Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Andy Puddicombe: Νιώθω ευγνωμοσύνη που ζω μία ακόμα ημέρα. Μετά κάνω διαλογισμό, εκτός αν τα παιδιά μου έχουν ήδη ξυπνήσει, οπότε αναβάλω τον διαλογισμό μου για αργότερα μέσα στην ημέρα.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

AP: Η αγάπη, η δημιουργικότητα και το παιχνίδι. Όλα αυτά με γεμίζουν ενέργεια.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στα προβλήματα της καθημερινότητας;

AP: Ο διαλογισμός. Πέρα από τα οφέλη που έχει στην υγεία σου, ενεργοποιεί το αίσθημα της συμπόνιας, της συγχώρεσης και της κατανόησης, όλα όσα δηλαδή συντελούν στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

AP: Η σχέση μου με το κινητό μου. Το αντιλαμβάνομαι σαν ένα άψυχο αντικείμενο που μπορώ να χρησιμοποιήσω όπως και όποτε θέλω προκειμένου να βελτιώσω τη ζωή μου. Δεν έχω ποτέ ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις  και συνήθως έχω το κινητό στο αθόρυβο. Δεν έχω τα email ή τα social στην κεντρική σελίδα του κινητού μου, αντίθετα επιλέγω μία εικόνα που με κάνει να νιώθω χαρούμενος και μου υπενθυμίζει τι είναι σημαντικό. Γενικά επιλέγω εφαρμογές που με βοηθούν να κάνω τη ζωή μου καλύτερη. Τώρα σε ό,τι αφορά στον ύπνο, δεν χρησιμοποιώ το κινητό όταν είμαι στο κρεβάτι. Έχω μία ειδική εφαρμογή που με βοηθάει να μετράω πόσες ώρες κοιμάμαι και για εμένα αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η τεχνολογία – αν φυσικά την χρησιμοποιείς σωστά.

TG: Πώς τα πας με τα email;

AP: Προσπαθώ να μην έχω κανένα εισερχόμενο. Με βοηθάει να είμαι αποτελεσματικός και συγκεντρωμένος. Φυσικά δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά είμαι πολύ τυχερός γιατί ο βοηθός μου με βοηθάει πολύ.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

AP: Θα κάνω stretching ή διαλογισμό ή θα ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό. Αν έχω περισσότερη ώρα στη διάθεσή μου, θα κάνω surf!

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος;

AP: Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Διάβαζα πάρα πολύ και δούλευα πολύ, με αποτέλεσμα να μην έχω καθόλου χρόνο για ξεκούραση. Όλη αυτή η κατάσταση με έκανε να ασχοληθώ σοβαρά με τον τρόπο ζωής μου και να αναρωτηθώ αν ήμουνα πραγματικά ευτυχισμένος. Αυτή η περίοδος με έκανε να ασχοληθώ με τοn διαλογισμό και όσο δύσκολη και αν ήταν, ήταν ένα σπουδαίο μάθημα για το οποίο θα είμαι πάντα ευγνώμων.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που απογοητεύτηκες και πώς το ξεπέρασες;

AP: Δεν θέλω να αποφύγω την ερώτηση, αλλα δεν σκέφτομαι ποτέ με όρους αποτυχιας ή επιτυχίας. Για εμένα η ζωή είναι γεμάτη και από τα δύο. Κάποιες φορές τα πράγματα πάνε καλά και πρέπει να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε γιατί τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Κάποιες άλλες πάλι δεν πάνε όπως θα θέλαμε και τότε θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως ό,τι συμβαίνει, θα περάσει. Κάποιες φορές νομίζουμε ότι έχουμε αποτύχει και τότε κάτι πολύ καλό βγαίνει από όλο αυτό, έτσι η αποτυχία γίνεται επιτυχία. Άλλες φορές πάλι νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει κάτι και τελικά κάνουμε λάθος.

Υπάρχει αυτή η νοοτροπία ότι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλoυμε, τότε έχουμε αποτύχει. Αυτό όμως μας κάνει να ξεχνάμε το νόημα της ζωής, την ανάγκη να εξελισσόμαστε, να μαθαίνουμε και να επαναπροσδιορίζουμε. Δεν γίνεται να συμβαίνει ό,τι θέλουμε. Η αποτυχία είναι πάντα ένα μάθημα ζωής.

TG: Πες μας μία φράση που σου δίνει δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

AP: “Να σκέφτεσαι πάντα το τέλος.” Μπορεί να μην ακούγεται πολύ αισιόδοξο, ωστόσο έχει ένα βαθύτερο νόημα: χάνουμε πολλές στιγμές από τη ζωή μας γιατί θεωρούμε τα πάντα δεδομένα και νομίζουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα. Αν όμως αρχίσουμε να ζούμε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Διάβασε ακόμα:

Valerie Jarrett: “Θέλω Να Ξυπνάω Κάθε Ημέρα Γνωρίζοντας Ότι Μπορώ Να Κάνω Τη Ζωή Κάποιου Καλύτερη”

Kristen Ulmer: “Ο Φόβος Μπορεί Να Είναι Κίνητρο Και Να Μας Ωθεί Μπροστά”