Μιλήστε μας λίγο για το πρόσφατο συνέδριο Στωικισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. 

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός καθώς εδώ και 2000 χρόνια οι Στωικοί, οι άνθρωποι που ακολουθούν τον Στωικισμό δεν είχαν έρθει ποτέ όλοι μαζί στην Ελλάδα προκειμένου να ενωθούν στη χώρα που γεννήθηκε αυτή η φιλοσοφία. Και φέτος για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που αυτό το συνέδριο λαμβάνει χώρα σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως το Τορόντο και η Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Νιώθω πολύ χαρούμενη για αυτό το γεγονός γιατί εκτός όλων των άλλων αυτό το συνέδριο είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να εκμεταλλευόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση και να κάνουμε την Ελλάδα και την γνωριμία με την ελληνική φιλοσοφία άλλον έναν λόγο τουριστικού προορισμού στη χώρα μας. Ο Steve Jobs έλεγε χαρακτηριστικά: «Θα έδινα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη». 

Μιλήστε μας λίγο για τον Στωικισμό. Τι ακριβώς πρεσβεύει και ακόμα περισσότερο τι προσφέρει το παγκόσμιο κίνημα Στωικισμού;   

Το κίνημα έχει τις ρίζες του στη αρχαία φιλοσοφία του Σωκράτη και τις αρχές που διέδιδε. Είναι η πιο πρακτική πτυχή της ελληνικής φιλοσοφίας. Καθώς μάλιστα δεν είναι τόσο μεταφυσική και ιδεαλιστική μπορεί να γίνει εφαρμόσιμη στον κοινό άνθρωπο και στην καθημερινότητά του. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψυχοθεραπεία. Μάλιστα οι πιο μοντέρνες σχολές ψυχολογίας όπως το CBT (Cognitive Behavioral Therapy) εμπνέονται από τον Σωκράτη και τους Στωικιστές. 

Πλέον έχουν ασπαστεί τον Στωικισμό πολλοί μοντέρνοι άνθρωποι καθώς βλέπουν αποτελεσματικά οφέλη στη ζωή τους μέσα από αυτόν. Ο Στωικισμός δεν ταυτίζεται ούτε αναιρεί κάποια θρησκεία. Ο καθένας ανεξάρτητα από τα πιστεύω του μπορεί να βρει πράγματα που θα τον εξελίξουν και θα τον ενδυναμώσουν. Αποτελεί μία πυξίδα στην αναζήτηση της εσωτερικής μας κυρίως ευτυχίας και ευδαιμονίας μέσα από έναν τρόπο σκέψης και δράσης που βασίζεται στις αρχές που δίδασκαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι. 

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά λοιπόν στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου αυτή η μέθοδος; 

Στην ουσία πρόκειται για ασκήσεις μέσα από προσωπική δουλειά με τον εαυτό μας. Μελετάμε και στηριζόμαστε σε διάφορα ρητά αρχαίων φιλοσόφων όπως για παράδειγμα του Επίκτητου που είναι ένας από τους κορυφαίους Στωικιστές: «Δεν είναι τα γεγονότα που μας στεναχωρούν και μας αγχώνουν είναι η προσέγγισή μας απέναντι σε αυτά.» Στην πράξη λοιπόν όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα μπορεί να σκεφτεί την οπτική γωνία από την οποία το ερμηνεύει και να βρει τη λύση του από κάποια άλλη προσέγγιση απέναντι σε αυτό. 

Εκτός όμως από τα ρητά που στην ουσία είναι οδηγοί δράσης υιοθετούμε και κάποιες πρακτικές που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε και να ζούμε τη ζωή με περισσότερη δύναμη

Μία από αυτές είναι η λεγόμενη «Αναπόληση της ημέρας» που αποτελεί ένα είδος ημερολόγιου που μπορεί να γράφει κάποιος στο τέλος της ημέρας του. Αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική αυτοκριτικής και αυτοβελτιώσης αλλά και αυτογνωσίας και ευγνωμοσύνης. Μια άλλη πρακτική είναι το «View from above”, να υιοθετείς δηλαδή μια οπτική γωνία από ψηλά. Με αυτό τον τρόπο είσαι μέσα στα γεγονότα αλλά μπορείς παράλληλα να τα εξετάσεις και από ψηλά πιο ουδέτερα και πιο καθολικά καθώς απομακρύνεσαι από αυτά. 

Το ίδιο φαντάζομαι συμβαίνει και με τον εσωτερικό μας κόσμο. Αν αποστασιοποιηθούμε και εξετάσουμε τα συναισθήματά μας συνολικά θα τα κατανοήσουμε και καλύτερα. Σωστά; 

Ο Στωικισμός στηρίζεται στη λογική και στην εκλογίκευση των πραγμάτων και των γεγονότων και για αυτό χρησιμοποιεί και τις θεωρίες της επιστήμης που μας βοηθούν στη σκέψη και στην ψυχολογία μας. Τα συναισθήματα και οι πράξεις μας προέρχονται από σκέψεις και πιστεύω που έχουμε. Και είναι στο χέρι μας μέσα από  την προσωπική βούληση και δουλειά να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά. 

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα μπορεί να σκεφτεί την οπτική γωνία από την οποία το ερμηνεύει και να βρει τη λύση του από κάποια άλλη προσέγγιση απέναντι σε αυτό. 

