Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί παίζουν ρόλο οι συναναστροφές σου.
-Ποια είναι τα 2 είδη χρόνου.


Συνήθως ψάχνεις για απαντήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι μαθαίνεις από τις ερωτήσεις, ακόμα και αν αυτές είναι ρητορικές. Η σωστή ερώτηση τη σωστή στιγμή μπορεί να αλλάξει μία απόφαση, ένα συναίσθημα ή ακόμα την ίδια σου την ζωή.

Υπάρχουν 12 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όχι μία, αλλά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σου, ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας ημέρας. Κάποιες είναι πιο εύκολες και πιο απλές από τις υπόλοιπες. Όλες όμως μπορούν να σε αλλάξουν.

1.Με ποιον περνάω τον χρόνο μου;

Ο Goethe θα έλεγε “πες μου με ποιον περνάς τον χρόνο σου και θα σου πω ποιος είσαι”.

Τα άτομα που συναναστρέφεσαι και οι πράξεις σου, επηρεάζουν αυτό που θα γίνεις. Γιατί; Γιατί βάσει των πράξεών σου συναναστρέφεσαι άτομα και αντίστοιχα τα άτομα που συναναστρέφεσαι επηρεάζουν τις πράξεις σου.

Σκέψου λίγο τους φίλους και τους συναδέλφους σου. Σε εμπνέουν ή όχι; Μήπως σε επηρεάζουν; Αν για παράδειγμα συναναστρέφεται άτομα που δεν είναι χαρούμενα και δεν έχουν στόχο στην ζωή τους, επηρεάζεσαι. Η ζωή σου αποτελεί μία αντανάκλαση του περιβάλλοντός σου. Γι’ αυτό επίλεξε πολύ προσεκτικά τα άτομα που σε περιβάλλουν. Γιατί αυτά καθορίζουν όχι μόνο τις πράξεις σου, αλλά και εσένα τον ίδιο.

2. Είναι αυτό στον δικό μου έλεγχο;

Ο Επίκτητος λέει ότι το πιο σημαντικό είναι να μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι στον δικό σου έλεγχο και τι όχι. Μήπως αναλώνεσαι σε πράγματα που είναι πέρα του δικού σου ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην ασχολείσαι με πολλά σημαντικά πράγματα;

Οι πράξεις, οι σκέψεις, τα συναισθήματα εξαρτώνται από εσένα τον ίδιο. Οι γύρω σου, ο καιρός ή καθετί από το εξωτερικό περιβάλλον όχι. Ωστόσο μήπως εσύ συνεχίζεις να νομίζεις ότι όλα είναι στον έλεγχό σου; Αν μάθεις να ξεχωρίζεις τι είναι στον δικό σου έλεγχο και τι όχι, θα είσαι πιο ευτυχισμένος, πιο δυνατός και πιο επιτυχημένος, γιατί θα μπορείς να είσαι προσηλωμένος σε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία.

3. Πώς μοιάζει μία ιδανική ημέρα;

Αν δεν ξέρεις πώς μοιάζει μία ιδανική ημέρα, πώς μπορείς να πάρεις αποφάσεις και να κάνεις σχέδια; Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις μία καταγραφή των πιο ωραίων ημερών της ζωής σου. Τι έκανες εκείνες τις ημέρες και γιατί ήταν τόσο ωραίες;

Φρόντισε να κάνεις την κάθε σου ημέρα μοναδική. Είτε είσαι στη δουλειά είτε στο σπίτι είτε οπουδήποτε.

Επίλεξε πολύ προσεκτικά τα άτομα που σε περιβάλλουν. Γιατί αυτά καθορίζουν όχι μόνο τις πράξεις σου, αλλά και εσένα τον ίδιο.

4. Αν δεν φροντίζω εγώ τον εαυτό μου ποιος θα το κάνει; Και αν φροντίζω μόνο τον εαυτό μου, τότε ποιος είμαι;

Θέλεις να φτάσεις στην κορυφή και να κάνεις ότι καλύτερο για εσένα. Αν όμως αυτά είναι όλα όσα θέλεις, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Πρέπει να σκέφτεσαι τον εαυτό σου, να έχεις υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια, φιλοδοξία, αλλά την ίδια στιγμή να είσαι ταπεινός και ανιδιοτελής.

5. Τι χάνω επιλέγοντας να ανησυχώ και να φοβάμαι;

Όπως λέει ο Gavin de Becker στο βιβλίο του The Gift of Fear, “όταν στενοχωριέσαι, κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση “ποια σημαντικά πράγματα δεν βλέπω τώρα και σε τι με ωφελεί αυτή η στενοχώρια”;

Κάθε εμπόδιο στη ζωή σε κάνει πιο συναισθηματικό, ωστόσο ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις είναι να το ξεπερνάς και να μην αφήνεις τίποτα να σε αποσπά από τον τελικό σου στόχο. Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος ανεξάρτητα από το ότι συμβαίνει γύρω σου και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου το τίμημα που έχουν όλα αυτά. Σκέψου τι χάνεις όταν θυμώνεις, όταν φοβάσαι ή είσαι αγχωμένος και δες αν αξίζει τον κόπο.

