Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η διάρκεια του έγγαμου βίου του διάσημου ψυχολόγου.

-Τι είναι η φόρμουλα 5:1 που προτείνει στα ζευγάρια. 


O Dr. John Gottman είναι Aμερικανός ψυχολόγος – σύμβουλος γάμου. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και επικεφαλής του Relationshop Research Institute.

Επί 4 δεκαετίες μελετά τις σχέσεις των ζευγαριών, δίνοντας έμφαση στο κεφάλαιο «γάμος» και έχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με αυτές. Είναι 78 χρονών, καθώς γεννήθηκε στις 26 Απριλίου το 1942. Γιατί σου τα λέω όλα αυτά; Επειδή θεωρείται από τους 10 πιο δημοφιλείς ψυχοθεραπευτές του τελευταίου τετάρτου του αιώνα μας, σύμφωνα με το Psychotherapy Networker και αν έχει να προτείνει κάτι για το πως μπορεί να επιτύχει ένας γάμος, τότε σίγουρα έχει ενδιαφέρον να τον ακούσεις. Θα σου αποκαλύψω όμως και μία ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία. Παντρεύτηκε με την Julie Schwrtz στις 16 Αυγούστου του 1987 και… δεν χώρισε ποτέ. Τουτέστιν, είναι 33 χρόνια παντρεμένος. Φαντάζομαι ότι αυτή η πληροφορία είναι σημαντική για να καταλάβεις ότι ο Gottman πραγματικά γνωρίζει κάτι παραπάνω από … γάμους.

Ποια συνταγή προτείνει

Πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι σύντροφοι κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνουν τα προγνωστικά για μια μακροβιότερη και ευτυχισμένη σχέση, σύμφωνα με τον Gottman. Πιο συγκεκριμένα, αν υπάρχει μία αρνητική αλληλεπίδραση, π.χ. ένας καβγάς, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με 5 θετικές αλληλεπιδράσεις μέσα στην ημέρα, τονίζει ο διάσημος ψυχολόγος, εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει η φόρμουλα 5:1. 

Τι θα πει όμως θετική αλληλεπίδραση

Θες να το πούμε με παράδειγμα για να το καταλάβεις; Ο Gottman εξηγεί πως μερικά παραδείγματα θετικής αλληλεπίδρασης είναι να ρωτάς τον σύντροφό σου πώς έχει περάσει τη μέρα του, να ακούσεις τους προβληματισμούς του, να γιορτάσει την επιτυχία του, να βρίσκεις ευκαιρίες να συμφωνήσεις μαζί του, να ζητήσεις συγνώμη, αν καβγαδίσετε, και να το δείξεις έμπρακτα. Και φυσικά πολλά άλλα που σίγουρα γνωρίζεις ότι θα κάνουν το ταίρι σου να νιώσει καλύτερα.

Δεν μου φαίνονται και πολύ δύσκολα όλα αυτά. Κι αν είναι όντως πράγματα τόσο απλά, να οδηγούν σε πιο σταθερές, υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις, αξίζει να τα δοκιμάσουν οι παντρεμένοι και όχι μόνο. Φαντάζομαι ότι συμφωνείς με αυτό. 

Διάβασε ακόμα:

Μια Ψυχολόγος Σου Αποκαλύπτει Την Καλύτερη Λύση Για Να Σωθεί Ένας Γάμος Σε Κρίση

Single ή παντρεμένοι: ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.