Ως εταιρεία στο παρελθόν έχετε αναπτύξει σημαντικές δράσεις στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Πιστεύετε ότι η πανδημία που δοκιμάζει αυτή την περίοδο τον πλανήτη και τη χώρα μας κάνει την κοινωνική προσφορά “επιβεβλημένη”; 

Στην εποχή μας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι τεράστιες. Για αυτό και η δράση είναι εδώ και πολύ καιρό η μόνη επιλογή. Στη L’Oréal ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά δεν αποτελούν απλή ηθική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις. Είναι μη διαπραγματεύσιμες για αυτό και η εταιρεία μας έχει δεσμευθεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αναδυόμενες ανάγκες. Με δεδομένο το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση την οποία βιώνουμε, ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός, αφού μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά θετικά την εξέλιξη της κοινωνίας. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία και την ενεργητικότητα των επιχειρήσεων, των  κυβερνήσεων, των ΜΚΟ και των πολιτών, μπορεί να γίνει εφικτή η αποτελεσματική επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του κόσμου.   

Τους τελευταίους μήνες ειδικότερα, βιώνουμε πραγματικά μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, έχουμε ευθύνη να συνεισφέρουμε στη συλλογική προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο. O Όμιλος L’Oréal από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, αναγνώρισε την τεράστια ανάγκη για αλληλεγγύη και στάθηκε στο πλευρό φορέων που μάχονται καθημερινά κατά του κορονoϊού, μέσα από την υλοποίηση ενός Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Αλληλεγγύης. Νοσοκομεία, γιατροί και φαρμακεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας μείωσης του ρυθμού μετάδοσης του κορονoϊού. Διανομείς τροφίμων, που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών. Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που είναι αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της ανασφάλειας και τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζονται υποστήριξη. Μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, η L’Oréal εξέφρασε άμεσα την αναγνώριση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της προς όλους τους παραπάνω φορείς, που επιδεικνύουν υπεράνθρωπο θάρρος και ανιδιοτέλεια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. 

Η L’Oréal Hellas συμμετέχει και αυτή ενεργά στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αλληλεγγύης του Ομίλου L’Oréal, υλοποιώντας μια σειρά από μέτρα στήριξης σε τοπικούς φορείς, όπως προσφορά αντισηπτικών χεριών La Roche-Posay προς συνεργαζόμενα νοσοκομεία, φαρμακεία και ιατρούς στην Ελλάδα, καθώς και αντισηπτικών χεριών Garnier σε εργαζόμενους σε συνεργαζόμενα σουπερμάρκετ. 

Πέρα από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πιστεύετε ότι αυτές οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχουν θετικό αντίκτυπο και στο εσωτερικό της εταιρείας και τους εργαζόμενους σας;

Ο ‘Όμιλος L’Oréal έχει χτίσει μια πολύ ισχυρή και χαρακτηριστική κουλτούρα, η οποία είναι πλήρως ανθρωποκεντρική και στη διαμόρφωση της οποίας η εταιρική υπευθυνότητα έχει συμβάλει καταλυτικά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι εργαζόμενοί μας να αισθάνονται υπερήφανοι για την εταιρεία και τον τρόπο λειτουργίας της και να νιώθουν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ουσιαστικές πράξεις προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο. Η προσφορά στην κοινωνία και η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας πίσω από ενέργειες εθελοντισμού αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι του DNA της εταιρείας μας και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι εργαζόμενοί μας δηλώνουν υπερήφανοι που εργάζονται στη L’Oréal Hellas. Για αυτό και σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και τον πλανήτη, οι εργαζόμενοί μας νιώθουν διπλά υπερήφανοι για την άμεση και ουσιαστική στήριξη του Ομίλου μας, τόσο απέναντι στους ίδιους όσο και στην κοινωνία. Τέτοιες δράσεις, που δείχνουν πώς εφαρμόζονται οι εταιρικές αξίες μας στην καθημερινότητά μας κινητοποιούν δημιουργικά τον κάθε ένα από εμάς στη L’Oréal Hellas. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα αλλά και πέρα από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;

Στόχος της  L’Oréal είναι να είναι μια υποδειγματική εταιρεία. Είναι προφανές ότι η ηγέτιδα στον κλάδο της ομορφιάς πρέπει να δίνει το παράδειγμα, συμβάλλοντας στο να γίνει ο κόσμος πιο όμορφος. 

Στη L’Oréal, στοχεύουμε στην επιτυχία με διάρκεια παρά στα άμεσα αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για τα σημαντικά θέματα, πιστεύουμε σε κάτι περισσότερο από την απλή επιχειρηματική απόδοση: στο ήθος, την κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και στο πλαίσιο αυτό η βιωσιμότητα αποτελεί τη νέα μας κανονικότητα, τη νέα άδεια λειτουργίας, ακόμα και το κλειδί για την επιβίωση.