6. Κοιτάω τη δουλειά μου;

Κοιτάς τη δουλειά σου; Καταρχάς ξέρεις ποια είναι η δουλειά σου; Μπορεί να είσαι πολύ απασχολημένος και να έχεις πολλά πράγματα να κάνεις, αλλά να μην κάνεις τη δουλειά σου και να ασχολείσαι με πράγματα που δεν έχουν σημασία ή με το τι κάνουν οι άλλοι.

Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άτομα που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τις δικές σου.

7. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα;

Αν δεν ξέρεις ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εσένα, πώς θα μπορέσεις να του δώσεις προτεραιότητα; Πώς θα μπορείς να ξέρεις ότι κάνεις τα κατάλληλα βήματα για να φτάσεις στον στόχο σου; Αν το σημαντικότερο πράγμα για εσένα είναι η οικογένεια, θα πρέπει η οικογένεια να είναι και η προτεραιότητά σου. Γι΄αυτό μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άτομα που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες από τις δικές σου.

Προσπάθησε να σκέφτεσαι τι έχει σημασία για εσένα και τι όχι. Μόνο έτσι θα μάθεις να λες “όχι” και να μην δίνεις σημασία σε ανούσια πράγματα ή άτομα. Μόνο έτσι θα μπορείς να πιστεύεις στον εαυτό σου και να είσαι σίγουρος ότι είσαι στον σωστό δρόμο.

8. Σε ποιον απευθύνομαι;

Αν ετοιμάζεις κάτι, αν προσπαθείς να πουλήσεις κάτι ή να προσεγγίσεις ένα άτομο, θα πρέπει να μπορείς να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, διαφορετικά το μήνυμά σου δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Σκέψου τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι. Τι χρειάζονται και τι μπορείς εσύ να τους προσφέρεις.

9. Είναι αυτό σημαντικό;

Η ζωή είναι πολύ μικρή, γι’ αυτό αναρωτήσου αν αυτό που σε απασχολεί, αυτό που φοβάσαι και σε αγχώνει είναι τόσο σημαντικό. Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι όχι. Μην αφήνεις τη ζωή σου να περνάει άσκοπα. Ασχολήσου με ότι έχει πραγματικά σημασία για εσένα.

Κάθε φορά που κάνεις κάτι, αναρωτήσου αν αυτό ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλεις να γίνεις.

10. Είναι αυτός χαμένος χρόνος ή παραγωγικός;

Υπάρχουν 2 είδη χρόνου: ο χαμένος – αυτός που σπαταλάς άδικα – και ο παραγωγικός – εκείνος όπου μαθαίνεις και κάνεις σημαντικά πράγματα. Ποιον από τους δύο επιλέγεις;

Προσπάθησε να αντισταθείς σε κάθε είδους πειρασμό, εκμεταλλεύσου σωστά το κάθε λεπτό και προετοίμασε προσεκτικά το επόμενο βήμα σου. Αν θέλεις να είσαι παραγωγικός, θα πρέπει να δίνεις το “παρών” σε κάθε στιγμή.

11.Αυτό το άτομο θέλω να είμαι;

Δεν μπορείς να είσαι καλός άνθρωπος αν οι πράξεις σου είναι άσχημες. Δεν μπορείς να δουλεύεις σκληρά αν προσπαθείς συνεχώς να παίρνεις τον εύκολο δρόμο. Δεν έχει σημασία αν λες ότι αγαπάς κάποιον, αν δεν του δείχνεις την αγάπη σου.

Οι πράξεις σου σε χαρακτηρίζουν. Είσαι όλα όσα κάνεις. Γι΄αυτό κάθε φορά που κάνεις κάτι, αναρωτήσου αν αυτό ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλεις να γίνεις.

12. Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Εσύ ο ίδιος δημιουργείς το νόημα της ζωής σου με τις πράξεις, τις αποφάσεις, τις επιλογές και τα πιστεύω σου. Γι’ αυτό κάνε στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις και δημιούργησε μία ζωή με νόημα. 

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι Για Να Αξιοποιήσεις Όλες Σου Τις Δυνάμεις

Η Διαύγεια Και Η Αυτογνωσία Είναι Τα Μυστικά Που Έψαχνες Για Να Διατηρήσεις Τον Έλεγχό Σου

Author(s)

  • Ryan Holiday

    συγγραφέας

    Ο Ryan Holiday είναι συγγραφέας best seller.