Ειλικρίνεια, προσωπική ανάπτυξη, ελεύθερος χρόνος – διασκέδαση, αξιοπιστία, ανεξαρτησία, φιλοδοξία, χιούμορ, φιλία, οικονομία, δημιουργικότητα, ασφάλεια, σεβασμός… Καθεμία από αυτές τις λέξεις αντιπροσωπεύει και μία αξία, και η λίστα δεν τελειώνει εδώ! Το σύνολο των αξιών στην ανθρώπινη ζωή ξεπερνά τις 100! Ενώ όμως οι περισσότερες αξίες είναι θαυμαστές και είναι καλό να τις έχουμε στη ζωή μας, για τον καθέναν από εμάς υπάρχουν ορισμένες που είναι ουσιαστικά αδιαπραγμάτευτες. Οι αξίες αυτές συνθέτουν το αξιακό μας σύστημα, είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας και το κατά πόσο τις βιώνουμε ή όχι στην καθημερινότητά μας αποτελεί  αντίστοιχα είτε την προϋπόθεση για μία ευτυχισμένη ζωή είτε μία ύπουλη πηγή άγχους και δυσαρέσκειας που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Πότε όμως θεωρούμε ότι βιώνουμε τις αξίες μας και πότε ζούμε κόντρα σε αυτές; Το να βιώνει κάποιος την αξία του σημαίνει τόσο ότι ο ίδιος λειτουργεί με βάση αυτή την αξία όσο και ότι οι άνθρωποι που έχει στο περιβάλλον του δεν τον φέρνουν σε κόντρα με αυτή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ελεύθερο χρόνο – διασκέδαση. Ενώ σε έναν βαθμό αυτό είναι για όλους μας σημαντικό, ο άνθρωπος για τον οποίο αποτελεί αξία είναι ουσιαστικά αδύνατο να ευτυχίσει σε ένα εργασιακό περιβάλλον που στερεί πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του ή σε μία σχέση με έναν σύντροφο για τον οποίο δεν είναι σημαντικό το να διασκεδάζει!

Αντίστοιχα, αν κάποιος έχει ως αξία την ανεξαρτησία, έχει ανάγκη και ο ίδιος να κινείται ανεξάρτητα στην επαγγελματική και στην προσωπική του ζωή, αλλά και οι άλλοι γύρω του να μην εξαρτώνται από αυτόν. Τα παραπάνω παραδείγματα εξηγούν γιατί κάποιος μπορεί να είναι μία χαρά σε μία σχέση στην οποία δεν βγαίνει με τον σύντροφό του, ενώ κάποιος άλλος να δυσφορεί. Το ίδιο ισχύει αν κάποιος αισθάνεται καλά σε μία δουλειά που το αποτέλεσμα εξαρτάται από άλλους, ενώ κάποιος άλλος αγχώνεται υπερβολικά κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, το αξιακό μας σύστημα είναι τόσο σημαντικό, ώστε το να ζούμε κόντρα στις αξίες μας – είτε γιατί οι ίδιοι δεν τις έχουμε αναγνωρίσει ως σημαντικές και προσπαθούμε να συμβιβαστούμε είτε γιατί κοντινοί μας άνθρωποι μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτές – είναι στην ουσία σαν να πηγαίνουμε κόντρα στον ίδιο μας τον εαυτό… Το να προσπαθούμε να συμβιβάσουμε μία σημαντική για εμάς αξία πατάει τις κόκκινες γραμμές μας, μας δημιουργεί ανεξήγητο άγχος ή ακόμα και θυμό, μας καταπιέζει ή μας κάνει να είμαστε δυσαρεστημένοι σε καταστάσεις όπου άλλοι μπορεί να ευτυχούν!

Αντίθετα, αν αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι αξίες μας και τις βάλουμε σε προτεραιότητα σε συνάρτηση με τις αποφάσεις και την καθημερινότητά μας, γίνονται ο φάρος που μας δείχνει τον δρόμο για την προσωπική μας επιτυχία και ευτυχία! Σκεφτείτε: πώς μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που θεωρεί αξία το χιούμορ αν ο σύντροφός του έχει χιούμορ, αν περιστοιχίζεται από φίλους που τον κάνουν να γελάει και αν στο εργασιακό του περιβάλλον τα λάθη αντιμετωπίζονται με χιούμορ; Αμέσως – αμέσως αυτό το παράδειγμα δεν σας δίνει μία ευτυχισμένη εικόνα;

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βιώνουμε τις αξίες μας και να οδηγηθούμε σε μία πιο ξέγνοιαστη και ευτυχισμένη καθημερινότητα; Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε. Από τις λέξεις που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου – ειλικρίνεια, προσωπική ανάπτυξη, ελεύθερος χρόνος – διασκέδαση, αξιοπιστία, ανεξαρτησία, φιλοδοξία, χιούμορ, φιλία, οικονομία, δημιουργικότητα, ασφάλεια, σεβασμός – υπάρχει κάποια που να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά σας;

Αναλογιστείτε: Τι κοινό έχουν οι φίλοι σας; Ποια σας ακούγεται ως η ιδανική εργασία; Τι σας θυμώνει υπερβολικά; Πότε νιώθετε καλά; Πότε νιώθετε άσχημα; Πού σας αρέσει να ξοδεύετε τον ελεύθερο χρόνο σας; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπορεί να κρύβουν από πίσω τις πιο σημαντικές για εσάς αξίες! Αναγνωρίζοντάς τις, έχετε κάνει πλέον το πρώτο βήμα για να τις βάλετε στη ζωή σας και να πάρετε αποφάσεις με βάση αυτές…

Εν κατακλείδι, οι αξίες μπορούν να γίνουν μία ανεξάντλητη πηγή ευτυχίας ή μία μόνιμη πηγή δυσαρέσκειας, ανάλογα με το αν τις ζούμε ή αν πηγαίνουμε κόντρα σε αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις αξίες τους ή επιλέγουν να τις αγνοούν στην προσπάθειά τους να συμβιβαστούν με καταστάσεις. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το νέο σεμινάριο του Believe In You «Ζω με βάση τις αξίες μου» είναι αφιερωμένο στο να δώσει στους συμμετέχοντες όλες τις γνώσεις, τα εργαλεία και τις πρακτικές συμβουλές για να ανακαλύψουν τις δικές τους αξίες και να τις βάλουν στη ζωή τους, ώστε να γίνουν πιο ευτυχισμένοι και να σταματήσουν να έρχονται σε σύγκρουση με τον εαυτό τους!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Μ’ ένα βιβλίο πετάω ψηλά…

Πώς βοηθάει το life coaching στην αναγνώριση των συναισθημάτων και στην ψυχική ισορροπία;

Author(s)

  • Εύη Ξυραφά

    Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Η Εύη Ξυραφά είναι Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.