Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι δεν πρέπει να παραπονιέσαι για ό,τι σου συμβαίνει.
-Γιατί να μην κατηγορείς το παρελθόν σου.


Υπάρχουν πράγματα που σε στενοχωρούν και σε απογοητεύουν. Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Το θέμα είναι να καταλάβεις γιατί στενοχωριέσαι, γιατί θυμώνεις και γιατί απογοητεύεσαι. Ο Albert Ellis, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, εξηγεί ότι τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω των πεποιθήσεων και των πιστεύω σου, τα οποία συχνά δεν συνειδητοποιείς. Γιατί άλλα περιμένεις να συμβούν και άλλα συμβαίνουν στο τέλος. Υπογραμμίζει μάλιστα 4 προβληματικές πεποιθήσεις που ίσως έχεις κι εσύ και σου δείχνει τον τρόπο να τις ξεπεράσεις:

“Οι άνθρωποι δεν απογοητεύονται από όσα τους συμβαίνουν, αλλά από αυτά που πιστεύουν για όλα αυτά” – Επίκτητος

#1: “Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί”

Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που πιθανότατα χρησιμοποιείς και εσύ όπως οι περισσότεροι. Θέλεις όλα να γίνονται όπως εσύ θέλεις και όταν αυτό δεν συμβαίνει απογοητεύεσαι και παραπονιέσαι λέγοντας ότι αυτό που σου συνέβη είναι άδικο. Ξέρεις κάτι όμως; Έτσι είναι η ζωή και με το να παραπονιέσαι δεν λύνεις το πρόβλημα.

Τι μπορείς να κάνεις; Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί κάτι που εσύ θεωρείς “άδικο”, προσπάθησε να μην χάσεις τον έλεγχο και την ψυχραιμία σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως εσύ τα θέλεις και αντί να παραπονιέσαι, προσπάθησε να βρεις μία λύση και να διαχειριστείς κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται μπροστά σου.

#2: “Πρέπει να είμαι τέλειος”

Ο Ellis εξηγεί ότι συχνά λες στον εαυτό σου ότι δεν πρέπει να αποτύχει, γιατί δεν θα μπορείς να διαχειριστείς τις συνέπειες μίας αποτυχίας. Αναζητάς το τέλειο με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι όταν δεν τα καταφέρνεις.

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι κανείς δεν είναι τέλειος και τα λάθη όπως και οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό ξέχνα για λίγο την τελειομανία σου. Προσπάθησε να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε ό,τι και αν κάνεις και να σκέφτεσαι ρεαλιστικά, περιορίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις σου.

Μάθε από καθετί που συνέβη και απόκτησε την γνώση για να γίνεις καλύτερος και να αλλάξεις το παρόν και το μέλλον σου.

#3: “Πρέπει να ανησυχώ (και) για αυτό”

Μήπως ανησυχείς για τα πάντα; Τη δουλειά, τα παιδιά σου, τους γονείς και τους φίλους σου; Πώς μπορείς να σταματήσεις να το κάνεις αυτό; Καταρχάς δεν μπορείς να αλλάξεις από την μία ημέρα στην άλλη. Γι’ αυτό ο Ellis σου προτείνει να κάνεις μικρά βήματα. Προσπάθησε να περιορίσεις τις ανησυχίες σου μέσα στην ημέρα και αφιέρωσε μόλις μισή ώρα την ημέρα για να τις επεξεργαστείς. Ο ίδιος εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσεις το άγχος που νιώθεις μόνιμα και θα διαχειριστείς καλύτερα τα προβλήματα που σε απασχολούν.

#4: “Φταίει το παρελθόν μου για την συμπεριφορά μου”

Συχνά κατηγορείς το παρελθόν σου για να εξηγήσεις και να δικαιολογήσεις τις συμπεριφορές που υιοθετείς στο παρόν σου. Ο Ellis όμως εξηγεί ότι αυτή είναι μια λανθασμένη νοοτροπία.

Όλοι κάνουν λάθη. Συχνά μάλιστα κάνεις τα ίδια ξανά και ξανά. Για αυτά όμως δεν ευθύνεται ο τρόπος που μεγάλωσες ή οι προηγούμενές σου σχέσεις ή οι προηγούμενοι εργοδότες σου. Είναι πολύ εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες στα λάθη του παρελθόντος. Το δύσκολο είναι να αποφασίσεις να τα διορθώσεις. Το παρελθόν επηρεάζει το παρόν σου, αλλά μόνο αν εσύ ο ίδιος το επιτρέψεις. Πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Άρχισε να σκέφτεσαι διαφορετικά. Μετάτρεψε την κάθε αρνητική εμπειρία του παρελθόντος και το κάθε αρνητικό γεγονός σε ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Μάθε από καθετί που συνέβη και απόκτησε τη γνώση για να γίνεις καλύτερος και να αλλάξεις το παρόν και το μέλλον σου. 

 

Διάβασε ακόμα:

5 Χαρακτηριστικά Των Πιο Επιτυχημένων Ατόμων

8 Τρόποι Για Να Κάνεις Λίγο Καλύτερη Την Κάθε Ημέρα

Author(s)

  • Eric Barker

    συγγραφέας

    Ο Eric Barker είναι συγγραφέας και δημιουργός του blog www.bakadesuyo.com, που αφορά σε θέματα αυτοβελτίωσης.