Σπούδασε λογιστικά και διοίκηση επιχειρήσεων και για πολλά χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες logistics και εισαγωγικές εταιρείες ως λογίστρια, αλλά και στο back office τραπεζών. Η εργασία που ασκούσε για 18 χρόνια περίπου ήταν για καθαρά βιοποριστικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάτι που την αντιπροσώπευε και την ευχαριστούσε. Και μετά έγινε … μαμά. Και από το λογιστήριο και τους αλγόριθμους πέρασε στη θέση της full time μητέρας. Και κάπου τότε αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της και να συνδυάσει τη μητρότητα με ένα επάγγελμα που θα τη γεμίζει και θα της επιτρέπει να εκφράζεται δημιουργικά, αλλά και να απολαμβάνει τον χρόνο με τα παιδιά της περισσότερο. Η Έφη Αργυροπούλου, η δημιουργός ενός site για εργαζόμενες μητέρες, μοιράστηκε μαζί μας όλους τους προβληματισμούς και τα διλήμματα της μετάβασης στην επαγγελματική της πορεία.

Ποια χρονική στιγμή πήρες την απόφαση να κάνεις επαγγελματική στροφή;

Πριν 6 χρόνια, πάνω σ΄ έναν αυθορμητισμό και επειδή εκείνη την περίοδο δεν εργαζόμουν και είχα λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αποφάσισα να ξεκινήσω το www.workingmoms.gr. Τον Ιανουάριο του 2013 είχα μόνο τον μεγάλο μου γιο τον Κωνσταντίνο μου, που ήταν μόλις 2,5 χρονών. Στη δημιουργία του site με οδήγησε στην αρχή η ανάγκη μου να ξεφύγω λίγο από την καθημερινότητα της full-time μαμάς και να έρχομαι σε επαφή με άλλες μαμάδες. Είχα την ανάγκη να τους δείξω ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα με τα παιδιά τους αντί να κλείνονται μέσα στο σπίτι και να πελαγώνουν. Πιο πολύ δηλαδή ήταν μια ανάγκη να ενθαρρύνω κι άλλες μαμάδες, να γίνω η έμπνευσή τους και να συμβαδίσουμε στον θαυμαστό κόσμο της μητρότητας. Είχα ήδη διαπιστώσει ότι ο «κόσμος» του blogging είναι η δουλειά του μέλλοντος και έτσι ξεκίνησα δειλά – δειλά στα 32 μου να χτίζω την επαγγελματική επιλογή που θα με ευχαριστούσε να κάνω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου.

Τι δεν σου άρεσε στο επάγγελμα που ήδη έκανες;

Δεν μου άρεσε τίποτα. Το επέλεξα μόνο και μόνο γιατί τότε θεωρούσα ότι τα λογιστικά είναι ένα επάγγελμα που δεν θα δυσκολευτώ να απασχοληθώ εργασιακά και ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορώ να βρίσκω εργασία. Σίγουρα κανείς δεν δουλεύει από χόμπι και εγώ δυστυχώς έκανα μια δουλειά διεκπεραιωτικά, απλά για να συνεισφέρω στην οικογένειά μου. Πάντα ονειρευόμουν, όμως, να ασκώ ένα επάγγελμα που αγαπώ και ζήλευα πολύ τους ανθρώπους που το είχαν καταφέρει.

Ποια ήταν η βασική αιτία που έκανες την αλλαγή αυτή στην καριέρα σου;

Η βασική αιτία ήταν ότι ήμουν πολύ δυστυχισμένη και όσο περνούσαν τα χρόνια όλο αυτό γιγαντωνόταν. Αναπόφευκτα όλη αυτή τη δυστυχία και τα δυσάρεστα συναισθήματα κάποιες φορές τα μετέφερα στο σπίτι και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να με βλέπουν τα παιδιά μου λυπημένη. Ήθελα αντίθετα να τους μεταφέρω το μήνυμα ότι και αυτά θα πρέπει να κάνουν πράγματα στη ζωή τους που τα ευχαριστούν. Θέλω να αποτελώ πρότυπο και καλό παράδειγμα γι’ αυτά, να τα ενθαρρύνω πάντα να κυνηγούν τα όνειρά τους και να μη συμβιβάζονται με «μέτριες» καταστάσεις.

