Ένα πρόσφατο ταξίδι μου, με έβαλε σε σκέψεις. Επειδή είμαι ιδιαίτερα παρατηρητική απέναντι στον εαυτό μου ,αλλά και στους άλλους είδα πως οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες με ενδιαφέρον , αλλά ούτε και οι άλλοι ενδιαφέρονται να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Καταρχάς να ορίσουμε τι σημαίνει αξιοπρέπεια

Αξιοπρέπεια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος και αυτή του προσδίδει αξία ως ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η αξιοπρέπεια είναι ένα αγαθό που κάποιος το διασφαλίζει ή το διεκδικεί. Αυτό ουσιαστικά διασφαλίζουν και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολιτικό επίπεδο. 

Πώς διασφαλίζουμε την αξιοπρέπειά μας;

Αρχικά είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε, αν οι συνθήκες που ζούμε ενισχύουν την αξία μας ως ανθρώπινη ύπαρξη και ως άτομο της κοινωνίας. Αυτό που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας μας μειώνει; Μας προσβάλλει; Έχουμε τη θέση που μας αξίζει στην οικογένειά μας ή στην εργασία μας; Η συμπεριφορά των άλλων είναι αυτή που μας αρμόζει; Η συμπεριφορά μας μάς ενισχύει την αξιοπρέπειά μας ή μας υποβιβάζει;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν εγώ ξέρω τη δική μου αξία

Βήμα 1ο : Κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Με αναγνωρίζω; Παρατηρώ τα όμορφα, κατά τη δική μου γνώμη στοιχεία του εαυτού μου και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτό. Είναι ευλογία να είσαι υγιής και αρτιμελής.

Βήμα 2ο :  Ποιος είμαι; Τί είμαι; ‘Εχω αξίες και αρχές; Γιατί οι αξίες, όπως η αγάπη, όταν τις έχουμε στη ζωή μας, μας κάνουν ανθρώπους με ουσία και  να έχουμε ένα σκοπό στη ζωή τους.

Βήμα 3ο : Οι άλλοι μου συμπεριφέρονται όπως μου αξίζει; Ποια είναι η δική μου ευθύνη;

Τι περισσότερες φορές οι άλλοι μας συμπεριφέρονται με τρόπο που εμείς τους έχουμε υποδείξει ασυνείδητα ή τους έχουμε επιτρέψει.

Άρα ποιος φταίει αν δε ζούμε με συνθήκες που μας αξίζουν; Μα φυσικά εμείς που τους το έχουμε επιτρέψει.

Εμείς αποφασίζουμε πως θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, γιατί αν περιμένετε οι άλλοι να σκεφτούν να σας προσφέρουν αυτά που εσείς επιθυμείτε, θα περιμένετε για…πάντα.

Μόνο εσείς μπορείτε να διασφαλίσετε τον τρόπο που θέλετε να ζείτε, το τρόπο που οι άλλοι θέλετε να σας συμπεριφέρονται και τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό ας.

Το Coaching μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ποια είναι τα όρια σας και ποια είναι τα όρια των άλλων προς εσάς προκειμένου να προστατέψετε την αξιοπρέπειά σας και να αισθάνεσθε ικανοποιημένοι και πλήρεις με τον εαυτό σας . Έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε όμορφες σχέσεις με το περιβάλλον σας και να ζείτε όπως σας  αξίζει!

Author(s)

  • Η Κλεονίκη Πανταζή είναι Φιλόλογος και Life Coach Εφήβων (Academic Coaching) και Ενηλίκων (Personal Coaching) αλλά και εγκύων(Coaching of pregnancy). Έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Ακόμα, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Certificate in  Coaching-AC Accredited  (βαθμός 97/100) στο  ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με θέμα «Ανίχνευση, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Νηπίων, Παιδιών και Εφήβων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)». Τέλος, παρακολουθεί το πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία» στο ΕΚΠΑ. Μιλά την Αγγλική Γλώσσα. 'Εχει εργαστεί επί σειρά ετών ως καθηγήτρια φιλόλογος με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά και στην Νεοελληνική Γλώσσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι διευθύντρια σπουδών του Φροντιστηρίου Φιλολογικών μαθημάτων «Θεωρητικό». Η αγάπη της για τα παιδιά και η επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη εποχή, την ώθησε να ασχοληθεί με το Coaching Εφήβων(Academic Coaching)  σε ζητήματα διαχείρισης χρόνου, διαβάσματος, έλλειψης συγκέντρωσης, αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας με τους άλλους κ.α., όπως και με το CoachingΕνηλίκων (Personal Coaching). για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. To Coaching of pregnancy βοηθά την μέλλουσα μητέρα να διαχειριστεί την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη λοχεία. Ως ομιλήτρια, έχει συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Διδακτικής – Innovatebiz Seminars-   « Coaching και Εφηβεία». Ως εκπαιδεύτρια, έχει διεξαγάγει Μάθημα e- class  στην Innovatebiz Academy “My name is Teacher” με θέμα «Coaching  και εκπαίδευση» (2020) , καθώς και το Webinar «Lockdown στο σώμα αλλά όχι στο πνεύμα και στη ζωή»(Δεκ.2020.Φεβρ 2021). Είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Ενημέρωση» και στο Efiveia.gr