Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι τύψεις σε κάνουν καλύτερο στη δουλειά σου.
-Γιατί πρέπει να εμπιστεύεσαι περισσότερο άτομα που αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους.


Νέα έρευνα από το University of Chicago Booth School of Business αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ενοχές είναι πιθανότατα πιο αξιόπιστοι. Οι επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, αναγνώρισαν ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να προβλέψει τις αξιόπιστες προθέσεις και συμπεριφορές.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Η τάση κάποιου να αισθάνεται ενοχές είναι βασικός δείκτης που συνδέεται με την αξιοπιστία του. Αυτή ήταν η βασική αποκάλυψη της έρευνας.

Η ίδια η ενοχή είναι διαφορετική από την ροπή στην ενοχή.  Η ενοχή οδηγεί σε επανορθωτική συμπεριφορά μετά από ένα ατόπημα, ενώ η δεύτερη αντικατοπτρίζει την προσδοκία των ενοχών εξαιτίας κάποιου λάθους και οδηγεί τους ανθρώπους να αποφύγουν το ατόπημα. Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένη ροπή προς τις ενοχές έχουν μία μεγαλύτερη αίσθηση διαπροσωπικής ευθύνης, όταν τους εμπιστεύονται και γι’ αυτό το λόγο είναι λιγότερο πιθανό να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν. Η Emma Levine, καθηγήτρια του Chicago Booth και μία από τους ερευνητές πίσω από την έρευνα, υποστηρίζει ότι ενισχύοντας στους εργαζομένους τα αισθήματα ευθύνης για την συμπεριφορά τους, χτίζεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης στην εταιρεία.

Η τάση κάποιου να αισθάνεται ενοχές είναι βασικός δείκτης που συνδέεται με την αξιοπιστία του.

Σου υπενθυμίζουμε ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι σημαντικές αρετές για αποτελεσματικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, όσο και στις επαγγελματικές. Τα άτομα και οι οργανισμοί χάνουν πολλά όταν η εμπιστοσύνη δίνεται στα λάθος άτομα, αλλά το κόστος μπορεί να αποφευχθεί αν επιλεχθούν τα άτομα που είναι πράγματι αξιόπιστα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έρευνα, την επόμενη φορά που θα χρειάζεται να αποφασίσεις ποιον θα εμπιστευτείς, επίλεξε εκείνον που αισθάνεται πιο εύκολα ενοχές. Ιδιαίτερα σε επίπεδο εργασίας, οι ερευνητές εξηγούν πως ένας τέτοιος τύπος εργαζομένου είναι λιγότερο πιθανό να κάνει λάθη ή ακόμα κι αν κάνει κάποιο λάθος, είναι σίγουρο ότι θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό και θα θελήσει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Διάβασε ακόμα:

Έλλειψη Ύπνου Και Άγχος. Μάθε Πώς Συνδέονται

Γιατί Οι Μικρές Αποδράσεις Σε Βοηθούν Να Διαχειριστείς Καλύτερα Το Άγχος