Η αλλαγή αυτή σου άφησε περισσότερο χρόνο για να περνάς με τα παιδιά σου ως μητέρα ή όχι;

Το να δουλεύω από την άνεση του προσωπικού μου γραφείου στο σπίτι σίγουρα μου δίνει τη δυνατότητα να με βλέπουν πιο πολύ τα παιδιά μου. Βέβαια, εγώ πάντα ήμουν της άποψης ότι και όλη μέρα να είσαι με τα παιδιά το σημαντικό είναι πόσο ποιοτικό χρόνο περνάς μαζί τους. Μέσα από το blogging, πάντως, μας δίνεται η δυνατότητα να πηγαίνουμε σε πολλές εκδηλώσεις, θέατρα, σινεμά, χώρους που τους παρουσιάζω μετέπειτα στο κοινό τού site και έτσι περνάμε ακόμα περισσότερο χρόνο μαζί, συνδυάζοντας δουλειά και διασκέδαση.

Το site σου αποτελεί πλέον την κύρια πηγή εσόδων σου;

Τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων μου και νιώθω ιδιαίτερα περήφανη γι’ αυτό. Είναι κάτι το οποίο το έχτισα εντελώς μόνη μου, χωρίς καμία βοήθεια και γνωριμία, χωρίς κάποια γνώση πάνω στο αντικείμενο, με συνεχή έρευνα και προσπάθεια, αμέτρητες εργατοώρες, πολλά ξενύχτια και χρόνο που στερώ από την προσωπική μου ξεκούραση. Όταν θεώρησα πια ότι το έφτασα στο σημείο που ονειρευόμουν και ήθελα, εγκατέλειψα τη μόνιμη «βαρετή» δουλειά μου και αφοσιώθηκα εξ’ ολοκλήρου σε 3ο μου “παιδάκι”, όπως το λέω χαριτολογώντας.

Απασχολείς προσωπικό ή το “τρέχεις” μόνη σου;

Τα πρώτα 4 χρόνια το έτρεχα μόνη μου, πάντα βέβαια με συνεργάτες αρθρογράφους που μου έστελναν άρθρα ποικίλης θεματολογίας. Γράφω και τα προσωπικά μου βιωματικά άρθρα, που αυτά ομολογουμένως αρέσουν περισσότερο και αγγίζουν τις μαμάδες που με ακολουθούν και μακάρι να είχα τον χρόνο να γράφω πιο πολύ. Λατρεύω το γράψιμο και δεν στερεύω ποτέ από έμπνευση. Τα τελευταία 2 χρόνια απασχολώ μερικά άτομα που με βοηθούν, γιατί πραγματικά ο όγκος της δουλειάς και των απαιτήσεων έχει δεκαπλασιαστεί και δεν ήταν εφικτό να το συνεχίσω μόνη μου.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη μετάβαση από το ένα επάγγελμα στο άλλο;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το ρίσκο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ελεύθερο επάγγελμα είναι αμφίβολο και δεν σου προσφέρει ένα σίγουρο και σταθερό εισόδημα, όπως όταν εργάζεσαι σε μια εταιρεία, που ξέρεις ό,τι και να γίνει κάθε μήνα θα πληρωθείς. Αυτό άλλωστε με προβλημάτιζε και γι’ αυτό καθυστερούσα αυτή τη μετάβαση. Αλλά επειδή η ζωή χωρίς ρίσκο δεν έχει αξία, το τόλμησα και δικαιώθηκα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζεις στην εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής ζωής και οικογένειας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η διαχείριση του χρόνου. Δεν μου φτάνει ποτέ και μακάρι η μέρα να είχε περισσότερες ώρες για να τα προλάβαινα όλα. Αλλά επειδή όπως προείπα το επάγγελμα που επέλεξα συνδυάζεται και με δημιουργική διασκέδαση, φροντίζω να συνδυάζω κάποιες εξόδους για τη δουλειά με την οικογένεια, οπότε στην ουσία είναι σαν να οργανώνω μια οικογενειακή έξοδο.

