Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί μερικές φορές είναι καλό να κρύβεις την κάμερά σου.
-Γιατί τα ηγετικά στελέχη πρέπει να ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους.


Η παγκόσμια πανδημία έχει αναγκάσει πολλούς από εμάς να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα γρήγορα. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τι μου δίδαξε η καραντίνα σχετικά με την εργασιακή ζωή. 

1.Μία καλή ομάδα μπορεί να γίνει τέλεια

Έχω εκπλαγεί από την αφοσίωση και την ενέργεια των ομάδων μας. Από αυτούς που γράφουν από όλον τον κόσμο για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν για να συνεχιστεί η ζωή, στην αφοσίωση της ομάδας μου παρά τις ποικίλες προκλήσεις της διαχείρισης της οικογένειας, σε συνδυασμό με τη δουλειά. Αισθάνομαι περήφανη για συναδέλφους που δεν έχω καν γνωρίσει για το πώς φροντίζουν ο ένας τον άλλον και τους πελάτες αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Αυτή η κρίση μου έδειξε τις δυνάμεις των ανθρώπων. 

2.Η τηλεργασία είναι πιο έντονη από ποτέ

Θα σκεφτόμουν ότι αυτός ο περισσότερος χρόνος, η απουσία των ταξιδιών και της μετακίνησης θα έκανε την κατάσταση λιγότερο αγχωτική. Αλλά καθώς η διάκριση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν είναι ξεκάθαρη, αισθάνομαι μερικές φορές την ανάγκη να απομακρυνθώ από τον υπολογιστή μου. Είμαι τυχερή που τα παιδιά μου είναι μεγάλα και ο σύζυγός μου δάσκαλος και μπορώ να συγκεντρωθώ. Οι συνάδελφοί μου -που έχουν περισσότερα να διαχειριστούν- πρέπει επίσης να πειστούν να απομακρυνθούν από τη δουλειά, ειδικά αν ξεκινούν νωρίς και τελειώνουν αργά για να ταιριάξουν το πρόγραμμά τους με το πρόγραμμα των παιδιών τους ή τις απαιτήσεις τους σε χρόνο. Τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δομήσεις με συνείδηση το καθημερινό σου πρόγραμμα και να το τηρήσεις. Ένα συμπέρασμα είναι ότι το έμφυτο κίνητρο μας παρακινεί σε κάθε κατάσταση. 

3.Ένα μικρό εργαλείο για να κρύβεις την κάμερά σου μπορεί να σώσει τη ζωή ή τη φήμη σου 

Οφείλω να ομολογήσω ότι στις πρωινές βιντεοκλήσεις είμαι με τις πυτζάμες μου. Συμφωνώ με τα σχόλια που λένε ότι πρέπει να ξεκινάμε κανονικά φορώντας ρούχα, αλλά ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος. Μια φορά δεν ήθελα καθόλου να κάνω μια βιντεοκλήση, οπότε ήμουν χαρούμενη για το κάλυπτρο της κάμεράς μου.

Παρόλα αυτά, μου φαίνεται εξαιρετικά πολύτιμο να κάνω βιντεοκλήσεις -ανεπίσημα και απλά για κουβέντα- καθώς συνδέεσαι καλύτερα με την κάμερα κλειστή. Σίγουρα, πάντως, έχει να κάνει με την ώρα της ημέρας. 

4.Σε μια κρίση, η καλή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων αυτορυθμίζεται 

Οι επαγγελματίες μας για την αφοσίωση των εργαζομένων έκαναν άριστη δουλειά αναπτύσσοντας ουσιαστικό περιεχόμενο για να παρακινήσουν τον οργανισμό να μοιραστεί τις καλύτερες πρακτικές και ιστορίες. Στην επιχείρησή μας, η απήχηση και η ενασχόληση με το Yammer, την εσωτερική κοινωνική μας πλατφόρμα είναι μεγαλύτερες από ποτέ, από όταν ξεκίνησε πέρσι. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο να μοιραστούν την εμπειρία τους και οι ηγέτες μας σχολιάζουν ενεργά και μοιράζονται τις ιστορίες τους. 

