Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κρύβεται πίσω από το θυμό.
-Γιατί να εξασκήσεις τα συναισθήματά σου.


Κάποιες φορές πρέπει να συμβεί κάτι για να πάρεις ένα μάθημα ζωής. Να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα και να γίνεις καλύτερος. Αυτή η “σοφία” έρχεται με το πέρασμα των χρόνων. Πόσες φορές όμως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να εύχεται να μπορούσες να μάθεις κάποια πράγματα νωρίτερα για να αλλάξεις κάποια γεγονότα ή αποφάσεις της ζωής σου; Υπάρχουν 7 πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής που όταν τα συνειδητοποιείς είναι συνήθως αργά. Γι’ αυτό είναι καλό να τα μάθεις από τώρα.

1.Αν θέλεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, θα πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά από τους άλλους

Οι περισσότεροι δεν κάνουν αυτό που αγαπούν. Κάνουν αυτό που τους λένε οι άλλοι να κάνουν. Οι γονείς, οι φίλοι ή οι συνάδελφοι. Αν όμως πραγματικά θέλεις να κάνεις αυτό που αγαπάς, πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά.

2.Πίσω από τον θυμό κρύβεται ο φόβος

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις θυμό, επιχείρησε να δεις πέρα από αυτό το συναίσθημα. Θα διαπιστώσεις ότι από πίσω κρύβεται το αίσθημα του φόβου. Ο φόβος μίας απώλειας, μίας αδυναμίας ή ακόμα και ο φόβος που σου προκαλεί το άγνωστο. Αν μπορέσεις να αναγνωρίσεις τον φόβο που κρύβεται πίσω από τον θυμό σου, θα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να τον αντιμετωπίσεις και να προχωρήσεις μπροστά.

3.Οι καθημερινές σου συνήθειες διαμορφώνουν τον μελλοντικό σου χαρακτήρα

Αυτό που κάνεις σήμερα σε κάνει αυτό που θα γίνεις αύριο. Αν μία συμπεριφορά σου επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο μίας εβδομάδας, τότε αρχίζει να γίνεται συνήθεια. Αν επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός μήνα, τότε αρχίζεις να καταλαβαίνεις την διαφορά. Και μετά από ένα ή περισσότερα χρόνια έχεις αλλάξει εσύ ο ίδιος. Εντελώς. Γι’ αυτό μην υποτιμάς την δύναμη που έχει κάθε μικρή συνήθεια, ιδιαίτερα αν αυτή επαναλαμβάνεται. Καλώς ή καλώς οι συνήθειές σου σε καθορίζουν.

Αυτός που είσαι συναισθηματικά είναι μία αντανάκλαση των πραγμάτων που συνειδητά εξασκείς.

4.Τα συναισθήματά σου χρειάζονται εξάσκηση

Όταν ακούς τη λέξη εξάσκηση, σκέφτεσαι ένα ταλέντο, ένα χόμπι, ένα προσόν ή μία δεξιότητα. Το θέμα είναι ότι εξάσκηση χρειάζονται και τα συναισθήματά σου. Μπορείς για παράδειγμα να “δουλέψεις” την ταπεινοφροσύνη σου, την ευγνωμοσύνη, την αυτογνωσία, το χιούμορ. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τον θυμό και τη στενοχώρια. Αυτός που είσαι συναισθηματικά είναι μία αντανάκλαση των πραγμάτων που συνειδητά εξασκείς.

5.Ο καθένας έχει τις φιλοδοξίες του

Κι εσύ όπως όλοι έχεις όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες και πράγματα που θεωρείς σημαντικά όπως τους φίλους και την οικογένειά σου. Υπάρχουν άτομα που μπορείς φυσικά να εμπιστευτείς, αλλά θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο καθένας έχει τις δικές του φιλοδοξίες και δεν μπορείς να επηρεάσεις ή να ελέγξεις τους άλλους. Γι’ αυτό δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να βάζουν εσένα πάνω από τα δικά τους θέλω. Μπορεί ίσως να το κάνουν για λίγο, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Προσπάθησε λοιπόν να  βοηθήσεις τους γύρω σου να κάνουν ένα βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στα όνειρά τους, αρκεί και εκείνοι να κάνουν το ίδιο με εσένα. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις την σχέση σας αμφίδρομη.

6.Σημασία έχει πάντα το ταξίδι

Θέτεις στόχους και συχνά αναζητάς την βοήθεια των γύρω σου για να τους πραγματοποιήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις με οποιοδήποτε κόστος, θυσιάζοντας την ευεξία τη δική σου και εκείνη των γύρω σου. Μάθε να απολαμβάνεις την κάθε διαδρομή που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις, ο τελικός σου στόχος θα φαντάζει χωρίς νόημα.

7.Το γέλιο δεν αποκλείει τη σκληρή δουλειά και το αντίστροφο

Το γέλιο δεν σημαίνει ότι δεν παίρνεις τα πράγματα στα σοβαρά ή ότι δεν δουλεύεις σκληρά. Η ζωή είναι μικρή για να μη διασκεδάζεις. Και αν διασκεδάζεις, δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύεις σκληρά. Γι’ αυτό βάλε το γέλιο στην ζωή σου και μάθε να απολαμβάνεις το κάθε λεπτό.  

Μάθε να απολαμβάνεις την κάθε διαδρομή που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου.

Διάβασε ακόμα:

9 Σημαντικά Μαθήματα Ζωής Που Πρέπει Να Μάθεις Πριν Φτάσεις Στο Μέσο Της Ζωής Σου

Όλα Όσα Θα Ήθελα Να Ξέρω 20 Χρόνια Νωρίτερα

Author(s)

  • Nicolas Cole

    ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης

    Ο Nicolas Cole είναι συγγραφέας, αρθρογράφος του Inc Magazine και ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης.