Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Μαριάννα Σκυλακάκη: Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνήσω είναι να περάσω λίγο χρόνο με την ενάμισι έτους κόρη μου πριν πάω στο γραφείο – έχει πάντα κέφια το πρωί κι αυτή την ώρα πραγματικά την απολαμβάνω! Το τελευταίο είναι να τσεκάρω τα email στο κινητό μου. Αποτελεί ευκαιρία να απαντήσω σε ένα-δυο μηνύματα που έμειναν πίσω κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας ή να προλάβω κάποιες μικροδουλειές της επόμενης. Ομολογώ βέβαια ότι θα ήταν μάλλον προτιμότερο να είχα βρει χρόνο γι’ αυτά νωρίτερα και να πέφτω για ύπνο με καθαρό μυαλό.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΜΣ: Ο ύπνος για μένα ήταν και παραμένει απόλαυση. Ανήκω στην κατηγορία ανθρώπων για τους οποίους το πρωινό ξύπνημα δεν έρχεται αβίαστα, αποτελεί λοιπόν μάχη ετών να καταφέρω να δαμάσω το snooze γιατί βλέπω τεράστια διαφορά όταν ξεκινώ την ημέρα μου έστω και μισή ώρα νωρίτερα. Τελευταία έχω αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι η μόνη λύση για να απολαμβάνω τον ύπνο μου και να ξυπνάω νωρίς είναι να πέφτω για ύπνο νωρίτερα – απλό αλλά όχι πάντα εφικτό!

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

ΜΣ: Το να έχω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπροστά μου με βοηθά να ξεκινήσω με μια αίσθηση σκοπού που μου δίνει την καλύτερη ώθηση. Αν ξεκινήσει η μέρα μου λίγο άσκοπα ή χαλαρά έχει την τάση να κυλάει έτσι στο σύνολό της.

Όσο καλά κι αν κάνουμε τη δουλειά μας, δεν θα αρέσουμε σε όλους και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΜΣ: Έχω δοκιμάσει ανά τα χρόνια μια σειρά από τρόπους να κρατάω τα to-do’s μου οργανωμένα και πρόσφατα κατέληξα σ’ αυτόν που δουλεύει για μένα πιο καλά, τυχαίνει μάλιστα να είναι μια zero-tech μέθοδος. Έχω ένα τετράδιο στο οποίο καταγράφω τα πάντα: τη λίστα με τις δουλειές μου, τις αγορές του super-market, τις σκέψεις μου, τις σημειώσεις μου, τους στόχους του μήνα ή της εβδομάδας. Το παίρνω παντού μαζί μου και μου παρέχει μεγάλη ασφάλεια, έχω μάλιστα διαπιστώσει ότι είμαι πολύ πιο παραγωγική τώρα απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούσα πολλαπλά σημεία καταγραφής. Για συναντήσεις, ραντεβού και οτιδήποτε έχει χρονικό ορίζοντα χρησιμοποιώ το Calendar που συγχρονίζεται σε όλες μου τις συσκευές. Για οτιδήποτε δουλεύω σε συνεργασία με άλλους το Google Drive. Τέλος, δεν κρατάω καθόλου business cards: περνάω τις επαφές κατευθείαν στο αρχείο μου και στέλνω τις κάρτες για ανακύκλωση.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

ΜΣ: Ένα από τα καλά του να έχει κανείς τη δική του δουλειά είναι η ευελιξία που του παρέχει, ειδικά όταν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις. Ένα από τα κακά είναι ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί απ’ αυτήν σχεδόν ποτέ. Όταν γέννησα την κόρη μου η δουλειά μου ήταν σε μια κρίσιμη καμπή, έτσι, εξαιτίας και της καθημερινής φύσης της αθηΝΕΑς, ήταν αδύνατο να δώσω στον εαυτό μου τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη απόσταση για να αφοσιωθώ για κάποιους μήνες στο νέο μου ρόλο ως μαμά. Είχα βοήθεια, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και πήρα τη συνειδητή απόφαση ότι θα δυσκολευτώ – με άλλα λόγια, έκανα τη βουτιά και κολύμπησα. Μήνες μετά συνειδητοποίησα πόση κούραση είχα συσσωρεύσει. Περιμένω το δεύτερό μου κοριτσάκι και προετοιμάζομαι για να διαχειριστώ αυτή την όμορφη πρώτη περίοδο καλύτερα. Δεν ξέρω σε τι βαθμό θα τα καταφέρω, όμως είμαι αποφασισμένη να το προσπαθήσω.

TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;

ΜΣ: Σήμερα το πρωί μια αναγνώστριά μας ζήτησε να διαγραφεί από τη λίστα συνδρομητών της αθηΝΕΑς. Είναι σαφώς μέσα στο πρόγραμμα και με ένα καθημερινό newsletter είναι λογικό να έχει κανείς unsubscribes, ιδιαίτερα όσο περισσότερο μεγαλώνει το κοινό του. Όμως δεν παύει να τσούζει όταν κάτι στο οποίο βάζεις τόση προσπάθεια, κέφι και όρεξη δεν γίνεται δεκτό θετικά. Αν κάτι όμως έχω καταλάβει – και αυτό με βοηθά να αντιμετωπίζω μια σειρά από εμπόδια στην πορεία – είναι ότι δεν είναι όλα για όλους. Αποτελεί τεράστιο δώρο και επιβράβευση το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιλέξει να μας διαβάζουν καθημερινά, όσο καλά κι αν κάνουμε όμως τη δουλειά μας, δεν θα αρέσουμε σε όλους και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Την ίδια στιγμή, οφείλουμε να έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά για να γινόμαστε καλύτεροι και να διορθώνουμε έγκαιρα τις όποιες αστοχίες.

