Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Μαρία Φραγκουδάκη: Το πρώτο πράγμα όταν ξυπνάω το πρωί και το τελευταίο όταν ξυπνήσω είναι να μπω στο δωμάτιο της κόρης μου και να την χαζέψω για μερικά λεπτά.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Μ.Φ.: Η κόρη μου, ο άντρας μου, η ζωγραφική, το στούντιό μου και οι φίλοι μου.

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Μ.Φ.: Τα γράφω όλα (!) στην ατζέντα μου! Είμαι πολύ οργανωτική. 

T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων ή προτιμάς να κάνεις ένα πράγμα την φορά;

Μ.Φ.: Αναγκαστικά με το μωρό και τη δουλειά έχω γίνει multitasker. Πιστεύω σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων, ειδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος. 

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

Μ.Φ.: Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μου που δεν έχω πάθει ποτέ burnout. Έχω στρες αλλά είναι δημιουργικό και το αντιμετωπίζω με τη ζωγραφική. Συνήθως όταν είμαι έντονα στρεσαρισμένη δουλεύω 2-3 καμβάδες ταυτόχρονα.

T.G.: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, την τεχνολογία και τα social; 

Μ.Φ.: Χρησιμοποιώ όλα τα social media κυρίως για τη δουλειά μου. Όταν όμως βρίσκομαι με φίλους ή με την οικογένειά μου προσπαθώ να είμαι παρούσα στις στιγμές αυτές και όχι να «χάνομαι» στα social media. Πιστεύω ότι με τα social media συχνά χάνουμε τη στιγμή αντί να τη ζούμε. Προσπαθούμε να την αποτυπώσουμε για τα social media αντί να την βιώσουμε.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Μ.Φ.: Περπατάω πάνω – κάτω τον ίδιο δρόμο ή κάνω διάδρομο.

T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

Μ.Φ.: Είναι αρκετά δύσκολο. Είμαι τυχερή γιατί η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που μου επιτρέπει να καθορίζω εγώ αυτή την ισορροπία. Ωστόσο, σε περιόδους εκθέσεων ή επαγγελματικών ταξιδιών, είναι πολύ δύσκολο να την βρω. Το καλό είναι πως μπορώ και παίρνω την κόρη μου μαζί στο στούντιο – τώρα που είναι μικρή – και να περνάω περισσότερες ώρες μαζί της.

T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Μ.Φ.: Δέχομαι ότι είναι κακή, παύω να την παλεύω και προχωράω.

T.G.: Τι σε αποφορτίζει; 

Μ.Φ.: Το να κολυμπήσω και να πιω ένα ποτήρι κρασί με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο.

T.G.: Τι σημαίνει για σένα ευεξία; Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Μ.Φ.: Ευεξία για μένα σημαίνει να ξυπνάς το πρωί και να νιώθεις δυνατή και γεμάτη όρεξη για την ημέρα που έρχεται. Να νιώθεις υγιής και στο νου και στο σώμα. Σαν στόχο θα ήθελα να κοιμάμαι και να περπατάω περισσότερο.

Η Μαρία Φραγκουδάκη είναι εικαστικός. Εμπνεόμενη από το καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 που έγινε γνωστό ως Process Art, άρχισε να εστιάζει όχι μόνο στη χρήση του χρώματος, αλλά και στα ίδια τα υλικά και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας υλικά που περιλαμβάνουν ύφασμα, γύψο και χρώμα, εμπλέκει τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τον χορό για να δημιουργήσει αφηγήσεις που ζωντανεύουν. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένων των Summer Exhibition στη Royal Academy of Arts του λονδίνου, FORM/Less στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Scope Miami, Scope Basel, καθώς και στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχει παρακολουθήσει τρία art residencies στο Πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί δίπλα στον Donald Sheridan, master printer του Andy Warhol, καθώς και δίπλα στον Andrew Ginzel, έναν σύγχρονο Αμερικανό καλλιτέχνη, γνωστό για τα μεγάλης κλίμακας έργα τέχνης του σε δημόσιο χώρο και για τις εγκαταστάσεις του. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.

 

Διάβασε ακόμα:

Πάνος Καράν: “Η Προσφορά Είναι Συνισταμένη Της Ευτυχίας”

Μελίνα Ταπραντζή: “Να Αγαπάς Πραγματικά Αυτό Που Κάνεις”