Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τα 9 ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανοιχτόμυαλων

– Γιατί είναι πιο πιθανό να έχουν επιτυχημένες σχέσεις


Υπάρχουν οι έξυπνοι με μυαλό ξυράφι. Υπάρχουν και οι ευφυείς που γεννήθηκαν με πιο ανεβασμένο I.Q. Υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν επενδύσει πολλά στη μόρφωσή τους. Όμως, ξέρεις κάτι; Υπάρχει ένα πιο ανεβασμένο level από ένα απλά δυνατό μυαλό. Ποιο είναι αυτό; Το ανοιχτό μυαλό! Πρόσεξε, επειδή δεν έχει να κάνει με το πόσο έξυπνος ή μορφωμένος είσαι. Πτυχία και μεταπτυχιακά δε μετράνε σε αυτή την περίπτωση. Όπως δε μετράνε δεξιότητες και ταλέντα.

Ανοιχτό μυαλό μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την ευφυία του ή το μορφωτικό του επίπεδο, το επάγγελμα που κάνει ή το κοινωνικό του status.

Είναι αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό της σκέψης, που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε υψηλού επιπέδου εξέλιξη. “Όσο έξυπνος και να είσαι, δε θα καταφέρεις πολλά, αν είσαι στενόμυαλος” εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης – Κοινωνιολόγος. “Με ένα ανοιχτό μυαλό, όμως, η ζωή σου μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη, επειδή ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου σου επιτρέπει να προσαρμόζεσαι με ευελιξία”. Ποια είναι, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά των ανοιχτόμυαλων;

Υποδέχονται τις αλλαγές

Ένας ανοιχτόμυαλος δε νιώθει φόβο και ανασφάλεια, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με αλλαγές. Ξέρει πώς να τις αγκαλιάσει και προσαρμόζεται εύκολα σε αυτές. Δεν αντιλαμβάνεται ποτέ την αλλαγή σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία για εξέλιξη. Επίσης, είναι πάντα ανοιχτός στο να δοκιμάσει νέα πράγματα, χωρίς να αυτοπεριορίζεται από σκέψεις, όπως για παράδειγμα “μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να μάθω tango;”.

Ξέρουν ότι δε χρειάζεται να τα ελέγχουν όλα

Αυτό ισχύει κυρίως επειδή αποδέχονται ότι δεν μπορούν και δε χρειάζεται όλα γύρω τους να λειτουργούν τέλεια. Συνήθως, πάντως, τους ταιριάζουν πιο ελεύθερα επαγγέλματα που δεν τους περιορίζουν. Επίσης, στις σχέσεις τους επιδιώκουν να υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός ελευθερίας.

Έχουν σπινθηροβόλα σκέψη

Ως εκ τούτου έχουν οι ίδιοι νέες ιδέες και είναι ανοιχτοί στις νέες ιδέες και προτάσεις των άλλων. Πολύ περισσότερο, είναι πρόθυμοι να περάσουν από τη σκέψη στην πράξη. Εντάξει … δε θα δώσουν τόσο έμφαση στη ζυγαριά, όταν μετρήσουν τα πλην και τα συν σε κάθε νέο εγχείρημα. Ξέρεις, όμως, γιατί; Επειδή δεν τους νοιαζει ιδιαίτερα το τελικό κέρδος και το αποτέλεσμα. Τους ενδιαφέρει η εμπειρία που θα αποκομίσουν.

Σπάνια είναι χωρίς σχέση

Συνήθως επειδή εκτός από ανοιχτό μυαλό έχουν και ανοιχτή καρδιά. Εκεί που οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί και καχύποπτοι απέναντι σε μια νέα γνωριμία ή θα απορρίψουν κάποιον, επειδή δεν πληροί απόλυτα τις προδιαγραφές τους ή επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, εκείνοι θα τολμήσουν να κάνουν σχέση. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, οι σχέσεις τους ανθίζουν ακόμα και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Δεν καταπιέζουν τους άλλους

Ούτε τον σύντροφό τους, ούτε τα παιδιά τους, ούτε τους φίλους τους, ούτε κανέναν. Η ελευθερία έκφρασης και δράσης είναι σημαντικό ζητούμενο στις σχέσεις τους. Μπορούν εύκολα να καταλάβουν τις διαφορετικές ανάγκες του καθενός, ενώ οι ίδιοι επικοινωνούν τις δικές τους ανοιχτά και με σαφήνεια.

