Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι αλλαγές που μας κληροδότησε το 2020.
-Πώς μπορείς να δεις το 2020 με μια αστεία μάτια. 


Μετά από τόσους μήνες αβεβαιότητας (μερικές φορές πανικού), πλήξης, κοινωνικής απόστασης και κορονοϊού, επιτέλους άρχισα να αισθάνομαι ότι βλέπουμε το φως στο τούνελ με την ανακοίνωση του εμβολιασμού. Τώρα λοιπόν ίσως μπορούμε να δούμε με περισσότερη απόσταση ή ακόμα και χιούμορ τις καταστάσεις που βιώσαμε και τις φράσεις που σηματοδότησαν το έτος 2020 και οι οποίες δεν υπήρχαν στην καθημερινότητα και το λεξιλόγιό μας τα προηγούμενα χρόνια.


1. Απαγορεύεται η είσοδος στην τράπεζα χωρίς τη χρήση μάσκας

Ίσως σε χώρες όπως η Ιαπωνία ή Κίνα οι μάσκες είναι μια συνήθεια εδώ και πολλά χρόνια αλλά τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες στο παρελθόν αν κυκλοφορούσαμε δημοσίως φορώντας μάσκα θα προκαλούσαμε σίγουρα υποψίες.


2. Το αντισηπτικό δεν υπάρχει πουθενά

Αν θυμάσαι στην αρχή της πανδημίας δεν μπορούσαμε να βρούμε αντισηπτικά οποιουδήποτε είδους εκτός από μικρές ποσότητες και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές ενώ το χαρτί υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου έγινε ανεξήγητα ανάρπαστο.


3. Μπορώ να δανειστώ το σκυλί σας;

Ότι ένα κατοικίδιο θα γινόταν το απαραίτητο “όχημα” για την ελεύθερη μετακίνησή σου σίγουρα δεν το είχες φανταστεί. Κάπως έτσι την εποχή της πανδημίας σε πολλές χώρες τα σκυλιά άρχισαν να δανείζονται από τους ιδιοκτήτες τους για περιπάτους.


4. Δεν θα έρθω για μπάνιο έχει πολύ κόσμο

Παρά την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, πολύς κόσμος πήγε και αυτό το καλοκαίρι στη θάλασσα. Οι αποστάσεις όμως δεν κρατήθηκαν και οι περιπτώσεις πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από την άλλη όμως υπήρχανε και πολλοί άνθρωποι που απέφυγαν εντελώς τις παραλίες επειδή είχε πάρα πολύ κόσμο. Πώς αλλάζουν τα πράγματα;


5. Τι θερμοκρασία έχετε, παρακαλώ;
Η αλήθεια είναι ότι η λήψη της θερμοκρασίας για να μπεις σχεδόν σε οποιοδήποτε χώρο έχει γίνει κάτι φυσιολογικό πλέον. Εξ ου και η συχνή καθημερινή ερώτηση: “Τι θερμοκρασία έδειξε το θερμόμετρο παρακαλώ;”.


6. Έχω meeting… πρέπει να φορέσω το παντελόνι μου;

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δούλευαν και δουλεύουν ακόμα από το σπίτι είχε ως κατάληξη πολλά meeting να πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Ως αποτέλεσμα, ο ενδυματολογικός κώδικας έγινε πολύ πιο χαλαρός αφού εφόσον φοράς ένα πουκάμισο και δεν σηκώνεσαι από το γραφείο σου κατά τη διάρκεια του meeting, είσαι καλυμμένος. 


7. Δεν ακούγεσαι!

Είναι φυσιολογικό να μην διακόπτεις κάποιον την ώρα που μιλάει. Επίσης είναι φυσιολογικό να μη θέλεις να γίνεις ενοχλητικός την ώρα του διαδικτυακού meeting  με τις συνεχείς ειδοποιήσεις στο κινητό ή τις περιστασιακές παρεμβάσεις των μελών της οικογένειας σου. Οπότε πολύ σωστά κλείνεις το μικρόφωνο σου. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να μιλήσεις συχνά ξεχνάς ότι το μικρόφωνο είναι κλειστό. Και κάπως έτσι, η φράση ‘’You are in mute’’ ανακηρύχθηκε η ατάκα του 2020.


8. Συγγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαι σε ένα “πάρτι” στο ζουμ

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν πραγματοποιήθηκαν μόνο επαγγελματικές συναντήσεις στο Zoom, αλλά και τακτικές εκδηλώσεις ή πάρτι. Έτσι, πιθανότατα είπατε σε κάποιον ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε επειδή είστε σε μια εκδήλωση, στο ζουμ.


9. Εάν πλένω μανιωδώς τα χέρια μου, θα πάθω κάτι;

Για να αποφύγουμε την επαφή και την εξάπλωση του ιού, καταλήξαμε να
απολυμάνουμε και να πλένουμε τα χέρια μας σε ψυχαναγκαστικό βαθμό. 
Πολλοί ως αποτέλεσμα αντιμετώπισαν έντονη δερματική ξηρότητα αλλά το σύμπτωμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία καλή ενυδατική λοσιόν χεριών.


10. Αν σε πιάσω στο δρόμο χωρίς άδεια εξόδου, θα λάβεις πρόστιμο!

