Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ανακαλύψεις ποιες είναι οι δυνάμεις σου.
-Γιατί να βρεις το σκοπό της ζωής σου.


Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε πως για να αγγίξουμε την επιτυχία, θα πρέπει να ξεπεράσουμε κάθε μας αδυναμία και πολλοί από εμάς κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί μήπως η συνταγή της επιτυχίας είναι η ακριβώς αντίθετη; Αν δηλαδή μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα δίνοντας έμφαση στις δυνάμεις μας και όχι στις αδυναμίες μας;

Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του δυνάμεις και ταλέντα τα οποία θα τον βοηθήσουν να απολαύσει μία ζωή με νόημα και να πετύχει τους στόχους του. Καλλιεργώντας τα όλα αυτά, θα διαπιστώσεις πως θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε τομέα της ζωής σου. Θα πρέπει, ωστόσο, να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια των δυνατοτήτων σου και να δώσεις έμφαση στις κλίσεις σου. Εδώ σου έχουμε ευχάριστα νέα: δεν χρειάζεσαι βιβλία αυτοβοήθειας, ούτε περίπλοκες «συνταγές επιτυχίας». Δες με τη βοήθεια του απλού οδηγού που φτιάξαμε για σένα πώς θα τα καταφέρεις!

Μάθε τις δυνάμεις σου με 3 κινήσεις

Οι δυνάμεις μας είναι ουσιαστικά τα φυσικά ταλέντα, τα χαρίσματα και οι ικανότητές μας. Όλα όσα μας κάνουν μοναδικούς. Εσύ γνωρίζεις ποιες είναι οι δικές σου; Αν όχι, μπορείς να τις ανακαλύψεις σε 3 μόλις βήματα:

Βήμα 1ο: Σκέψου μία στιγμή που υλοποίησες έναν στόχο σου και ένιωσες ευτυχισμένος για αυτό σου το κατόρθωμα.

Βήμα 2ο: Φέρνοντας στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή, φτιάξε μία λίστα με επίθετα που χαρακτηρίζουν τα ταλέντα και τις ικανότητες που επέδειξες. Ήσουν θαρραλέος; Αναλυτικός; Έντιμος; Ακέραιος; Είχες αρκετή αυτοπεποίθηση;

Βήμα 3: Ρίξε μία ματιά στη λίστα που έφτιαξες και επίλεξε τα 5 ισχυρότερα ταλέντα σου από όσα κατέγραψες.

Αξιοποίησέ τες

Αφού έχεις επιλέξει από τη λίστα σου ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1.Δώσε προσοχή στις δυνάμεις και τα ταλέντα σου προσπαθώντας να τα χρησιμοποιήσεις σε κάθε τομέα της ζωής σου: στις προσωπικές σου σχέσεις, την εργασία σου, την υγεία, τις πνευματικές σου δραστηριότητες ακόμα και στα οικονομικά σου. Χρησιμοποιώντας τα, θα γεμίσεις ενθουσιασμό και ευτυχία.

2.Δείξε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Έτσι θα είσαι περισσότερο πρόθυμος να κυνηγήσεις τους στόχους σου. Πώς θα το πετύχεις; Αρκεί να αλλάξεις… στάση λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο “Psychological Science”, η σωστή στάση του σώματος μας κάνει να αισθανθούμε ισχυροί και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση.

3.Χρησιμοποίησε τις δυνάμεις σου κάθε φορά που θα αντιμετωπίζεις μία πρόκληση ή μια δυσκολία στη ζωή σου. Η τακτική αυτή θα βελτιώσει την αντοχή σου και τη δύναμη της ψυχής σου.

4.Συνειδητοποίησε ότι οι δυνάμεις σου αποτελούν τις καλύτερες ικανότητές σου. Αν τις χρησιμοποιήσεις σωστά θα βελτιώσεις την απόδοσή σου και θα πραγματοποιήσεις κάθε σου στόχο.

5.Συνδύασε τις δυνάμεις με τους στόχους σου. Έτσι θα αποκτήσεις έναν σκοπό στη ζωή σου, αλλά και τη διαύγεια που χρειάζεσαι για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Ψυχολογίας καναδικού Πανεπιστημίου οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν έναν οποιονδήποτε σκοπό στη ζωή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια. Οι ειδικοί έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Science», αφού μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 7.000 άτομα ηλικίας 20 έως 75 ετών. Άλλωστε όπως είπε ο αμερικανός σκακιστής Robert Byrne «Ο σκοπός της ζωής είναι μια ζωή με σκοπό».

Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι έχουν έναν οποιονδήποτε σκοπό στη ζωή τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολλά χρόνια.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Η Πλήξη Σε Κάνει Πιο Δημιουργικό 

Κατανόησε Καλύτερα Τον Εαυτό Σου Και Κάνε Τη Διαφορά Στη Δουλειά Σου

Author(s)

  • Meriflor Toneatto

    σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Η Meriflor Toneatto είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και συγγραφέας.