Η υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά δεν αποτελούν απλή ηθική υποχρέωση για τις επιχειρήσεις. Είναι μη διαπραγματεύσιμες.

Το 2013 δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης: μέσω του «Sharing Beauty with all» αναλάβαμε φιλόδοξες, απτές και μετρήσιμες δεσμεύσεις, που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των αξιών μας με πρώτο σημαντικό ορόσημο το 2020, την χρονιά που διανύουμε. 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, επανακαθορίσαμε εξ ολοκλήρου τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, καινοτομούμε, σχεδιάζουμε και παράγουμε τα προϊόντα μας. ‘Όλες οι διαδικασίες του Ομίλου, από το σχεδιασμό των προϊόντων μέχρι και τη διανομή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας παραγωγής ή της προέλευσης συστατικών, αξιολογούνται με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το πρόγραμμα «Sharing Beauty with All» έχει καταγράψει μια δυνατή πορεία και το αποτύπωμά του σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο είναι αισθητό στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Μάλιστα, το 2019, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η L’Oréal αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιος ηγέτης εταιρικής βιωσιμότητας με βαθμολογία 3Α από το μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό CDP, του οποίου η ετήσια περιβαλλοντική αξιολόγηση έχει αναγνωριστεί ως το χρυσό πρότυπο για την εταιρική περιβαλλοντική διαφάνεια.

Η L’Oréal αναγνωρίστηκε επίσης για δέκατη φορά ως μία από τις πιο ηθικές εταιρείες στον κόσμο από το Ethisphere Institute. Τέλος, ο Όμιλος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισότητα των φύλων και η ηγεσία του στον τομέα αυτό έχει αναγνωριστεί από την Equileap και το Bloomberg. Αυτές οι επιδόσεις αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για τον Όμιλο, ο οποίος είναι σταθερά προσηλωμένος στην προώθηση ενός υπεύθυνου και βιώσιμου μοντέλου.

Θεωρείτε ότι ο σύγχρονος εργαζόμενος αναζητά μία εταιρεία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο; Πόσο μετράνε οι δράσεις μιας εταιρείας στον τομέα της ΕΚΕ στην γενικότερη στάση και δράση των εργαζόμενων της;

O σύγχρονος εργαζόμενος περισσότερο από ποτέ αναζητά και επιλέγει να εργαστεί σε μια εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο και με αξίες αντίστοιχες με τις δικές του. Στη L’Oréal Hellas προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συνεισφέρουμε στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούμαστε και αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοί μας το αναγνωρίζουν και το στηρίζουν και οι ίδιοι συμμετέχοντας ενεργά σε μια σειρά από εθελοντικές δράσεις. 

Μια από αυτές είναι και το Citizen Day, μια ημέρα αλληλεγγύης και εθελοντισμού που καθιερώθηκε το 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοί μας έχουν την ευκαιρία να αφιερώσουν μια ολόκληρη ημέρα στον εθελοντισμό μέσα από δραστηριότητες που βοηθούν ευάλωτες κοινότητες. Αυτή η Ημέρα Εθελοντικής Προσφοράς έχει δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους μας από περίπου 65 χώρες να προσφέρουν αθροιστικά πάνω από ένα εκατομμύριο ώρες εθελοντικής εργασίας σε εκατοντάδες Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και τους ωφελούμενούς τους. Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 υπάλληλοι συμμετέχουν σε διάφορες ενέργειες αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της ημέρας Citizen Day. Η συμμετοχή των εργαζομένων της L’Oreal Hellas στην ημέρα αυτή είναι πραγματικά συγκινητική και κάθε χρόνο βλέπουμε τους ανθρώπους μας να συμμετέχουν ολοένα και πιο ενεργά σε ανάλογες ενέργειες, γεγονός που μας δείχνει ότι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά αποτελούν βασική προτεραιότητα για όλους μας. 

Κατά την άποψή σας, η ενσυναίσθηση απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τώρα; Γενικότερα μπορούμε να μιλάμε για ενσυναίσθηση στο επαγγελματικό περιβάλλον; Και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα κλίμα προσφοράς και αλληλεγγύης;

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, η ενσυναίσθηση ασφαλώς απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Βρισκόμενοι αντιμέτωποι με μια κρίση που άγγιξε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη ανεξαιρέτως, γρήγορα έγινε κατανοητό ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε μια προσπάθεια που για να επιτύχει πρέπει να είναι συλλογική. Η L’Oréal, μέσα από τις ενέργειες που ανέφερα ήδη, έχει εκφράσει την αναγνώριση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της προς τους συμπολίτες μας που επιδεικνύουν υπεράνθρωπο θάρρος και ανιδιοτέλεια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Για εμάς στη L’Oreal Hellas η υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά πάντα ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι αδιαπραγμάτευτες. 

