδας Happy Virus και συγγραφέας του βιβλίου NLP: Το Κλειδί του Μυαλού μας! Έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους και να ξεκλειδώσουν τον ιδανικό εαυτό τους!