Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αναγνωρίσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις.
-Ποιες ερωτήσεις να κάνεις στον εαυτό σου.


Πόσες φορές πριν καν προσπαθήσεις ή ξεκινήσεις για κάτι, έχεις σταματήσει και έχεις πει “δεν μπορώ”; Θέλω να ζητήσω αύξηση, θέλω να αλλάξω επάγγελμα, θέλω να αδυνατίσω, θέλω να κάνω ταξίδια, θέλω να μάθω γερμανικά, θέλω να φύγω από αυτή την “αρρωστημένη” σχέση ή από το γάμο που με πνίγει ή από αυτήν τη φίλη που με καταπιέζει. Θέλω, αλλά δεν μπορώ. Γιατί όμως δεν μπορείς; Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι όλες αυτές οι φράσεις που λες στον εαυτό σου μπορεί να σε πηγαίνουν πίσω και δεν σου επιτρέπουν να κάνεις όσα θα μπορούσες να κάνεις; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις τα “θέλω” σου “μπορώ”;

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αυτές που δεν σε αφήνουν να εξελιχθείς.

 

Αναγνώρισε τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Τι σε κρατάει μακριά από το “μπορώ”; Ένας σημαντικός λόγος είναι οι πεποιθήσεις σου. Τι είναι οι πεποιθήσεις; Αυτά που πιστεύεις. Πιο συγκεκριμένα αυτά που πιστεύεις από παιδί ορμώμενος από το οικογενειακό σου περιβάλλον, την κοινωνία που μεγάλωσες, τα ακούσματα σου, τις εμπειρία που έχεις βιώσει. Πεποίθηση είναι το πώς θα λειτουργήσεις βάσει των όσων πιστεύεις, βάσει της αξίας στην οποία στηρίζεται η συμπεριφορά σου.

Σκέψου λοιπόν. Ποιες πεποιθήσεις σε κρατάνε πίσω; “Δεν αλλάζω επάγγελμα γιατί έχω ένα κοινωνικά αποδεκτό και ευυπόληπτο επάγγελμα και δεν είναι σωστό να το αφήσω”. “Δεν μπορώ να μάθω γερμανικά γιατί είμαι μεγάλος πια”. “Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν”. Τέτοιου είδους πεποιθήσεις σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, εκτός του να παραμείνεις στην ίδια κατάσταση. Σε εγκλωβίζουν στη στασιμότητα. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αυτές που δε σε αφήνουν να εξελιχθείς.

Πώς να αλλάξεις τους αυτοπεριορισμούς σου

“Οι περιορισμοί ζουν στο μυαλό μας” λέει ο Jamie Paolinetti. Για να αλλάξεις τον τρόπο που σε περιορίζουν δοκίμασε αυτά:

Αναγνώρισε τις σκέψεις σου

Δώσε έμφαση στην εσωτερική φωνή μέσα σου και τον τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου ή και στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσεις πιο εύκολα τις πεποιθήσεις που μπορεί να σε περιορίζουν. Είναι πεποιθήσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, εκτός του να παραμείνεις στην ίδια κατάσταση. Να παραμείνεις στάσιμος.

Κάνε στον εαυτό σου ερωτήσεις

Πιο συγκεκριμένα βοηθάει να κάνεις στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: Είναι αληθινή αυτή η πεποίθηση; Σε τι με εξυπηρετεί; Ποια αξία εκπροσωπεί; Είναι δική μου αξία, του περιβάλλοντος μου ή των άλλων; Τι θα έκανα αν δεν είχα αυτή την πεποίθηση; Πώς θα συμπεριφερόμουν; Τι θα είχα πετύχει; Μέσα από τις απαντήσεις σου είναι πολύ εύκολο να εντοπίσεις τις αρνητικές πεποιθήσεις.

Κάνε τις απαραίτητες τροποποιήσεις

Με λίγα λόγια μετάτρεψε μια αρνητική πεποίθηση σε θετική και ενδυναμωτική. Υιοθέτησε θετικές φράσεις που θα αντικαταστήσουν τις αρνητικές.

Καλλιέργησε τη συνειδητότητά σου

Πώς θα καταφέρεις να το κάνεις αυτό; Επιδιώκοντας να ζεις στο εδώ και τώρα και να είσαι παρών. Όσο καλύτερη συνείδηση του εαυτού σου έχεις, τόσο πιο εύκολο είναι να εξαλείψεις τις αντιστάσεις που σε πάνε πίσω.

Αποφάσισε να αλλάξεις

Και πιο συγκεκριμένα ν’ αλλάξεις τις πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω. Σκέψου τι αλλαγές χρειάζεται να κάνεις και σχεδίασε τες. Ανάλαβε δράση και πες δυνατά στον εαυτό σου “μπορώ”!

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Λέμε Ψέματα Στα Αγαπημένα Μας Πρόσωπα;

Γιατί Είναι Πιο Σημαντική Η Συμπεριφορά Και Όχι Η Ευφυΐα Για Την Επιτυχία

 

 

 

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.