“Στο τέλος της ημέρας πρέπει να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου”.

TG: Κάνεις διαλογισμό;

ΜΣ: Ναι, όχι όσο συχνά θα ήθελα όμως. Το μακρύτερο συνεχόμενο “streak” μου είναι οι 20 μέρες που δεν είναι και πολύ σπουδαίο – μια καλή αφορμή να ξανα-ξεκινήσω. Έχω πάντως δει τεράστια διαφορά σε περιόδους που έχω συστηματικά εντάξει τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μου.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;

ΜΣ: Το κινητό μου είναι ένα σημαντικό εργαλείο και είμαι εθισμένη στα email μου. Το Facebook το επισκέπτομαι κυρίως σε πλαίσια δουλειάς – παρά τα προβλήματά του αποτελεί ακόμα χρήσιμο εργαλείο για να μεγαλώνουμε το κοινό μας. Έχω όμως κόψει μαχαίρι το Instagram, το οποίο θεωρώ ότι ήταν εθιστικό με τον χειρότερο τρόπο. Φοβάμαι ότι μέρος της απήχησης που έχει είναι ότι κεφαλαιοποιεί την έμφυτη τάση που έχουμε να συγκρίνουμε τη δική μας ζωή και τα δικά μας κατορθώματα με αυτά των άλλων. Λέω έμφυτη γιατί πιστεύω όλοι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την έχουμε, είναι όμως κατά τη γνώμη μου μια τάση εξαιρετικά βλαβερή.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

ΜΣ: Με το ξεκαθάρισμα -newsletters που όντως διαβάζω ή διατρέχω, άρθρα που λαμβάνω ή ενημερώσεις- ασχολούμαι μια φορά το πρωί και μια φορά πριν φύγω από το γραφείο το απόγευμα. Για οτιδήποτε θέλει απάντηση άμεση ή δεν απαιτεί πολλή σκέψη, απαντώ άμεσα. Για email που χρειάζονται περαιτέρω ενασχόληση αφιερώνω μια συγκεκριμένη ώρα, συνήθως μετά το μεσημέρι. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, αλλά συχνά το πιο ουσιαστικό. Ένας κανόνας που με βοηθά είναι όταν ξεκινώ να ασχολούμαι με κάτι να μη το αφήνω μέχρι να τελειώσω. Για να το πετύχω αυτό λέω στον εαυτό μου ότι αν το ξαναπιάσω αργότερα θα χάσω χρόνο, ξεκινώντας πάλι σχεδόν από το μηδέν.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; 

ΜΣ: Θέλει δουλειά, το εργασιακό περιβάλλον και η ευελιξία που αυτό παρέχει παίζουν τεράστιο ρόλο και στο τέλος της ημέρας απαιτεί να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Έχω αποδεχθεί ότι δεν μπορώ να είμαι και στα δύο πάντα εξίσου εντάξει – άλλες φορές θα πρέπει να δοθεί η έμφαση στην επαγγελματική ζωή, άλλες στην προσωπική. Υπάρχουν μάλιστα φορές που νιώθω ότι τίποτα δεν κάνω αρκετά καλά, κάτι που είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο όταν στο κάδρο υπάρχουν και παιδιά. Όμως, έχω αρχίσει να διαπιστώνω πόσο σημαντικό είναι να μπορείς μια φορά στο τόσο να πεις στον εαυτό σου μπράβο ή, ξέρεις κάτι, αυτό δεν πήγε τόσο καλά, όμως δεν χάθηκε ο κόσμος. Συχνά είμαστε γενναιόδωροι με όλους τους άλλους πλην του εαυτού μας.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΜΣ: Αν είμαι εκτός σπιτιού – π.χ. καθυστερεί μια συνάντηση και έχω 15 λεπτά- αξιοποιώ το χρόνο αυτό για να γράψω στο τετράδιό μου τις σκέψεις ή το σκελετό ενός κειμένου που με ταλαιπωρεί. Για κάποιο λόγο, όταν βρίσκομαι μ’ ένα χαρτί κι ένα μολύβι μακριά από τον υπολογιστή και με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, είμαι ιδιαίτερα παραγωγική. Αν είμαι σπίτι και έχω 15 λεπτά – και επειδή διανύω τον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – το πιο πιθανό είναι να ξαπλώσω για ένα power-nap!

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή/και γαλήνη;

ΜΣ: “Από κάπου πρέπει να αρχίσεις.Τίποτα δεν πάει χαμένο, αρκεί να κάνουμε το πρώτο βήμα. Όλα από εκεί ξεκινούν.”

Η Μαριάννα Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για 3 χρόνια. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ το 2014. Αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο και εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης.

Διάβασε ακόμα:

Ρόζα Ταπίνη: “Η Ευεξία Των Εργαζομένων Είναι Άρρηκτα Συνδεδεμένη Με Την Αποδοτικότητά Τους”

Εκάβη Βαλλερά: “Συνειδητοποιώ Όλο Και Πιο Βαθιά Τη Σημασία Του Να Είσαι Παρών Στις Στιγμές”