Θέλω να αποτελώ πρότυπο για τα παιδιά μου, να τα ενθαρρύνω πάντα να κυνηγούν τα όνειρά τους και να μη συμβιβάζονται με «μέτριες» καταστάσεις.

Τι σου αρέσει περισσότερο από τη δουλειά που επέλεξες πλέον να κάνεις;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι είναι άκρως δημιουργική. Μέσα από το site δε σταματάω να ενημερώνομαι και να γίνομαι και εγώ καλύτερη μαμά. Επιπλέον, λόγω της ποικιλίας στη θεματολογία απαιτείται συνεχής έρευνα και αναζήτηση κειμένων για ενημέρωση, με αποτέλεσμα να είμαι συνέχεια up date. Τα παιδιά μου απολαμβάνουν τις βόλτες μας στους χώρους που επισκεπτόμαστε και εν συνεχεία προτείνουμε στις μαμάδες που με ακολουθούν. Επίσης, πολλές μαμάδες με θεωρούν θετική επιρροή και αυτό με γεμίζει συγκίνηση και περηφάνια.

Πιστεύεις πραγματικά ότι μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να είναι τόσο καλή μαμά όσο είναι μια μητέρα που μένει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά της;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη μαμά. Όλες θεωρώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Επειδή έχω βρεθεί και στους δύο ρόλους, πιστεύω ότι μια μαμά που είναι συνέχεια στο σπίτι εγκλωβισμένη στις εκατοντάδες υποχρεώσεις δεν είναι πάντα και η καλύτερη μαμά. Μπορεί να είναι όλη μέρα μαζί με τα παιδιά της αλλά κατά βάση να μην είναι. Μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο αλλά να μην είναι ουσιαστικά παρούσα. Ενώ μια μαμά που εργάζεται εκτός σπιτιού, όταν επιστρέφει, επειδή της έχουν λείψει τα παιδιά της, έχει την όρεξη και τη διάθεση να περνάει πιο ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Επίσης, πιστεύω ότι οι εργαζόμενες μαμάδες, επειδή αλλάζουν παραστάσεις, βλέπουν και συζητούν κι άλλα θέματα σπιτιού και παιδιών, έχουν πιο ανοιχτούς ορίζοντες.

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο εξασφάλιζες τις βιοποριστικές σου ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να εργάζεσαι, θα επέλεγες να είσαι μια μη εργαζόμενη μαμά;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεΝ θα μπορούσα να μην απασχολούμαι με κάτι, ακόμα κι αν ήταν όλες οι οικονομικές μου ανάγκες καλυμμένες. Ακόμα και αν αύριο κέρδιζα στο λαχείο τόσα πολλά χρήματα που θα εξασφάλιζαν στην οικογένεια μου οικονομική άνεση, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναεργαστώ ποτέ, πάλι θα ήθελα να ασχολούμαι με κάτι. Άλλωστε, ο λόγος που ξεκίνησε το www.workingmoms.gr ήταν μια περίοδος που είχα μείνει κάποιους μήνες χωρίς δουλειά και πραγματικά ένιωθα πολύ άσχημα. Παρόλο που είχα όλες τις υποχρεώσεις ενός μωρού και του σπιτιού ήθελα να είμαι παραγωγική και να γεμίζω δημιουργικά το χρόνο μου. Επομένως, όχι δεν θα επέλεγα να είμαι μια μη εργαζόμενη μητέρα.

Η Έφη Αργυροπούλου είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι blogger, δημιουργός και υπεύθυνη του www.workingmoms.gr και συγγραφέας του παραμυθιού “Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα”.  

Διάβασε ακόμα:

Slowparenting: Το Γονικό Στυλ Που Ενισχύει Την Οικογενειακή Ευεξία

Μητρότητα: Το Καλύτερο Μεταπτυχιακό

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.