Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είσαι πιο επιτυχημένος από όσο νομίζεις.
-Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι στο σωστό δρόμο.


Τι είναι επιτυχία; Είναι η αναγνωρισιμότητα; Μία καλή δουλειά; Ένα μεγάλο σπίτι και ένα ακριβό αυτοκίνητο; Η επιτυχία έχει να κάνει με το ποιος είσαι και το τι έχεις καταφέρει στη ζωή σου. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι ότι πάντα υπάρχει κάποιος που έχει περισσότερα από εσένα, εστίασε στον εαυτό σου και αξιολόγησέ τον. Κάποιες φορές αρκεί μία μικρή υπενθύμιση για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι ξεχωριστός. Δες προσεκτικά τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πιο επιτυχημένος από όσο νομίζεις:

1.Δεν νιώθεις το κέντρο του κόσμου

Η αληθινή επιτυχία έχει να κάνει με την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα και τα όνειρα των γύρω σου και να συνειδητοποιείς ότι είναι εξίσου σημαντικά με τα δικά σου. Γιατί χωρίς εκείνους, δεν μπορείς να επιτύχεις ούτε κι εσύ.

2.Διατηρείς την αισιοδοξία σου

Η αισιοδοξία είναι απαραίτητη για μία ευτυχισμένη ζωή. Αν σπαταλάς την ενέργειά σου σε όλα όσα πήγαν στραβά, γίνεσαι απαισιόδοξος και πικρόχολος. Και όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως αποτυγχάνεις – ανεξάρτητα με το τι έχεις καταφέρει στη ζωή σου. Η αληθινή επιτυχία έχει να κάνει με το να διατηρείς την θετική σου διάθεση και να μπορείς να μετατρέψεις οτιδήποτε αρνητικό, σε θετικό.

3.Ξέρεις ότι η αποτυχία δεν κρατάει για πάντα

Όταν αποτυγχάνεις, δεν σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετός. Αντιμετωπίζεις κάθε αποτυχία σαν μία ευκαιρία να γίνεις καλύτερος και να προχωρήσεις, γιατί ξέρεις ότι η αποτυχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Ξέρεις ότι τα λάθη σου δείχνουν ότι είσαι στον λάθος δρόμο. Ξέρεις όμως ότι είναι εκείνα που σου δίνουν κίνητρο να γίνεις καλύτερος και να σκεφτείς διαφορετικά.

4.Αναζητάς βοήθεια όποτε την χρειάζεσαι

Όταν ζητάς την βοήθεια των γύρω σου, αποδεικνύεις ότι είσαι συναισθηματικά ώριμος, γιατί ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Δεν φοβάσαι οι γύρω σου να ανακαλύψουν ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες σε αυτό που κάνεις και ξέρεις ότι η επιτυχία είναι συλλογική προσπάθεια.

5.Χαίρεσαι με την επιτυχία των γύρω σου

Το ότι ο διπλανός σου ξεχώρισε σε κάτι, δεν σημαίνει ότι εσύ απέτυχες. Η ικανότητά σου να αναγνωρίζεις την προσπάθεια του άλλου και να την επιβραβεύεις, αποτελεί σημάδι επιτυχίας.

6.Δεν δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων

Ξέρεις πολύ καλά την αξία σου και δεν χρειάζεται να αποδεικνύεις διαρκώς ότι αξίζεις. Γι’ αυτό και δεν ανησυχείς για το τι θα σκεφτούν οι γύρω σου. Όταν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου, όταν μένεις πιστός στις αξίες σου, δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν. Ξέρεις πολύ καλά ότι η γνώμη των γύρω σου, είναι κυριολεκτικά η γνώμη τους. Δεν σε αγγίζει γιατί δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είσαι.

7.Ξέρεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα

Υπάρχουν πράγματα πέρα από τις δυνάμεις σου, για τα οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν σπαταλάς την ενέργειά σου σε ό,τι δεν μπορείς να αλλάξεις, αλλά σε ό,τι μπορεί να σε κάνει καλύτερο. Ξέρεις να προχωράς μπροστά, να μελετάς προσεκτικά τις επιλογές σου και να βάζεις στόχους. Η ικανότητά σου να αλλάζεις όσα σε κρατάνε πίσω, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες της επιτυχίας.

Τι να κάνεις για να αλλάξεις στάση

Κάνε ένα διάλειμμα και σκέψου προσεκτικά όλα όσα διάβασες. Άρχισε να βλέπεις και να αξιολογείς τον εαυτό σου με τα σωστά κριτήρια. Το πιο πιθανό είναι να είσαι καλύτερος από όσο νομίζεις. Να θυμάσαι ότι η αληθινή επιτυχία δεν έχει σχέση με υλικά αγαθά. Πηγάζει από μέσα σου.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Πιο Σημαντική Η Συμπεριφορά Και Όχι Η Ευφυΐα Για Την Επιτυχία

9 Συνήθειες Που Στέκονται Εμπόδιο Στην Επιτυχία Σου

Author(s)

  • Travis Bradberry

    ειδικός σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης

    Ο Travis Bradberry είναι συγγραφέας του best seller "Emotional Intelligence 2.0" και ειδικός σε θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης.