Εάν είστε γονιός, μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχουν πάντα πάρα πολλά να κάνετε και ποτέ αρκετός χρόνος για να τα κάνετε όλα. Λόγω του κορονωιού, η διαχείριση του χρόνου μας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη και η προσπάθεια επίτευξης μιας υγιούς ενσωμάτωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να φαίνεται αδύνατη.

«Είναι άλλο πράγμα να είμαστε κοντά στα παιδιά μας σωματικά, και άλλο να περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους», λέει η Sarah McEwen, Ph.D., γνωσιακή ψυχολόγος με έδρα το Σαν Ντιέγκο και Διευθύντρια Έρευνας και Προγραμματισμού στο Providence Saint John’s Pacific Brain. Κέντρο Υγείας. «Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, το μυαλό μας μπορεί να είναι συνεχώς αλλού».

Μια έρευνα του 2017 διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι γονείς περνούν πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο ή χρόνο παιχνιδιού με τα παιδιά τους (οι μητέρες αφιερώνουν 27 λεπτά, οι πατέρες 17 λεπτά). Σήμερα, η ανεύρεση αυτού του χρόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ποτέ. Όπως σημειώνει η McEwen: «Οι γονείς έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ατελείωτη ροή meetings και projects».

«Θέλετε να περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, να τα διασκεδάζετε και να χτίζετε θετικές σχέσεις», λέει η Lorraine Thomas, Διευθύνων Σύμβουλος της The Parent Coaching Academy. «Αλλά συχνά νιώθετε σαν να δίνετε μια χαμένη μάχη με χρονοδιαγράμματα που αλλάζουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να φτάνετε στο κρεβάτι εξουθενωμένοι».

Δεν θα υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος για όλα — αλλά υπάρχει χρόνος για όλα όσα πραγματικά έχουν σημασία για εσάς. «Να θυμάστε ότι η διαχείριση του χρόνου αφορά πραγματικά στη διαχείριση ενέργειας», λέει η Thomas. «Αν ενισχύετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και φροντίζετε τον εαυτό σας, θα πετύχετε περισσότερα στον χρόνο που έχετε, γιατί θα είστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί».

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας:

Καθιερώστε την δική σας ώρα όταν ξυπνήσετε

Βάλτε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα όταν ξυπνήσετε το πρωί και αφιερώστε λίγο χρόνο σε εσάς: κάντε διαλογισμό, άσκηση ή διαβάστε κάτι πριν ξεκινήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα, σας συμβουλεύει η McEwan.

Σταματήστε το multitasking — κάντε ένα πράγμα τη φορά

Η επιστήμη είναι σαφής: το multitasking δεν λειτουργεί. Εάν εστιάζουμε σε ένα task τη φορά, το κάνουμε πιο αποτελεσματικά. «Αντί λοιπόν για ατέλειωτες λίστες υποχρεώσεων, δοκιμάστε να γράψετε κάθε task σε ένα post-it», συνιστά η Thomas. «Απλώστε τα όλα στον τοίχο ή στο γραφείο σας και επιλέξτε ένα για να ολοκληρώσετε πρώτα. Μπορεί να είναι αυτό που είναι πιο εύκολο να γίνει ή αυτό που θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο».

Προσπαθήστε να είστε παρόντες

«Να είστε παρόντες και ως γονιός και ως επαγγελματίας», λέει η Thomas. «Εστιάστε στην οικογένειά σας όταν είστε όλοι μαζί – αντί να νιώθετε ενοχές για το χρόνο που περνάτε μακριά από την δουλειά».

Χωρίστε την ημέρα σας για να αυξήσετε την συγκέντρωσή σας

Ένα καλό εργαλείο διαχείρισης χρόνου που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η μέθοδος Pomodoro, λέει η McEwen. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 25 λεπτά και στη συνέχεια κάντε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών. Μετά από 4 κύκλους των 25 λεπτών, κάντε ένα διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών. Συνεχίστε έτσι για το υπόλοιπο της ημέρας. «Σε αυτά τα διαλείμματα, μην ασχοληθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να απολαύσετε ένα σύντομο διάλειμμα για καφέ ή νερό και να ακούσετε πώς πήγε η μέρα του άλλου. .»

Χαρτογραφήστε την ημέρα

Δημιουργήστε έναν οπτικό χάρτη για την οικογένειά σας, ώστε όλοι να ξέρουν πώς είναι δομημένη η ημέρα, προτείνει η Thomas, προσθέτοντας ότι τα μικρά παιδιά θα απολαμβάνουν να ζωγραφίζουν στον «χάρτη». «Βεβαιωθείτε ότι κάνετε όλοι διαλείμματα και ότι έχετε χωρίσει με τον σύντροφό σας ποιος είναι υπεύθυνος για τα παιδιά και ποιες ώρες».

«Βάλτε χρόνο στο ημερολόγιό σας για να σταματήσετε τη δουλειά και να φάτε μαζί με τα παιδιά», συνιστά η McEwen. Κάτι κάτι ακόμα: αφιερώστε χρόνο για να παίξετε με τα παιδιά σας.

Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις και ακούστε τα παιδιά σας

Σκεφτείτε πώς αντιμετωπίζετε τον χρόνο και “σκεφτείτε τα μηνύματα που στέλνετε στους ανθρώπους”, συμβουλεύει η Thomas. «Βγάλτε τη λέξη «μόνο» από το λεξιλόγιό σας. Όταν λέμε στα παιδιά μας, έχουμε μόνο 10 λεπτά για να προετοιμαστούμε – αυτό δημιουργεί και σε εσάς και σε εκείνα άγχος».

Εξοικονομήστε χρόνο για να μιλάτε στα παιδιά σας — και μάθετε να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν πιο άνετα. Αντί να τους λέτε τι να μην κάνουν, πείτε τους (και δείξτε τους) τι θέλετε να κάνουν. Ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα αρνητικά, γι’ αυτό αποκτήστε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε θετική γλώσσα, λέει η Thomas.

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elaine Lipworth είναι συντάκτρια του Thrive Global.