Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το ένστικτό σου είναι ο καλύτερός σου σύμβουλος.
-Πώς θα μοιάσεις στον Αϊνστάιν.


Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου το καταναλώνω στο να ακούω τα νέα παιδιά. Να τους δίνω συμβουλές, να τα ενθαρρύνω και να τα καθοδηγώ. Και τότε πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να τα διευκολύνει και να τους πει τι μαθήματα έχω πάρει εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Πιάνω τον εαυτό μου να θέλει να τα προστατέψει και να τα γλυτώσει από κάθε είδους θυμό, ταλαιπωρία ή στενοχώρια που εγώ η ίδια βίωσα στην ηλικία τους.

Φυσικά στην πραγματικότητα δεν μπορώ να τα προστατέψω. Αυτό που ενδεχομένως να μπορώ να κάνω είναι να μοιραστώ μαζί τους μία διαφορετική οπτική. Την δική μου. Θυμάμαι ακόμα καθετί σημαντικό που επηρέασε και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου κατά την περίοδο της εφηβείας και της ενηλικίωσής μου. Τα έχω κρατήσει όλα σαν πολύτιμο φυλαχτό το οποίο με καθοδηγεί ακόμα και σήμερα.

Κάποιες φορές συνειδητοποιώ πως η κάθε συμβουλή που δίνω στα νέα παιδιά είναι όλα εκείνα που θα ήθελα να πω στον 20χρονο εαυτό μου, αν φυσικά είχα την δυνατότητα.

Έτσι λίγο πριν τα γενέθλιά μου, στο μέσο της 3ης δεκαετίας της ζωής μου αποφάσισα να φτιάξω μία λίστα με όλα όσα θα ήθελα να ήξερα όταν ήμουν πιο νέα. Όλα όσα θα μπορούσαν με γλυτώσουν από διλήμματα και στενοχώριες.

Μόνο που όταν ξεκίνησα να το κάνω, η λίστα μεγάλωνε συνεχώς. Χάριν ευκολίας έχω συμπτύξει σε αυτήν 12+1 μαθήματα ζωής.

13 συμβουλές που θα έδινα στο νεότερο εαυτό μου

1.Μη μειώνεις τον εαυτό σου

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και συμβαίνει πολύ συχνά. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως οι άλλοι σε παραγκωνίζουν, σε «καπελώνουν», σε μειώνουν ή υποτιμούν τις απόψεις και τις ιδέες σου. Σε όλους μας έχει συμβεί αυτό.

Ο λόγος που κάποιος σε πολεμάει, τις περισσότερες φορές είναι γιατί νιώθει ότι απειλείται από εσένα. Το να κάνεις αισθητή την παρουσία σου και να δείχνεις τον δυναμικό σου χαρακτήρα, κάνει τον άλλον να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αισθάνεται άνετα μαζί σου. Αλλά δεν πειράζει!

Να θυμάσαι ότι ήρθες στον κόσμο για να λάμψεις με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Για να χρησιμοποιήσεις τα προσόντα σου όπως μόνο εσύ ξέρεις. Η ενέργειά σου πρέπει να είναι αστείρευτη. Αν την περιορίζεις για να κάνεις τον άλλον να μην νιώθει άβολα ή για να μην αισθάνεται ανασφάλεια μαζί του, τότε μειώνεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Και ξέρεις, με τον καιρό σταματάς να τον εκτιμάς.

2.Η μία γυναίκα βοηθάει την άλλη

Δεν υπάρχει τίποτα πιο στενάχωρο από το να βλέπεις μία γυναίκα να μην δίνει σε μία άλλη την ευκαιρία που της αξίζει λόγω ανασφάλειας. Όταν μία γυναίκα κόβει τα φτερά μίας άλλης, κόβει και τα δικά της. Πώς μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί «όποιος κοροϊδεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του»; Κάτι ανάλογο. Πρέπει να βοηθάμε η μία την άλλη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους άνδρες, απλά στις γυναίκες είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο.

3.Μην κρύβεις τα χαρίσματά σου

… από φόβο μήπως δεν είναι αρκετά ή – ακόμα χειρότερα – επειδή μπορεί να είναι υπέρ αρκετά. Το να φαίνεσαι πιο λίγος από ότι στην πραγματικότητα είσαι κάνει κακό και σε εσένα αλλά και στους άλλους.

4.Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Είναι ο καλύτερός σου σύμβουλος. Πάντα ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για εσένα σε κάθε περίσταση. Γι’ αυτό ακολούθησέ το.

5.Η ζωή είναι αναπάντεχη

Ξέχασε για λίγο το πώς πρέπει να είναι η ζωή και άφησέ την να κυλίσει. Έτσι θα απογοητεύεσαι λιγότερο και θα ενθουσιάζεσαι περισσότερο με τις ανατροπές της. Η ζωή είναι αναπάντεχη. Αλλά αυτό είναι το ωραίο!

6.Όταν τα θαλασσώνεις, παραδέξου το

Και κάν’ το όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έτσι δεν θα σκοντάφτεις στα εμπόδια που δημιουργείς γιατί απλά δεν θα υπάρχουν στον δρόμο σου. Μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους, γιατί αυτό σε κάνει να φαίνεσαι λίγος.

7.Δώσε τα εύσημα όπου χρειάζεται

Να συγχαίρεις τους άλλους για τις ιδέες τους ή τη συνεισφορά τους. Δημιουργεί εμπιστοσύνη, πίστη και αυθεντικότητα στις σχέσεις σου.

8.Μην εξαφανίζεσαι

… επειδή φοβάσαι να απορρίψεις κάποιον ή επειδή θέλεις να αποφύγεις κάτι. Το να εξαφανίζεσαι αποτελεί την υπέρτατη απόρριψη. Πες απλά την αλήθεια και προχώρησε στη ζωή σου.

9.Έχε αντίκτυπο στους άλλους

Κάν’ το σκοπό της ζωής σου. Έτσι η ζωή σου θα αποκτήσει νόημα. Και όλα αυτά που θα αφήσεις πίσω σου θα αποτελούν την κληρονομιά σου.

10.Αγάπα τον εαυτό σου

Είναι το σημαντικότερο θεμέλιο για να μπορέσεις να χτίσεις κάθε είδους σχέση. Βασικά είναι το μόνο θεμέλιο. Δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν ολοκληρωτικά, αν δεν αρχίσεις από τον ίδιο σου τον εαυτό. Γι΄αυτό άρχισε από σήμερα κιόλας να τον βάζεις σε προτεραιότητα.

11.Οι φίλοι κάνουν καλό

Να συναναστρέφεσαι άτομα που σε κάνουν να γελάς, σε εξελίσσουν και σε γεμίζουν ενέργεια, αγάπη και δημιουργικότητα. Μην ξεχνάς τα ψυχολογικά οφέλη που σου χαρίζουν οι φίλοι.

12.Πρόσεξε το ύφος σου

Δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα ό,τι συμβαίνει. Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράς.

13.Μην στενοχωριέσαι για τα ασήμαντα

Μάθε να ξεχωρίζεις τα ασήμαντα από τα σημαντικά. Αυτό έκανε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Και κάτι ακόμα: να είσαι υπομονετικός. Η υπομονή είναι αρετή.

Το πιο απλό πράγμα που θα έλεγα στον εαυτό μου είναι πως η ζωή ξετυλίγει το κουβάρι της. Μάθε, εκπαιδεύσου, γίνε καλύτερος, ψάξε, αγωνίσου. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αναπάντεχη. Ζήσ’ την. Και ότι είναι να γίνει, θα γίνει.

Διάβασε ακόμα:

9 Σημαντικά Μαθήματα Ζωής Που Πρέπει Να Μάθεις Πριν Φτάσεις Στο Μέσο Της Ζωής Σου

Όλα Όσα Θα Ήθελα Να Ξέρω 20 Χρόνια Νωρίτερα