Πρακτικά με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να εφαρμόσει τις αρχές του Στωικισμού στη ζωή του;

Μέσα από συνεδρίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί να παρακολουθήσει ομαδικά σεμινάρια αλλά και να κάνει προσωπικό coaching που απευθύνεται κυρίως σε στελέχη εταιρειών με θέματα όπως η διαχείριση του στρες, to public speaking, η επικοινωνία και οι τεχνικές management. 

Σε προσωπικό επίπεδο πώς σας έχει βοηθήσει;

Ασχολούμαι και διδάσκω τον Στωικισμό μέσα από σεμινάρια τα τελευταία 20 χρόνια βασισμένη στη μέθοδο του Αριστοτέλη τη ρητορική με πιο απλοποιημένη μορφή ώστε να απευθύνεται σε όλους και να είναι εύκολα εφαρμόσιμη από τον καθένα ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσής του. 

Όλες αυτές οι αρχές και οι μέθοδοι που μας περιγράφετε είναι πολύ κοντά στην φιλοσοφία της Thrive. Τι σημαίνει για σας Thrive και πώς υπάρχει στη ζωή σας; 

Στην ουσία Thrive είναι η ουσιαστική ευδαιμονία και ευεξία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας που στόχο έχει την ευτυχία. Και η ευτυχία είναι σίγουρο πως δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά. Βρίσκεται στην ισορροπία μέσα μας και την εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας και τις σκέψεις. Πρέπει να τα βρούμε με τον «συγκάτοικο» που ζει μέσα στο κεφάλι μας, με τις διάφορες φωνές και σκέψεις που συχνά προσπαθούν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας. Όπως έλεγε ο Πλάτων οι σκέψεις στο μυαλό μας είναι σαν τους ναύτες που όλοι θέλουν να γίνουν καπετάνιος. Όμως εσύ πρέπει να είσαι ο κυρίαρχος του καραβιού και να έχεις την ηγεμονία του τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου. Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Και αυτό θέλει δουλειά. Και καθημερινή προπόνηση και επανάληψη. Και κάθε μέρα γινόμαστε καλύτεροι και φτάνουμε πιο κοντά στον στόχο.

Έχεις φτάσει ποτέ στα όρια του burnout; 

Ναι έχω φτάσει και αναφέρω και στο βιβλίο μου την προσωπική μου ιστορία σχετικά. Δούλευα για πολλά χρόνια στον χρηματοοικονομικό τομέα και παρότι κατείχα μια πολύ υψηλόβαθμη θέση δεν ήμουν ευτυχισμένη γιατί δεν έκανα αυτό που ήθελα. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή να καταρρεύσω τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και μετά από μια σειρά λαθών στη δουλειά μου που όχι μόνο μου κόστιζαν κυριολεκτικά αλλά και ψυχολογικά αποφάσισανα πάψω λέω ψέματα στον εαυτό μου, να παραιτηθώ και να αλλάξω πορεία. Πάλεψα με πολλά προβλήματα και μετά από πολλές δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο ξεκίνησα να διδάσκω στελέχη εταιρειών και σιγά σιγά κατάφερα να βρω τον δρόμο και τον στόχο μου. 

Η ευτυχία είναι σίγουρο πως δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά. Βρίσκεται στην ισορροπία μέσα μας και την εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας και τις σκέψεις.

Τι σημαίνει λοιπόν για  σένα επιτυχία; 

Επιτυχία είναι να κυνηγάς τη δική σου αλήθεια και να είσαι ευχαριστημένος εσύ με τον τρόπο ζωής σου και όχι οι άλλοι.Θέλει θάρρος να ξεβολευτείς και να ακολουθήσεις την αλήθεια σου αλλά αξίζει τον κόπο. Αν μάλιστα σχεδιάσεις σωστά τον τρόπο και τον δρόμο το είναι πιο εύκολο να τα καταφέρεις. 

Η Άλκηστις Αγιωργίτη είναι παγκοσμίου φήμης ομιλήτρια και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων του “​THE STOIC CEO”. Ελληνικής καταγωγής, μεγάλωσε στο Montreal και εργάστηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σπούδασε International Banking στο Chartered Institute of Bankers του Λονδίνου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Integrative Psychotherapy από το Middlesex University και Phd στο Transpersonal Counseling. Για περισσότερα από 20 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος αυτοβελτίωσης και επαγγελματικής εξέλιξης, μέσω της μεθόδου της “The ALKISTIS Method®”. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ίδια έχει βοηθήσει εκατομμύρια επαγγελματιών να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους, είτε με κατ’ ιδίαν συνεδρίες, είτε μέσω online courses. Μάθε περισσότερα για την Άλκηστις Αγιωργίτη και τον Στωικισμό στο www.modernstoicism.com και στο www.alkistis.net

Διάβασε ακόμα:

Ρωμανός Γεροδήμος: “Η Ουσιαστική Επικοινωνία Με Τους Άλλους Ανθρώπους Είναι Το Νόημα Της Ζωής”

Μαρίνα Κουταρέλλη: «Η Δύναμη Της Συλλογικότητας Είναι Πάρα Πολύ Σημαντική»