Είχε αποφασίσει να φτιάξει το δικό της ατελιέ από τότε που ήταν φοιτήτρια. Τα νυφικά της είναι ξεχωριστά, σύγχρονα και μοντέρνα. Την ίδια στιγμή όμως είναι τόσο ρομαντικά και νεραϊδένια. Η ίδια μας εξηγεί πως έχει κάνει το πάθος της επάγγελμα και πως αντιμετωπίζει την κάθε αποτυχία σαν ένα σημαντικό μάθημα ζωής, ενώ αναφέρεται και στην ευκαιρία που της έδωσε η στασιμότητα της καραντίνας και του Covid-19 να γίνει ακόμα πιο δημιουργική!

Πότε και πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις τη δική σου εταιρεία μέσα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον; 

Την απόφαση να δημιουργήσω το πρώτο μου ατελιέ την είχα ήδη πάρει από όταν ήμουν φοιτήτρια! Αρχικά είχα βάλει σαν στόχο να δουλέψω 3-4 χρόνια και μετά να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, όπως και έκανα το 2006! Η επιλογή αυτή ήταν για μένα μονόδρομος. Θα έλεγα ότι τότε στο μυαλό μου δεν υπήρχε η λέξη επιχείρηση αλλά η λέξη η δική μου δουλειά. Ήθελα δηλαδή να έχω την ελευθερία να σχεδιάζω και να δημιουργώ διοχετεύοντας το καλλιτεχνικό μου ταλέντο σε κάτι αποκλειστικά δικό μου. Στην πορεία όταν αυτό μου το εγχείρημα πήγε καλά, ανακάλυψα την λέξη επιχείρηση και ότι συνεπάγεται με αυτό. Ξεκίνησα λοιπόν να αποκτώ γνώσεις μέσω σεμιναρίων και προσωπικής μελέτης γύρω από το business, τις πωλήσεις, το marketing, τη στρατηγική, τα social media, τη λογιστική, την οργάνωση, το leadership και πολλά άλλα. Ήταν ο μοναδικός τρόπος ώστε να διατηρήσω αυτό που σήμερα ονομάζεται επιχείρηση. Τέλος έχω επιβιώσει δύο μεγάλες κρίσεις και το όραμα μου είναι τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση μου να ανθίσει!

Απευθύνεσαι σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό κοινό – το γυναικείο – και σε ένα ένδυμα στο οποίο οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, καθώς αφορά στην ομορφότερη ημέρα της ζωής τους. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τον ανταγωνισμό; 

Καταρχάς λατρεύω τις γυναίκες! Είναι τα πλάσματα που φέρουν τη ζωή μέσα τους, γίνονται μανούλες και γνωρίζουν τι σημαίνει η απόλυτη αυτοθυσία. Ξεκινώντας από αυτό και ούσα καλλιτέχνης θέλω να δώσω στις νύφες μου το ωραιότερο ένδυμα για την ομορφότερη μέρα της ζωής τους. Θεωρώ τις δημιουργίες μου ξεχωριστές, μοντέρνες, σύγχρονες, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν τον ρομαντισμό της ονειρεμένης εκείνης ημέρας!

Από πού αντλείς έμπνευση για τα νυφικά σου; 

Αντλώ έμπνευση αρχικά από τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και μέσα από τις ανάγκες τους! Έπειτα τα υφάσματα και οι υφές τους είναι άλλο ένα σημείο έμπνευσης για εμένα. Πώς τα υλικά αυτά μπορούν να αγκαλιάσουν και να αναδείξουν το γυναικείο σώμα με τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχει πιστεύεις χώρος και ευκαιρίες για γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές προκαταλήψεις οι οποίες πρέπει να καταρριφθούν. Ίσως στο χώρο μου είναι αναμενόμενο μία γυναίκα να βρίσκεται πίσω από μία τέτοια επιχείρηση. Σκεφτείτε όμως πώς αποδέχεται ο κόσμος μια γυναίκα επενδυτή; Η μία γυναίκα στο international trader! Πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας…

Έχεις συναντήσει δυσκολίες και πώς τις αντιμετώπισες;

Επιχειρείν και δυσκολία πηγαίνουν μαζί. Ο επιχειρηματίας, ειδικά στην Ελλάδα, καλείται καθημερινά να επιλύσει από μικρά έως πολύ μεγάλα προβλήματα. Εξαρτάται όμως κάθε φορά και από την φύση του προβλήματος. Πάντα χρειάζεται σκέψη, καθαρό μυαλό αλλά και σωστούς συνεργάτες. Όσον αφορά στα τεχνικά ζητήματα έχω τους αντίστοιχους συνεργάτες όπως για παράδειγμα λογιστη, media manager expert κλπ.

