Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα κάψεις 300 θερμίδες.
-Πώς τα βαράκια κάνουν καλό στην οστεοπόρωση.


Ένα δίλημμα το οποίο μπερδεύει πολύ κόσμο είναι αυτό της αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Φυσικά για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση πρέπει να ξέρουμε τους στόχους και τις δυνατότητες του ασκούμενου που έχουμε απέναντί μας. Για παράδειγμα, ένας παχύσαρκος με κακή φυσική κατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα και αργότερα χαλαρό jogging) σε συνδυασμό με απλές ασκήσεις π.χ. με λάστιχα και αντιστάσεις χαμηλής δυσκολίας, ώστε να προσαρμοστεί το σώμα σε αυτή την “καινούρια” δραστηριότητα. Ένας άνθρωπος ο οποίος είναι σε καλή φυσική κατάσταση με φυσιολογικό βάρος και θέλει να χτίσει τον μυϊκό του ιστό αυξάνοντας τον μεταβολισμό και τις καύσεις του, θα προτιμήσει ένα πρόγραμμα μέτριας προς υψηλής έντασης.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις πιο συνηθισμένες πεποιθήσεις που αφορούν τους δύο αυτούς τύπους άσκησης και τι τελικά ισχύει.

Με την αερόβια άσκηση καις περισσότερο λίπος;

Αερόβια άσκηση θεωρείται οποιαδήποτε δραστηριότητα που κατά την διάρκεια μιας προπόνησης γίνεται σε ήπια ένταση και χωρίς αντιστάσεις, χρησιμοποιώντας δηλαδή παραπάνω οξυγόνο από κάποια άλλη μορφή άσκησης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, ώστε να γίνει χρήση του αερόβιου μεταβολισμού.

Η αντίληψη που επικρατεί είναι πως η αερόβια άσκηση είναι ιδανική για απώλεια λίπους διότι χρησιμοποιείται αναλογικά περισσότερο λίπος ως καύσιμο. Θεωρητικά αυτό έχει βάση. Ας δούμε ένα παράδειγμα με τυχαίες τιμές για να γίνει καλύτερα αντιληπτή αυτή η θεωρία:

Aν πούμε ότι περπατάς στον διάδρομο 1 ώρα σταθερά σε μία χαμηλή ταχύτητα των 5km. Αυτό σημαίνει ότι θα κάψεις περίπου 30% λίπος στο σύνολο 300kcal. Αν, όμως, η αερόβια άσκηση γίνεται σε υψηλή ένταση και αν είναι δυνατόν διαλειμματική (για παράδειγμα. 1 λεπτό στα 8 – 9 km την ώρα – 1 λεπτό γρήγορο περπάτημα στα 5 ή 6 km κτλ) τότε θα κάψεις τις ίδιες θερμίδες και περίπου 25% λίπος σε 30 λεπτά. Οπότε, προφανώς, ανάλογα βέβαια με τη φυσική σου κατάσταση και σύμφωνα με τις οδηγίες ενός εξειδικευμένου γυμναστή, θα πρέπει να επιλέξεις αυτόν τον συνδυασμό υψηλής εντάσεως άσκησης αν θες να κάψεις λίπος.

Η αναερόβια άσκηση δεν είναι για όλους;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, είχε δημιουργηθεί μια σύγχυση ότι η γυμναστική με βάρη και αντιστάσεις δεν είναι ιδανική για την υγεία, πόσω μάλλον για την καύση λίπους. Αντίθετα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έρευνες έχουν δείξει πως η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αποτελεσματική όχι μόνο για την καύση λίπους, αλλά και επειδή έχει ευεργετικά αποτελέσματα ακόμη και σε άτομα με οστεοπόρωση ή που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο, όπως και σε άτομα με καρδιακά προβλήματα. Φυσικά σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει η άσκηση να γίνεται μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους και με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου γυμναστή.

Συνδύασέ το

Όπως ίσως θα κατάλαβες, σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα ήταν ιδανικό να χρησιμοποιήσεις κάποιες μέρες την αερόβια και άλλες την αναερόβια άσκηση ή ακόμη και τον συνδυασμό αυτών ταυτόχρονα, ώστε να πετυχαίνεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε αντοχή, δύναμη και αποτέλεσμα.

Το παράδειγμα που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη λειτουργία του σώματος σε μια προπόνηση που συνδυάζει αερόβια και αναερόβια άσκηση:

Σε μία προπόνηση αερόβιας άσκησης χαμηλής έντασης στην οποία θα έκανες 1 ώρα διάδρομο υψηλής έντασης με εναλλαγές ταχύτητας διαλειμματικής άσκησης, θα έκαιγες περίπου 20% λίπος από τις 300kcal που θα κατανάλωνες.

Κάνοντας έναν συνδυασμό αερόβιας άσκησης και αντιστάσεων σε υψηλή ένταση, είτε σε ένα ομαδικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο, είτε σε ατομικό πρόγραμμα του τύπου Personal Training, τότε το αποτέλεσμα που θα πετύχαινες σε 50 λεπτά συνεχόμενης άσκησης, θα ήταν να κάψεις περίπου 30-35% λίπος από τις 550-750 kcal.

Το εντυπωσιακό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο το λίπος και οι θερμίδες που καις, αλλά ότι το σώμα έχει ενεργοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τον μεταβολισμό του, που θα συνεχίζει να κάνει καύσεις για τις επόμενες 48 ώρες.

Αναλόγως λοιπόν με τον στόχο και την πιο ευχάριστη μέθοδο άσκηση για τον καθένα μπορεί να γίνει ένας ο συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, ο οποίος θα είναι ιδανικός για τη βέλτιστη καρδιοαναπνευστική απόδοση, για καύσεις λίπους ή για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Τι να θυμάσαι

Ο εξειδικευμένος γυμναστής που θα σε αναλάβει θα πρέπει να προσαρμόσει ένα ατομικό πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάσει αερόβια και αναερόβια άσκηση αναλόγως με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τον χρόνο που μπορείς να διαθέσεις.

Επίσης αν δεν είσαι fan του ατομικού προγράμματος, να θυμάσαι ότι στα γυμναστήρια υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ομαδικά προγράμματα τα οποία συνδυάζουν και τα δύο με επιτυχία, κάνοντας τους ασκούμενους να περνάνε πιο ευχάριστα τον χρόνο τους, επιτυγχάνοντας και το αποτέλεσμα που θέλουν.

Μην ξεχνάς φυσικά ότι μια άσκηση η οποία συνδυάζει αερόβια και αναερόβια άσκηση, είναι το κολύμπι. Ειδικά τώρα, που ο καιρός το ευνοεί, είναι ό,τι καλύτερο προκειμένου να συνδυάσεις άσκηση και διασκέδαση μαζί!

Διάβασε ακόμα:

Στόχοι Διατροφής Και Άσκησης Για Να Ζήσεις Τη Ζωή Που Ονειρεύεσαι

60 Λεπτά Βαράκια Την Εβδομάδα Αρκούν Για Να Βελτιώσουν Την Υγεία Σου

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.