5.Αν μια εταιρεία ενδιαφέρεται αυθεντικά (κι αυτό σημαίνει τα ηγετικά στελέχη), το όφελος είναι μεγάλο 

Στις δύσκολες περιόδους, οι δυνατοί ηγέτες αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας και με το φυσικό άγχος της παρούσας κατάστασης, η ενσυναίσθηση και η αυθεντική ηγετικότητα βοηθούν πολύ ενώ η πρώτη προτεραιότητα είναι η υγεία των εργαζομένων, η ασφάλεια και ευεξία. Οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν αν όντως το θεωρούν προτεραιότητά τους. Στην επιχείρησή μας, υπάρχει πολύ θετικό feedback ότι τα ηγετικά στελέχη ενδιαφέρονται αυθεντικά για τους ανθρώπους μας αυτήν τη στιγμή. Το πώς αντιδρούμε στην πρόκληση θα παίξει μεγάλο ρόλο στο μέλλον. 

6.Η κρίση θα οδηγήσει στην αλλαγή πεποιθήσεων ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών λύσεων

Οι ομάδες πληροφορικής μας κατάφεραν να διαμορφώσουν τον τρόπο που θα εργάζονται 130.000 εργαζόμενοι εξ αποστάσεως σε μερικές μέρες. Πέρα από αυτό, βλέπουμε συναδέλφους στο τραπέζι της κουζίνας να προσπαθούν να ρυθμίζουν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν. Ο Πλάτωνας ανέφερε ότι η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Αυτή η νέα κατάσταση επιτάσσει νέα επίπεδα καινοτομίας και συνεργασίας. Η ελπίδα είναι να επωφεληθούμε από αυτό και μετά την κρίση. 

Από άποψη επικοινωνίας, ένα μεγάλο ζήτημα είναι πώς να κάνουμε τα ψηφιακά events μια εφικτή εναλλακτική στα πραγματικά events. Έχουμε πολλά συναρπαστικά project και το βλέπω σαν μια μοναδική ευκαιρία καριέρας.

7.Η ευγνωμοσύνη είναι μία ισχυρή στάση ζωής 

Το έμαθα αυτό κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου στη δουλειά. Βοηθά να εστιάζεις σε ό,τι σου προκαλεί το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Ναι, θέλω απεγνωσμένα να αγκαλιάσω τη μαμά μου. Ναι, θέλω να βγω με φίλους για φαγητό. Ναι, θα ήθελα να δουλεύω με την ομάδα μου από κοντά. Ωστόσο, είμαι τυχερή που τα παιδιά μου τα πάνε καλά στα μαθήματα από το σπίτι, οι καθημερινές βιντεοκλήσεις με τη μαμά μου βοηθούν, μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω και κυρίως η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι υγιείς.

Τελευταίες σκέψεις

Οπότε, σήκωσε το χέρι σου αν χρειάζεσαι βοήθεια και υποστήριξη. Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που περνάμε θα αλλάξει κάποια πράγματα μόνιμα, αλλά δεν θα εκτιμήσουμε όλοι μας τη στιγμή που θα ξανασυναντήσουμε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας- κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο μερικούς μήνες πριν; Για να τελειώσω με ένα απόφθεγμα “Κανένας χειμώνας δε διαρκεί για πάντα, καμία άνοιξη δε χάνει τη σειρά της” -θα εκτιμήσουμε τη κανονική ζωή ή τη νέα κανονική ζωή περισσότερο από ποτέ.

Διάβασε ακόμα:

Τα 3 μαθήματα της καραντίνας

Το άγχος του κορονοϊού είναι φυσιολογικό: 6 δημιουργικοί τρόποι να το περιορίσεις

Author(s)

  • Lynette Jackson

    Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο Siemens Smart Infrastructure

    Η Lynette Jackson είναι επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων στο Siemens Smart Infrastructure.