Ήθελα δηλαδή να έχω την ελευθερία να σχεδιάζω και να δημιουργώ διοχετεύοντας το καλλιτεχνικό μου ταλέντο σε κάτι αποκλειστικά δικό μου.

Αναφέρθηκες στους συνεργάτες. Η επιτυχία πιστεύεις ότι είναι συλλογική προσπάθεια; Ποια είναι τα στοιχεία κλειδιά για μία επιτυχημένη ομάδα;

Δεν ξέρω αν η επιτυχία είναι συνδεδεμένη με την συλλογική προσπάθεια. Σίγουρα όμως για να πας μακριά χρειάζεσαι μια καλή ομάδα! Και μια καλή ομάδα χρειάζεται προσεκτική επιλογή συνεργατών, σαφή καθοδήγηση και ένα όραμα το οποίο μοιράζεσαι μαζί τους! Γι’ αυτό και οι μεγάλες πολυεθνικές επενδύουν πολλά χρήματα στο HR και στο χτίσιμο του «culture»!

Τι συμβουλεύεις μία νέα επιχειρηματία που σκέφτεται να ανοίξει τη δική της επιχείρηση; Πώς πρέπει να διαφοροποιηθεί; 

Μια νέα επιχειρηματία θα την συμβούλευα να παθιάζεται πρώτα απ’ όλα με αυτό που κάνει! Έπειτα θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να κάνει μια εκτενή έρευνα αγοράς και να κατανοήσει πού τοποθετείται το προϊόν της στην αγορά. Πού βρίσκεται η έλλειψη στην αγορά και η ανάγκη των πελατών της. Εκεί θα είναι και η διαφοροποίηση της. Ό,τι κι αν είναι αυτό που δημιουργείς, εάν δεν υπάρχει το κοινό που να το έχει ανάγκη, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει προοπτική στην επιχείρηση. Τέλος θα χρειαστεί να εξελίσσεται διαρκώς ώστε να ακολουθεί την αγορά και τις τάσεις της!

Μίλησες για πάθος. Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε μία δουλειά που μας γεμίζει;

Είμαι ένας άνθρωπος που εντελώς τυχαία έχω κάνει το πάθος μου επάγγελμα! Για μένα είναι το σημαντικότερο απ’ όλα! Όταν κάνεις αυτό που σε γεμίζει, έχεις μεγάλες αντοχές, μεγάλο πείσμα και μεγάλη επιμονή να αντέξεις όλες τις δυσκολίες προκειμένου να το υποστηρίξεις. Όταν οι υπόλοιποι έχουν κουραστεί και σταματούν, εσύ συνεχίζεις να προχωράς… Και κάθε επιτυχία ενός στόχου μικρού ή μεγάλου σε γεμίζει με ευδαιμονία (ας μου επιτραπεί η λέξη)! Δεν κουράζομαι ποτέ να συζητάω ή να μαθαίνω οτιδήποτε γύρω απ’ τη δουλειά μου!

Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η εξωτερική μας εικόνα στη δουλειά και την καθημερινότητά μας;

Η εξωτερική μας εικόνα είναι πολύ σημαντική σε ό,τι κι αν κάνουμε. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, μαρτυράει την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, στο αντίθετο φύλο αλλά και στον τρόπο που εμεις οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας. Η βασική μου πεποίθηση είναι πως η εσωτερική μας αρμονία καθρεφτίζεται στην εξωτερική εμφάνιση.

Η εξωτερική μας εικόνα είναι πολύ σημαντική σε ό,τι κι αν κάνουμε. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, μαρτυράει την ψυχική και συναισθηματική μας κατάσταση.

