Πόσο σημαντικό είναι το να προσφέρεις; Με αφορμή το Giving Tuesday, η Εκάβη Βαλλερά, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού & Fundraising και Ιδρυτικό μέλος του Δεσμού, μας μιλάει για το έργο του Σωματείου, τα προγράμματα και τις ενέργειές του, αλλά και τον αντίκτυπο του έργου του.

10 Χρόνια ΔΕΣΜΟΣ. Περίμενες ότι το έργο του ΔΕΣΜΟΥ θα έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση;

Πιο σωστό είναι να πω πως το ονειρευόμουν! 

Ξεκινήσαμε το 2012, ακριβώς γιατί διαπιστώσαμε αυτό το κενό στη συνδεση της προσφοράς και των αναγκών. Παρατηρούσαμε γύρω μας αυτή την ανάγκη για αξιοπιστία και διαφάνεια, τον προβληματισμό γύρω από το πώς μπορούμε να κάνουμε δωρεές που πιάνουν τόπο, που πηγαίνουν εκεί όπου χρειάζονται. Το αναγνωρίζαμε και στις δικές μας προσπάθειες να προσφέρουμε ιδιωτικά με αποτελεσματικό τρόπο. Βέβαια, όλη η πορεία του Δεσμού, από την διατύπωση της αποστολής μας να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο, διαφανή και αποτελεσματικό κόμβο προσφοράς για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα, που το έργο μας έχει πανελλαδική ανταπόκριση τόσο από δωρητές, όσο και από την κοινωνία των πολιτών, είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένης, εντατικής και αδιάλειπτης προσπάθειας. 

Ποιος είναι ο αντίκτυπος του έργου του Δεσμού;

Το να ειμαστε αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί στο έργο μας είναι στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Για αυτό και μπαίνουμε στη διαδικασία να αυτοαξιολογούμαστε. Σε συνεργασία με την Deloitte Ελλάδας, ολοκληρώσαμε τη Μελέτη Αντικτύπου για τη δράση μας από την ίδρυσή του Δεσμού μεχρι και το 2020 και τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα θετικά! 

  • για κάθε 1€ που δέχεται ο ΔΕΣΜΟΣ ως δωρεά δημιουργείται και επιστρέφεται αξία 9.2€ για την κοινωνία 
  • το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας του ΔΕΣΜΟΥ για την κοινωνία ανέρχεται μέχρι
  • σήμερα σε 13.000.000€
  • η εξοικονόμηση δημοσίων πόρων που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της δραστηριότητας του Δεσμού
  • ανέρχεται σε 2.200.000€
  • 1.000 κοινωφελείς οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τακτική υποστήριξη από τον ΔΕΣΜΟ 
  • 215.752 συνάνθρωποί μας έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους μέσα από τα προγράμματα του ΔΕΣΜΟΥ. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς

Πέρα όμως από κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και αξιολογήσεις, που σίγουρα χρειάζονται, αυτό που μας γεμίζει περηφάνια και μας δίνει φτερά να συνεχίζουμε είναι η ικανοποίηση και τα χαμόγελα δωρητών και ωφελούμενων για το έργο μας, το ότι καταφέρνουμε καθημερινά να ανταποκριθούμε σε καίριες ανάγκες με πόρους που αλλιώς δεν θα αξιοποιούνταν.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προγράμματα και ενέργειες του Δεσμού;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Δεσμού είναι ότι δεν έχει αποκλειστικότητες. Χαρτογραφούμε ένα πολύ ευρύ φάσμα αναγκών σε πολλούς και διαφορετικούς φορείς, με ποικίλα αντικείμενα και σκοπούς σε όλη την Ελλάδα. Το έργο μας είναι συμπληρωματικό σε όλους τους άλλους κοινωφελείς φορείς, όπως νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα, κοινωνικές υπηρεσίες, δομές υγείας, δομές προσφύγων, γηροκομεία, συσσίτια, και όλο το φάσμα της κοινωνίας των πολιτών.

Οργανώνουμε τις δράσεις και τα προγράμματά μας σε 4 άξονες: την Κοινωνική Πρόνοια, Οικοδόμηση ενός Καλύτερου Μέλλοντος, την Υγεία, και Αντιμετώπιση και Αποκατάσταση Κρίσεων, και ο κάθε ένας από αυτούς εμπεριέχει σημαντικά προγράμματα και έργα, με πιο σημαντικά τα προγράμματα για τα παιδιά και τους νέους καθώς και τα έργα για την αποκατάσταση κρίσεων, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν όπως το Μάτι, ο Covid-19, οι Πυρκαγιές 2021 και άλλα πολλά.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί μόλις ανακοινώσαμε την έναρξη του «Δεσμός για τους Νέους», που αφορά στη χρηματοδότηση θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους και νέες σε κοινωφελείς οργανισμούς της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, αφετέρου να διευκολύνει τους οργανισμούς να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους και να διευρύνουν το έργο τους, μεγιστοποιώντας τον θετικό κοινωνικό τους αντίκτυπο. 

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αφορά σε πανελλαδικό πρόγραμμα για 10 θέσεις εργασίας για 12 μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εδώ

Φέτος επίσης ενεργοποιούμε εντατικά το πρόγραμμα “Ο Δεσμός Προσφέρει Ζεστασιά” με στόχο την παροχή θέρμανσης σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας σε όλη τη χώρα. Εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, τα αιτήματα για θέρμανση από κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά. 

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την νέα αλλά γνώριμη κρίση ξεκινάμε δυναμικά τη συγκέντρωση πόρων για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που δεχόμαστε. Κάθε προσφορά μικρή και μεγάλη μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά https://www.desmos.org/el/kante-mia-dorea-2-2/ επιλέγοντας στον Σκοπό Δωρεάς το “Ζεστασιά”

Πόσο σημαντικό είναι το να προσφέρεις; 

Η αλληλεγγύη για εμάς είναι υπέρτατο αγαθό. Αν ένα μέρος του σώματος, της κοινωνίας μας υποφέρει και δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Μια κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύναμους δεν είναι βιώσιμη. 

Από εκεί και πέρα, η προσφορά είναι και προσωπική υπόθεση, καλλιεργείται και ενδυναμώνεται στις συνειδήσεις μας μέσα από την παιδεία, την οικογένεια και τα θετικά παραδείγματα, και τελικά αυτός που προσφέρει επωφελείται εξίσου ψυχικά και συναισθηματικά.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι πως για να προσφέρεις δεν χρειάζονται μεγάλες χειρονομίες, ούτε δωρεές μεγάλης κλίμακας, ούτε καταναγκαστικές δεσμεύσεις, γι΄αυτό κι εμείς προσπαθούμε να παρακινήσουμε τον κόσμο να προσφέρει εύκολα και χωρίς να “βγαίνει” απαραίτητα από την καθημερινότητά του. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα ειναι η εκστρατεία μας για το Giving Tuesday, τη μεγαλύτερη ημέρα φιλανθρωπίας σε όλο τον κόσμο, την οποία τρέχουμε για 4η χρονιά. 

Φέτος, το GIVING TUESDAY είναι σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και για να το γιορτάσουμε αγαπημένα e-shop και φυσικά καταστήματα ενισχύουν τον Δεσμό μέσα από τις δικές σας αγορές το καθένα με τον δικό του τρόπο. Δείτε εδώ όλους μας τους φετινούς αγαπημένους υποστηρικτές που μας αφιερώνουν μέρος των πωλήσεών τους για την ημέρα ή και για μεγαλύτερη διάρκεια και στηρίξτε μας κι εσείς με τα αγαπημένα σας brands! 

Πιστεύεις ότι η συλλογική δουλειά και η συνεργασία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία; Πόσο σημαντική είναι η έννοια της ομάδας; 

Δεσμός είναι ομάδα, το λέει και το όνομά μας. Είναι σύνδεση μεταξύ μερών, μεταξύ φίλων, μεταξύ προσφοράς και ανάγκης. Η λειτουργία μας, το έργο μας, και κάθε τι που κάνουμε είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας. Η ομάδα του Δεσμού που αποτελείται από 7 αφοσιωμένους και ταλαντούχους εργαζόμενους, το 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο που αφιερώνει πολύτιμο χρόνο και φαιά ουσία εθελοντικά σε κάθε κομμάτι της λειτουργίας μας, οι εθελοντές μας που είναι η ραχοκοκαλιά του οργανισμού μας, και φυσικά τα μέλη και οι φίλοι του Δεσμού. 

Κάθε ένας από εμάς φέρνει στο τραπέζι εμπειρία επαγγελματική και προσωπική, ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς, και μέσα από την διεργασία στην ομάδα, αυτό που γεννιέται είναι πολλαπλάσιο σε δυναμική και αποτέλεσμα. Η ομάδα είναι το παν.

Πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Εσύ τι κάνεις γι’ αυτό;

Όπως και να το κάνουμε ο Δεσμός είναι σαν παιδί μας! Γεννήθηκε πριν το πραγματικό μου παιδί, και τα παιδιά των 5 ιδρυτικών μελών- φίλων (που ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα κατά το 2015) και μεγαλώνει παράλληλα και αλληλένδετα με το μεγάλωμα των παιδιών μας. Είμαστε πολύ φίλες όλες, και πολλές φορές ξεκινά η συζήτηση για τα προσωπικά μας και χωρίς να το καταλάβουμε καταλήγουμε πολύ σύντομα να μιλάμε πάλι για τον Δεσμό! Συνεπώς, εκ των πραγμάτων και λόγω της φύσης του Δεσμού για εμένα, είναι πολλές φορές δύσκολο να διαχωρίσω την προσωπική από την επαγγελματική ζωή, όταν είναι τόσο στενά συνυφασμένα τα δύο. 

Όμως, για όλους μας είναι απαραίτητο και ιδιαίτερα εποικοδομητικό να εδραιώνονται διακριτά όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται με τα χρόνια. Η ισορροπία μεταξύ του επαγγελματικού και ελεύθερου-προσωπικού χρόνου βοηθά εν τέλει να είσαι πιο δημιουργικός και συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις κάθε στιγμή. Το επιδιώκω πια συνειδητά και προσπαθώ να σέβομαι τα όρια που εγώ η ίδια θέτω, στο βαθμό του δυνατού! 

Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη;

Ναι! Βρήκα διαφωτιστικό κάτι που διάβασα πρόσφατα μάλιστα το έχω βάλει και σε post – it στην οθόνη του υπολογιστή μου, να το διαβάζω καθημερινά σαν mantra: 

“Whatever you are not changing, you are choosing.”  Ό,τι δεν αλλάζεις, το επιλέγεις. 

Για μένα σημαίνει ότι ακόμα κι όταν νιώθουμε ότι μένουμε στάσιμοι, εμείς οι ίδιοι το επιλέγουμε, και πάντα μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που επιλέγουμε. Δεν ξέρω, με αναζωογονεί και με κάνει πιο συνειδητή όταν σκέφτομαι ότι οι κακές φάσεις αλλάζουν, και οι καλές φάσεις είναι επιλογή.

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος είναι ο δικός σου Thrive στόχος;

Είναι νωρίς για new years resolutions, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγές.

Περισσότερη αυτοφροντίδα, περιποίηση, βιβλία, θέατρο και μουσική,καθαρός αέρας, γυμναστική, λιγότερη οθόνη. Όλα αυτά, τα πολύ απλά!