Δεν κρατούν κακία

Μερικές φορές οι ανοιχτόμυαλοι μπορεί να τραβήξουν αρνητική προσοχή, επειδή φαντάζουν ιδιαίτερα τολμηροί και ο αέρας που αποπνέουν μπορεί να είναι ανατρεπτικός ή επαναστατικός και επομένως απειλητικός για κάποιους. Ως εκ τούτου μπορεί να δεχτούν άδικη επίθεση από όλους τους στενόμυαλους γύρω τους. Ακριβώς χάρη στο ανοιχτό μυαλό τους, σπάνια αναστατώνονται από συγκρούσεις ή προστριβές. Ξέρουν πώς να τις χειριστούν ψύχραιμα, συνήθως με ένα σημαντικό όπλο που διαθέτουν: Δε δίνουν ιδιαίτερα σημασία!

Υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα

Εντάξει, αυτό είναι αυτονόητο για ένα ανοιχτό μυαλό. Οι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό όχι μόνο αποδέχονται τη διαφορετικότητα αλλά την υπερασπίζονται κιόλας. Όλα τα πρόσωπα που οδήγησαν σε εξελίξεις είχαν σίγουρα ένα ανοιχτό μυαλό, σε καιρούς που οι περισσότεροι γύρω τους ήταν κλειστοί σαν στρείδια.

Αμφισβητούν σχεδόν τα πάντα

Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να μην πιστεύουν σε θρησκείες, σε αυστηρούς ηθικούς κανόνες, σε άκαμπτα όρια και παγιωμένα καθεστώτα. Οτιδήποτε περιορίζει τη σκέψη και τη δράση δεν ταιριάζει σε ένα ανοιχτό μυαλό. Αν είναι ανήθικοι; Όχι. Όμως, είναι σίγουρα πιο χαλαροί και προτιμούν να έχουν έναν δικό τους προσωπικό ηθικό κώδικα. Το ίδιο φυσικά αποδέχονται ότι μπορεί να ισχύει και για τους άλλους. Για αυτό και σπάνια κρίνουν ή επικρίνουν.

Αποδέχονται, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν

Κάποιος με ανοιχτό μυαλό, θα ακούσει με ενδιαφέρον και χωρίς καμία επιφύλαξη οτιδήποτε έχεις να του πεις. Ακόμα κι αν δε συμφωνεί με όσα λες, θα προσπαθήσει να δει τα πράγματα από τη μεριά σου και θα αποδεχτεί τις επιλογές σου. Φυσικά και θα σου πει τι θα έκανε εκείνος στη θέση σου, αλλά μην ανησυχείς, καταλαβαίνει όλους τους λόγους που εσύ μπορεί να σκέφτεσαι και να ενεργείς διαφορετικά από εκείνον.

Μήπως ν’ αλλάξεις μυαλά;

Αν θεωρείς ότι ο τρόπος που σκέφτεσαι αποτελεί τον λόγο για τη χαμηλή ταχύτητα στην εξέλιξή σου, μπορείς να δοκιμάσεις να πορεύεσαι με ένα πιο ανοιχτό μυαλό. Ένα πιο ανοιχτό μυαλό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, να κατακτήσεις νέες δεξιότητες, να διευρύνεις τους γνωστικούς σου ορίζοντες. Πάνω από όλα, όμως, θα καταλάβεις ότι, μαζί με το ολοκαίνουργιο ανοιχτό μυαλό σου, ανοίγουν και νέοι δρόμοι για να τους περπατήσεις.  

Διάβασε ακόμα:

Τα 4 Έψιλον Που Είναι Τροφή Για Την Ψυχή Σου

18 Ερωτήσεις Στον Γιώργο Παπαγεωργίου Για Την Ψυχοθεραπεία

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.