Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η διαμονή στο εξωτερικό αλλάζει τη σκέψη σου.
-Τι να σκεφτείς αν διστάζεις να κάνεις το επόμενο βήμα.


Ταξιδεύεις σε νέες τοποθεσίες, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, δοκιμάζεις διαφορετικές γεύσεις, βλέπεις διαφορετικές παραστάσεις, ακούς και μιλάς διαφορετικές γλώσσες, βιώνεις νέες εμπειρίες. Η ζωή στο εξωτερικό είναι γεμάτη νέα ερεθίσματα και έχει να σου χαρίσει πολλά οφέλη. Αλλά, ίσως, το μεγαλύτερο όφελος είναι ότι ανακαλύπτεις στην πορεία μία εντελώς διαφορετική πλευρά του εαυτού σου. Και μάλιστα υπάρχει έρευνα που το αποδεικνύει.

Τι λέει η έρευνα για όσους μένουν έξω

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Rice University που έγινε σε συνεργασία με το Columbia University και το University of North Carolina, η ζωή στο εξωτερικό αυξάνει τα επίπεδα αυτογνωσίας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ζουν στον εξωτερικό καταφέρνουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Οι επιστήμονες μάλιστα κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά τη διεξαγωγή 6 ξεχωριστών ερευνών, όπου συμμετείχαν 1.847 άτομα από τις ΗΠΑ και από διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι έρευνες περιελάμβαναν τόσο άτομα που ζούσαν στο εξωτερικό όσο και άτομα που ζούσαν στην πατρίδα τους.

Το πιο σύντομο μονοπάτι προς τον εαυτό μας είναι ο γύρος του κόσμου.

Γιατί μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαμονή στο εξωτερικό πυροδοτεί σκέψεις που προκύπτουν από την αντίθεση μεταξύ των νέων πολιτιστικών αξιών και αρχών που συναντούν και αυτών που κουβαλούν από τη χώρα τους. Καθώς αναλύουν αυτές τις διαφορές και τις αντιθέσεις, ανακαλύπτουν σταδιακά ποιοι πραγματικά είναι και ποιες αρχές και αξίες τους προσδιορίζουν. Τέλος, η ζωή στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, δεν προσφέρει στους ανθρώπους μόνο αυξημένη αυτογνωσία, αλλά προκαλεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, βελτιωμένη απόδοση στη δουλειά και καλύτερη γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: “σε έναν κόσμο όπου οι εμπειρίες στο εξωτερικό είναι πολύ συχνές και η τεχνολογική πρόοδος καθιστά τα διαπολιτισμικά ταξίδια και την επικοινωνία ευκολότερα από ποτέ, είναι σημαντικό η έρευνα να συμβαδίζει με αυτές τις εξελίξεις και να αναζητά τον τρόπο που αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τους ανθρώπους”. Η ομάδα τέλος μνημόνευσε και τον Γερμανό φιλόσοφο Hermann von Keyserling, ο οποίος έγραψε ως επιγραφή στο βιβλίο του “The Travel Diary of a Philosopher” ότι “το πιο σύντομο μονοπάτι προς τον εαυτό μας είναι ο γύρος του κόσμου!”

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Αντικαταστήσεις Μια Κακιά Συνήθεια Με Μια Καλή

Γιατί Λέμε Ψέματα Στον Εαυτό Μας;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.