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Σε τι βαθμό επηρέασε τη δική σας;  Τι μέτρα λάβατε για την υποστήριξη των εργαζομένων σας στις δύσκολες αυτές συνθήκες;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε πολλές επιχειρήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, ανάμεσά τους και τη δική μας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναδείχτηκε μια εντελώς νέα εργασιακή πραγματικότητα για όλους. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, πολλά άλλαξαν αλλά για εμάς η προτεραιότητά μας παρέμεινε πάνω από όλα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας. Από την πρώτη ημέρα της κρίσης, λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους μας, σε πλήρη ακολουθία με τις συστάσεις των αρμόδιων Αρχών της χώρας. Παράλληλα, εκμεταλλευτήκαμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υπηρεσίες που είχαμε προκειμένου να μπορέσουμε να εργαστούμε αποτελεσματικά, ο καθένας με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του ρόλου του. Τέλος, μαζί με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων μας, φροντίσαμε και για την οικονομική τους σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτή την τόσο ασταθή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό – και με την πλήρη υποστήριξη του Ομίλου L’Oreal – εγγυηθήκαμε τη διατήρηση και προστασία του 100% του μεικτού μισθού των εργαζομένων μας μέχρι το τέλος Ιουνίου, χωρίς να αιτηθούμε για τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που προβλέπονται από το μηχανισμό στήριξης της Κυβέρνησης και χωρίς να προβούμε σε αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους μας που η δραστηριότητά τους επηρεάστηκε ολικώς ή μερικώς από την πανδημία. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας ως υπεύθυνος εργοδότης και ως εταιρικός πολίτης να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε την υγεία και την οικονομική ευημερία των εργαζομένων μας και επιπλέον χωρίς να βασιστούμε στα δημόσια κονδύλια, ώστε το Κράτος να μπορέσει να βοηθήσει τις εταιρείες που το χρειάζονται περισσότερο.

Πιστεύετε ότι με βάση τη νέα πραγματικότητα θα αλλάξουν οι δομές καθώς και οι στόχοι των επιχειρήσεων;

Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε παγκοσμίως είναι πολύ κρίσιμη και συνάμα αβέβαιη και σίγουρα θα επιφέρει πολλές αλλαγές στους στόχους των επιχειρήσεων. 

Για εμάς, στη L’Oréal, ο στόχος μας για μια βιώσιμη μεταμόρφωση παραμένει αμετάβλητος. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο αφοσιωμένοι από ποτέ, έτοιμοι να επιταχύνουμε την πρόοδό μας. Πρέπει όλοι να επιβεβαιώσουμε την αποφασιστικότητα μας στο να μετασχηματίσουμε τις εταιρείες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης μας και να συμβάλλουμε στη συλλογική προσπάθεια.

O σύγχρονος εργαζόμενος περισσότερο από ποτέ αναζητά και επιλέγει να εργαστεί σε μια εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο και με αξίες αντίστοιχες με τις δικές του.

Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση και ενώ υπάρχουν πολλοί αβέβαιοι παράγοντες που απαιτούν προσοχή, πολλοί ειδικοί στο περιβάλλον υποστηρίζουν ότι ο ιός Covid-19 είναι ένα παράδειγμα του πώς η καταστροφή της βιοποικιλότητας και το περιβάλλον δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξάπλωση νέων πανδημιών. Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε ότι η αειφορία δεν αφορά μόνο την υγεία του πλανήτη. Αφορά την ανθρώπινη ευημερία και την οικοδόμηση ενός κόσμου για την ευημερία όλων. 

Αυτή η σοβαρή κρίση πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση. Η πεποίθησή μας είναι ότι οι εταιρείες πρέπει να μεταβούν γρήγορα σε έναν τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας που παραμένει εντός των ορίων του πλανήτη μας και να εργαστούν για να εξασφαλίσουν θετικές συνέργειες μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων μας και του περιβάλλοντος.

Διάβασε ακόμα:

Σίσσυ Ηλιοπούλου: «Η περίοδος που βιώνουμε κάνει την κοινωνική συνεισφορά πιο αναγκαία από ποτέ»

Κωνσταντίνος Γιουλούντας: «Εκτιμάμε ότι η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας θα είναι ακόμα πιο ομαλή αντικρύζοντας τη νέα κανονικότητα»