Τι σημαίνει για εσένα η αποτυχία και πώς την διαχειρίζεσαι;

Επιχειρείν και αποτυχία επίσης πηγαίνουν μαζί, δυστυχώς! Στα πρώτα μου βήματα έπαιρνα την κάθε μου αποτυχία προσωπικά. Στην πορεία έμαθα πως μπορώ να μάθω από αυτήν… Είναι και εκείνη ένα μεγάλο σχολείο! Ο Diamond John έχει γράψει ένα βιβλίο σχετικά με αυτό, το The power of failure. Επίσης θεωρώ πια δεδομένο ότι κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις μου θα επιτύχουν ενώ κάποιες άλλες θα αποτύχουν και έτσι είμαι προετοιμασμένη και για τα δύο! Ξέρω όμως ότι ό,τι κι αν συμβεί, συνεχίζω…

Πιστεύεις ότι μία γυναίκα μπορεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή; Εσύ τι κάνεις για να την επιτύχεις; Πώς αποφορτίζεσαι από τη δουλειά;

Δεν ξέρω αν μια γυναίκα μπορεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική της ζωή χα χα… Εγώ ακόμα την ψάχνω! Πολύ σπάνια αποφορτίζομαι από τη δουλειά μου… Ίσως κάνοντας κάποιο ταξίδι.

Πόσο σε επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού;

Όπως όλους τους ανθρώπους στην αρχή, με επηρέασε ψυχολογικά. Ήταν κάτι άγνωστο και φοβόμουν για τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε στην υγεία της οικογένειας μου αλλά σαφώς και στην επιχείρηση μου. Στο δεύτερο lockdown είπα στον εαυτό μου «It’s time to get creative!». Τότε ήταν που επέκτεινα την επιχείρηση μου ανοίγοντας ένα eshop και δημιουργώντας μία prêt-à-porter συλλογή!

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την ημέρα σου;

Αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ένας τραυματισμός δεν μου επιτρέπει να γυμναστώ, θεωρώ ότι η συχνή άσκηση με γεμίζει ενέργεια! Ενέργεια επίσης γεμίζω κάθε φορά που έχω εμπνευστεί ένα καινούργιο σχέδιο! Ανυπομονώ να το υλοποιήσω και αυτό είναι κινητήρια δύναμη!

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος είναι ο δικός σου Thrive στόχος; Αφορά στην διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο, την ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής ή τη σχέση σου με την τεχνολογία. 

Ο δικός μου Thrive στόχος αφορά στη διατροφή και την άσκηση. Είναι πράγματα τα οποία έχω παραμελήσει για χάρη της δουλειάς καθώς και της προσωπικής μου ζωής…

Η Άννα Ανεμομύλου γεννήθηκε το 1975 στην Κύπρο. Ξεκίνησε τιε σπουδές της business managementτο οποίο εγκατέλειψε πολύ σύντομα για να ακολουθήσει το όνειρό της και να σπουδάσει μόδα στο Παρίσι. Τελειώνοντας τις σπουδές της μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους οπως αυτους των οίκων Nina Ricci! Μετά τις σπουδές της αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα όπου και εργάστηκε για μερικά χρόνια σε γνωστές επιχειρήσεις μόδας.Το 2006 άνοιξε το δικό της ατελιέ νυφικών Anem Collections το οποίο αγκάλιασαν αμέσως οι μέλλουσες νύφες! Τα επόμενα χρόνια επέκτεινε τις συλλογές της δημιουργώντας μία Συλλογή  prêt-à-porter νυφικών καθώς και μια τρίτη συλλογή νυφικών Haute Couture σε limited edition! Το 2020 αδράζει την ευκαιρία που της δίνει η στασιμότητα της καραντίνας και του Covid-19 για να δημιουργήσει ένα eShop και μία συλλογή βραδινών ενδυμάτων! Με όραμα οι δημιουργίες της να εξάγονται σε όλη την Ευρώπη, η Άννα είναι η επιτομή του Restless Spirit και ανήκει στη νέα γενιά γυναικών επιχειρηματιών!

Διάβασε ακόμα:

Έλενα Κουγιανού: “Το σημαντικό είναι να εκπέμπουμε αυτοπεποίθηση”

Ελεονώρα Μελέτη: «Ευτυχία είναι η κατάσταση του να ζεις συμφιλιωμένη πρωτίστως με αυτό που είσαι»