Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Άαρον Σάνσεζ: Προσπαθώ να φτιάξω την ημέρα μου ακούγοντας μουσική. Με χαλαρώνει και βοηθάει τον εγκέφαλό μου να λειτουργήσει καλύτερα. Έχω πολύ δύσκολο πρόγραμμα πολλές ημέρες, οπότε το πρωί είναι η δική μου ώρα για να φτιάξω ένα ήρεμο περιβάλλον για να προετοιμαστώ για την ημέρα που έχω μπροστά μου. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό. Προσπαθώ να ξυπνάω όσο πιο νωρίς μπορώ για να δίνω στον εαυτό μου όσο χρόνο χρειάζεται για να προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά. Για τον ίδιο λόγο κάνω και πρωινή γυμναστική. Παρόλο που ταξιδεύω συχνά, προσπαθώ να διατηρώ τις πρωινές μου συνήθειες.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

ΑΣ: Ο καφές, τα φρούτα και πολύ πολύ νερό. Μου αρέσει πολύ να ξεκινάω την ημέρα μου με έναν παγωμένο καφέ, για να δώσω καύσιμο στον οργανισμό μου. Για πρωινό τρώω φρούτα που μου δίνουν ενέργεια και είναι ότι καλύτερο για τον μεταβολισμό. Συνήθως δεν τρώω πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί είμαι πολύ απασχολημένος. Έχω πάντα μαζί μου γευστικά και υγιεινά σνακ, όπως το μάνγκο και ο ανανάς που μπορώ να τα τρώω σε μία πολύ δύσκολη ημέρα. Και φυσικά πίνω πολύ νερό. Μένω στη Νέα Ορλεάνη που έχει πολλή ζέστη, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να παραμένω ενυδατωμένος. Επειδή εργάζομαι σε κουζίνες, όπου η ζέστη είναι αρκετή, ως επικεφαλής της ομάδας μου, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να φροντίζω όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά και τους υπόλοιπους και να αποτελώ πρότυπο για εκείνους. Είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθείς, ακόμα και χωρίς να το καταλάβεις. Γι΄αυτό ενθαρρύνω το προσωπικό μου να τρέφεται σωστά για να αποδίδει στο μέγιστο.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

ΑΣ: Να έχω γύρω μου άτομα που με στηρίζουν. Ακούγεται εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα αν έχεις ένα υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. Έχω πολύ καλή σχέση με την οικογένειά μου και είναι εκείνη που μου δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω όταν έχω αμφιβολίες γιατί ξέρoυν πάντα τι πρέπει να πουν όταν με βλέπουν πεσμένο. Επίσης έχω μία πολύ μεγάλη ομάδα που με βοηθάει να ξεπεράσω τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζω.

TG: Πες μας ένα βιβλίο που σου άλλαξε την ζωή.

ΑΣ: Το “Near a Thousand Tables” του Felipe Fernández-Armesto. Όταν το διάβασα συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ήταν, είναι και θα είναι το φαγητό για μία κοινωνία και πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει σε κάθε πολιτισμό. Μου αρέσει να μελετάω διαφορετικούς πολιτισμούς και σαν σεφ το βρίσκω πολύ σημαντικό – αν θέλεις να ηγείσαι στον τομέα της μαγειρικής. Η γνώση είναι δύναμη. Γι΄αυτό δεν σταματώ να μαθαίνω ποτέ.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

ΑΣ: Προσπαθώ να το φορτίζω εκτός της κρεβατοκάμαράς μου, για να κάνω διάλειμμα από την τεχνολογία. Συνήθως όμως το έχω συνεχώς μαζί μου μέσα στην ημέρα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη δουλειά μου να είμαι συνδεδεμένος. Από την άλλη βέβαια προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία και να αποφορτίζομαι όταν αυτό είναι εφικτό. Γι΄αυτό απαγορεύω τα κινητά κατά τη διάρκεια του τραπεζιού. Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι, γιατί πρέπει να απολαμβάνεις το φαγητό, το περιβάλλον και τους γύρω σου. Είναι πολύ σημαντικό αν θέλεις να έχεις δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους σου. Η έμπνευση και η δημιουργία προκύπτουν όταν δίνω το “παρών” στην κάθε στιγμή. Γι΄αυτό νομίζω ότι πρέπει όλοι να βρίσκουμε χρόνο και να κάνουμε διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές.

TG: Πώς τα πας με τα email;

ΑΣ: Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, αλλά προφανώς είναι πολύ σημαντικός τρόπος επικοινωνίας στον κόσμο του σήμερα και πρέπει να τα χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου. Χρειάζομαι το email για να επικοινωνώ με την ομάδα μου όταν δεν είμαι μαζί τους, αλλά είμαι της παλιάς σχολής και προτιμώ να μιλάω με τους ανθρώπους στο τηλέφωνο. Έτσι νομίζω ότι κάνουμε περισσότερα. Ως επιχειρηματίας κατανοώ την σημαντικότητα των emails, αλλά νομίζω ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι και η προσωπική επαφή.

Μεγάλωσα σε μία εποχή χωρίς email, μηνύματα και κινητά και νομίζω ότι σήμερα χάνουμε την προσωπική επαφή.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

ΑΣ: Προσπαθώ να βρω ένα ήσυχο μέρος για να αδειάσω το μυαλό μου. Αυτό με βοηθάει να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες της ζωής και να μετατρέπω οτιδήποτε αρνητικό σε ευκαιρία για εξέλιξη.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος και γιατί;

ΑΣ: Δεν έχω φτάσει ποτέ στο burn out και είμαι 20 χρόνια στον χώρο. Αγαπάω πολύ την δουλειά μου και δεν κουράζομαι ποτέ. Έχω μία καταπληκτική ομάδα που με βοηθάει και δεν νιώθω ποτέ κουρασμένος. Είμαι πολύ τυχερός που έχω φτάσει εδώ που είμαι, αλλά έχω δουλέψει πολύ σκληρά για ότι έχω δημιουργήσει. Αυτό που λέω συχνά στην ομάδα μου είναι ότι όλα είναι δυνατά αν είσαι συγκεντρωμένος στην δουλειά. Αν κάνεις αυτό που αγαπάς και δουλεύεις σωστά και μεθοδικά, δεν φτάνεις στην εξουθένωση. Κανένα εμπόδιο δεν είναι μεγαλύτερο από τον στόχο σου. Είναι μία ευκαιρία να γίνεις καλύτερος.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι απέτυχες και τι έκανες για να το ξεπεράσεις;

ΑΣ: Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι απογοητεύω τον γιο μου γιατί ταξιδεύω πολύ. Η οικογένεια και η δουλειά είναι λίγο δύσκολο να συνδυαστούν, αλλά κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για τους ανθρώπους που νοιάζομαι.

TG: Πες μας μία φράση που αγαπάς και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί.

ΑΣ: “Μέσα σε κάθε εμπόδιο υπάρχει μία ευκαιρία” και “η ζωή σου δεν χρειάζεται να είναι τέλεια για να έχει νόημα”. Αυτές οι δύο φράσεις πάντα με ηρεμούν – ό,τι και να μου συμβαίνει – και μου υπενθυμίζουν ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Διάβασε ακόμα:

Τζεφ Μπέζος: “Η Δουλειά Πρέπει Να Βρίσκεται Σε Πλήρη Αρμονία Με Την Προσωπική Ζωή”

Μπόμπι Μπράουν: “Οποιοδήποτε Είδος Γυμναστικής Με Γεμίζει Ενέργεια”