Είναι ευγνώμων και για τα πιο απλά πράγματα. Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και όπως υποστηρίζει η ίδια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε όλοι μας. Για εκείνη, η ισορροπία είναι το μυστικό και πιστεύει πως για όλα υπάρχει λύση. Τα βιβλία αποτελούν την χαλάρωση και την χαρά της και όπως λέει “μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή – αρκεί φυσικά να το θέλεις”. Η Αλεξάνδρα Αυγερινού, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας εξηγεί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να εντρυφήσουν στον κόσμο των βιβλίων, να τα κάνουμε να τα αγαπήσουν, αλλά και γιατί είναι τόσο σημαντικό το πρώτο άγγιγμα με ένα βιβλίο.

Σε συνέντευξή σου έχεις πει «Να κοιτάζουμε κάθε ανατολή του ήλιου με ευγνωμοσύνη, γιατί είμαστε εμείς κι έχουμε εμάς». Υπάρχει στη ζωή σου η ευγνωμοσύνη;

Πάρα πολύ και καθημερινά σχεδόν για όλα. Ακόμα και όταν βγαίνω έξω στον ήλιο ή όταν πίνω ένα ζεστό ρόφημα. Για απλά πράγματα είμαι ευγνώμων. Υπάρχουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας που αυτή τη στιγμή περνούν υπερβολικά δύσκολα. Είναι σημαντικό να είμαστε ευγνώμονες ακόμα και για το ότι ξυπνάμε το πρωί και είμαστε καλά στην υγεία μας. Για όλα όσα έχουμε. Όπως λέει και η Oprah Winfrey: «Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά». Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απολύτως τίποτα. Κι από δω και πέρα καλά θα κάνουμε να το θυμόμαστε αυτό. Έτσι μπορεί και να εκτιμήσουμε ό,τι θεωρούμε δεδομένο, να θυμόμαστε ότι η υγεία μας είναι το υπέρτατο αγαθό και να κοιτάζουμε κάθε ανατολή του ήλιου με ευγνωμοσύνη, γιατί είμαστε εμείς κι έχουμε εμάς.

Αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου; Ασχολείσαι με πράγματα που σε αποφορτίζουν; 

Αφιερώνω λίγο χρόνο στον εαυτό μου. Ψάχνω να βρω τρόπους, αλλά με τα παιδιά και τον φόρτο της εργασίας είναι δύσκολο. Αυτό όμως που κατάφερα με κάποιες θυσίες είναι να γυμνάζομαι τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό το κάνω για εμένα και με έχει βοηθήσει πολύ στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία μου. 

Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η αυτοφροντίδα, τα όρια και η τήρηση ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

Η ισορροπία είναι το μυστικό…

Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Το μότο μου πάντα ήταν: «Από δεξιά, από αριστερά, από πάνω, από κάτω, πάντα υπάρχει λύση». Πολλές φορές η λύση είναι μπροστά μας. Προσπαθώ λοιπόν να βρίσκω λύσεις που να αποφορτίζουν την οικογένεια από τα καθημερινά προβλήματα. 

Επίσης, αν έχεις την υγεία σου, όλα γίνονται. 

Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Θα πάω για ύπνο από τις 9 μαζί με τα παιδιά και θα σκεφτώ ότι αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα. 

Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;  

Το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα το να έχω αποκλειστικά για εμένα 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου. Συνήθως αυτό μπορεί να γίνει νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, οπότε πάντα διαβάζω. Αυτό για εμένα είναι η χαλάρωσή μου και η χαρά μου.

Ουσιαστική επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας;

Η ουσιαστική επικοινωνία είναι δύσκολη στις μέρες μας, η αίσθηση ότι δεν εισακουγόμαστε είναι ίσως ένα από τα πιο απογοητευτικά συναισθήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ενεργητική ακρόαση, που αποτελεί ένα μοτίβο κατά το οποίο αλληλεπιδρούμε με τον συνομιλητή μας, τον ακούμε προσεκτικά χωρίς να κρίνουμε και τον συμβουλεύουμε, είναι το θεμέλιο για οποιαδήποτε επιτυχημένη συνομιλία. Η ουσιαστική επικοινωνία έχει να κάνει με το να ακούμε με όλες μας τις αισθήσεις και να δίνουμε την πλήρη προσοχή μας στο άτομο που μιλά.

Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη;

“Ό,τι ονειρευτείς μπορείς να το πετύχεις”. 

Αν μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα βιβλίο, ποιο θα ήταν αυτό;

Το βιβλίο που μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης και με έβαλε στον δρόμο της αυτογνωσίας –και άλλαξα πλώρη γενικώς– ήταν ο Αλχημιστής του Coelho. Από τότε θεωρώ ότι τα βιβλία μπορούν να σου αλλάξουν τη ζωή – αρκεί να το θέλεις. 

Πόσο εύκολο είναι τη σημερινή εποχή με την τόσο έντονη παρουσία της τεχνολογίας να βοηθήσουμε τα παιδιά να εντρυφήσουν στον κόσμο των βιβλίων και να τα κάνουμε να τα αγαπήσουν; 

Από την πρώτη φορά που ένα παιδί θα δει τον γονιό να διαβάζει ένα βιβλίο ενηλίκων και με την πρώτη επίσκεψή του σε βιβλιοπωλείο μπαίνει στον κόσμο των βιβλίων. Το πρώτο άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς. 

Στη συνέχεια, η σχέση αρχίζει να χτίζεται. Για παράδειγμα, όταν το παιδί ξεκινήσει να αγγίζει το βιβλίο, ο γονιός στην ουσία μπορεί να του δείξει τις εικόνες και να του λέει τις λέξεις. Έπειτα, αμέσως μόλις το παιδί αρχίσει να μιλάει, ακόμα και στις πρώτες του λέξεις, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Ο γονιός θα «διαβάζει» το παραμύθι ή θα λέει τις λέξεις που βλέπει στις εικόνες. Θα παρατηρήσει ότι το παιδί έχει «αγαπημένα» βιβλία και ότι θέλει συνήθως τα ίδια. Με τον καιρό το παιδί θα ξεκινήσει να επαναλαμβάνει τις λέξεις που ακούει από τον γονιό και μετά θα γίνει κάτι μαγικό. Θα κάθεται μόνο του, θα ανοίγει το βιβλίο και θα λέει ακριβώς αυτό που βλέπει, π.χ. μπάλα ή μήλο, κι έτσι σταδιακά θα εμπλουτίζει και το λεξιλόγιό του.  

Αν το παιδί βλέπει τον γονέα να διαβάζει, αντί να παίζει με το κινητό του ή με το τάμπλετ, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει και το ίδιο βιβλία. Κάποια παιδιά γεννιούνται αναγνώστες, άλλα μπορεί να χρειαστεί να καλλιεργήσουν την αγάπη τους αυτή. Ο γονιός αποτελεί παράδειγμα για το παιδί σε ό,τι κι αν κάνει.

Ένα υπέροχο γνωμικό είναι αυτό του Robert Fulghum: «Μην ανησυχείτε που τα παιδιά σας δεν σας ακούνε, να ανησυχείτε επειδή πάντα σας βλέπουν».

Και μία τελευταία ερώτηση. Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;  

Να κάνω μια δουλειά που με γεμίζει ενέργεια και πάθος και να έχω όραμα. Ο Thrive στόχος μου είναι να φροντίζω την οικογένειά μου, να ταξιδεύω και να φροντίζω την υγεία μου. 

Η Αλεξάνδρα Αυγερινού γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στην Αγγλία και στην Ιταλία. Μετά από δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό επέστρεψε στην Αθήνα και τα τελευταία δεκατρία χρόνια εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Διόπτρα. Λατρεύει τα βιβλία, τα ταξίδια τη μουσική και ονειρεύεται μια μέρα να ζει σε ένα σπίτι απ’ όπου θα μπορεί να ακούει και να μυρίζει τη θάλασσα. Έχει τέσσερα παιδιά και το μότο της είναι: Ό,τι μπορείς να ονειρευτείς… γίνεται.