Αναρωτιέμαι πώς θα μας ακουγόταν αυτή η φράση πέρσι, όταν ήμασταν ελεύθεροι να πάμε οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να πρέπει να λογοδοτήσουμε σε κανέναν;


11. Απολύμανες τα ψώνια; 

Όταν οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός επιβιώνει και στις  επιφάνειες για μέρες, πολλοί κατέληξαν να απολυμάνουν διεξοδικά τα ψώνια τους ή να τα αφήνουν σε κάποια γωνιά του σπιτιού για μερικές μέρες, πριν τα τοποθετήσουν στα ντουλάπια τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Πόσο κουραστικό!


12. Έχω καεί στο Netflix.

Αν έπαιρνα στα σοβαρά τα Status των φίλων μου στο Facebook οι περισσότεροι έχουν παρακολουθήσει τους Tiger King, The Queen’s Gambit και The Crown, επειδή το Netflix δεν είναι απλώς μία πλατφόρμα ψυχολογίας είναι ένα πραγματικό είδος διασκέδασης. Το Netflix είναι ΖΩΗ.


13. Σε ποιο σενάριο βρισκόμαστε;

Το σενάριο της πανδημίας θα ταίριαζε σε μία ταινία τρόμου της περσινής χρονιάς. Αλλά τώρα μοιάζει τρομακτικά με την καθημερινότητα μας.


14. Εάν δεν κάθομαι δίπλα στο παιδί, δεν προσέχει στο μάθημα

Η διαδικτυακή εκπαίδευση ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που
αντιμετώπισαν οι γονείς, εκτός από την εργασία από το σπίτι. Και έχω ακούσει αρκετές μητέρες να λένε ότι πρέπει να επιβλέπουν το παιδί τους κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τάξης, αλλιώς δεν δίνει προσοχή και υστερεί στην παρεχόμενη διδασκαλία. Η αλήθεια είναι ότι το να μοιράζεσαι το θρανίο με τη μητέρας σου θα ήταν αδιανόητο στο παρελθόν.


15. Παρακαλώ, μείνετε δύο μέτρα μακριά!

Άραγε συνέβη σε όλους μας να σταθούμε στην ουρά σούπερ μάρκετ και να έχουμε την αίσθηση ότι κάποιος μας άγγιξε παρά το γεγονός ότι είχε κρατήσει την ενδεδειγμένη απόσταση των δύο μέτρων; Ή ίσως εσύ, σε μια στιγμή λήθης ακούμπησες κατά λάθος τον μπροστινό σου στην ουρά. Έτσι, η παραπάνω έκφραση είχε γίνει ηχώ σε όλα τα σούπερ μάρκετ – τα πιο εξερευνημένα μέρη- κατά τη διάρκεια του 2020.


16. Συνηθίζουμε τον καινούργιο τρόπο ζωής

Και τον συνηθίσαμε αλλά αυτή η έκφραση έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ που μας αφήνει μία πικρή γεύση. Και μας κάνει να αναπολούμε την παλιά μας ζωή και να την θέλουμε πίσω για να συνειδητοποιούμε πόσο υπέροχη ήταν.


17. Το εστιατόριο είναι σχεδόν άδειο μπορούμε να φάμε εδώ;

Ίσως αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράδοξα σκηνικά που ζήσαμε φέτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας: να μην βρίσκεις θέση να καθίσεις σε ένα σχεδόν άδειο εστιατόριο.


18. Μήπως είσαι θετικός;

Πριν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την έκφραση και να πούμε είσαι ένα θετικό άτομο, έχεις μία θετική συμπεριφορά αλλά τώρα αυτή η έκφραση μας κάνει να σκεφτόμαστε με τρόμο αν το τεστ βγήκε θετικό στον κορονοϊό.


19. Θα παραμείνω στην ίδια ηλικία! Αυτή η χρονιά δεν μετράει!

Το καλό είναι ότι αυτή η χρονιά έχει έρθει στο τέλος της. Οπότε προτείνω να συμφωνήσουμε παγκοσμίως ότι αυτή η χρονιά δεν μετράει και θα παραμείνουμε όλοι στην ίδια ηλικία.

20. Πάει ο παλιός ο χρόνος!

Κάθε χρόνο η έλευση του νέου έτους μας γεμίζει με ελπίδα και αισιοδοξία. Φέτος αυτά τα συναισθήματα θα είναι για όλους ακόμα πιο έντονα αφού η προσμονή του αποχωρισμού από το 2020 αποτελεί παγκόσμια χαρά!


Καλή Χρονιά!


Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Η διαχείριση των συναισθηματικών επιπτώσεων της μακροχρόνιας φυσικής απόστασης στον χώρο εργασίας

COVID-19: Πώς επηρέασε την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών & νέων στην Ελλάδα;

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    Συντάκτρια

    Thrive Global Romania

    Η Lavinia Gogu, είναι συντάκτρια στο Thrive Global Romania. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει γράψει για θεματα οπως την υγεία, τη διατροφή, την ευεξία, το γυμναστήριο, την ψυχολογία, το σπα, τα ταξίδια, την περιποίηση του δέρματος και την ομορφιά. Έχει εργαστεί σε πολλές εκδόσεις, όπως το περιοδικό ELLE ή το eva.ro.